Binalarda yeni dönem 1 Temmuz'da başlıyor! Artık tamamen yasaklandı

Binalarda yeni dönem 1 Temmuz'da başlıyor! Artık tamamen yasaklandı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, planlı alanlar imar yönetmeliğinde değişiklik yaptı. Yayımlanan karara göre, içerisinde konut bulunan ve zemin hariç 4 kat ve üzeri olan binalarda kapalı çıkma yapılması yasaklanacak. Ayrıca, mühendislere ve mimarlara tecrübe şartı getirilirken, Mimari Estetik Komisyonlarının yapısında da değişiklik yapıldı. Yönetmelik değişiklikleri 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak. İşte haberin ayrıntıları...

Yönetmelik, yeni yapılacak binaların mimari planlamasına yönelik de önemli düzenlemeler içeriyor. Özellikle büyükşehirlerde yoğunluk sebebiyle sıkça karşılaşılan "çatı katı" uygulaması da yönetmelikte ele alındı. Artık yapılan düzenlemeyle çatı katı uygulaması, yalnızca çatı arasında kalan alana izin veren bir şekilde yapılacak.

Ayrıca, yangın güvenliği de yönetmelikte ele alınan konular arasında yer alıyor. Yangın merdivenlerinin kullanımı ve tahliye yolları gibi konular, binaların inşası esnasında özellikle göz önünde bulundurulması gereken faktörler arasında yer alıyor.

YENİ KURALLAR DUYURULDU

bina

Türkiye'de Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde yapılan değişikliklerle konutlarda ticari alan kullanımına yönelik yeni kurallar getirildi. Ticari alan yüksekliği 4.5 metreyi geçemeyecek ve A12, A13, A14 veya A15 tipi taşıyıcı sistemler kullanılacak. Kısa kolon oluşturulamayacak, asma kat ve kapalı çıkma yapılamayacak. Bitişik yapıların çekiç etkisine karşın, deprem derz boşluğu kadar mesafe bırakılması zorunlu olacak. 

Yeni düzenleme ile, inşaat mühendisleri tarafından hazırlanabilecek statik projelerin kat sayısı belirlendi. Buna göre, zemin kat hariç 4 kata kadar olan binaların projelerini yeni mezun mühendisler hazırlayabilecek. Ancak, zemin kat hariç 5-7 kat arası binaların projeleri için en az 3 yıl mesleki tecrübe ve 10.000 metrekare alana sahip 4 farklı projede çalışmış olma şartı aranacak. 8-15 kat arası binalar için ise en az 5 yıl mesleki tecrübe ve 15.000 metrekare alana sahip 6 farklı proje şartı aranacak. 15 kat üzeri binalar için ise en az 7 yıl mesleki tecrübe, 20.000 metrekare alana sahip 8 farklı proje tecrübesi ve yapı bilimleri veya deprem mühendisliği alanında lisansüstü eğitim yapma şartı getirildi. Ancak, bu şart yürürlük tarihine kadar yerine getirilmeyen mühendislerden istenmeyecek.

Ayrıca, yeni düzenleme ile birlikte, konut projelerinde peyzaj alanlarına daha fazla yer verilmesi de öngörüldü. Bu doğrultuda, inşa edilecek konut projelerinde en az %10 oranında peyzaj alanı oluşturulması şartı getirildi. Ayrıca, bu peyzaj alanlarının bakımı ve kullanımı da inşaat firmalarının sorumluluğunda olacak. Bu düzenleme ile hem yeşil alanların korunması hem de daha sağlıklı yaşam alanlarının oluşması hedefleniyor.

YENİ DÜZENLEME KAMU BİNALARINI DA KAPSIYOR 

kamu

Belediyelerde yapılacak kamu binaları ve ticari yapıların projelerini hazırlayacak mimarlar için yeni kurallar belirlendi. Buna göre, mimarların en az 5 yıl mesleki tecrübeye sahip olmaları ve minimum 10 bin metrekarelik alana sahip en az 4 farklı yapının projelendirme sürecinde aktif olarak yer almış olmaları gerekiyor. Ayrıca, kamu binalarının projeleri, yöresel mimariye uygun tasarlanacak ve kullanım fonksiyonunu yansıtan mimari öğeler içerecek şekilde hazırlanacak.

Yüksekliği 30 buçuk metreyi geçen konutlar ve 2 bin metrekareyi geçen kamu binalarının mekanik tesisat proje müelliflerinin de belirli tecrübe ve proje kriterlerini sağlamaları gerekiyor. Bununla birlikte, yüksekliği 51 buçuk metreyi geçen tüm binalar ve yapı inşaat alanı 30 bin metrekareyi geçen umumun kullanımına mahsus binaların mekanik tesisat proje müellifleri için daha yüksek tecrübe ve proje kriterleri aranacak.

BAKAN KURUM'DAN İLK DEĞERLENDİRME

murat kurum

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yapı güvenliği tedbirlerini artırmak için Mimari Estetik Komisyonları yapısında değişiklik yapacaklarını duyurdu. Yapılan düzenlemelerle, mimar üye sayısı en az 2 olacak ve komisyon başkanının en az 5 yıl deneyimli veya mimarlık ana bilim dalında tezli lisansüstü öğrenim görmüş bir mimar olması şartı getirilecek. Bu sayede, projeler daha nitelikli bir şekilde değerlendirilerek daha sağlıklı kararlar alınacak.

Ayrıca, planlı alanlar imar yönetmeliği güncellenerek, emsal haklarının arka bahçede tamamen kullanılamaması halinde parselin yol sınırlarına 4 metreden fazla yaklaşılmayacak ve ön bahçeye en fazla 1 metre taşınabilecek. Taşan kısımlar sadece kolon veya perdelerden ibaret olacak, bahçe niteliği ortadan kaldırılmayacak. Bakan Kurum, yapılan düzenlemelerin afetlere karşı daha dirençli yapılar için yapı güvenliği tedbirlerini artırdığını belirtti.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN