Bir taraf yemeye bayılırken diğer taraf koklamıyor bile! Türkiye’nin en obez ve en fit şehirleri: Bakın sonuç ne oldu?

Bir taraf yemeye bayılırken diğer taraf koklamıyor bile! Türkiye’nin en obez ve en fit şehirleri: Bakın sonuç ne oldu?

Obezite, dünyada 1 milyarı aşkın insanın mücadele ettiği en kritik sağlık sorunlarından biri. Yapılan araştırmalar ise Türkiye’nin en obezite ve en fit şehirlerini ortaya koydu. Araştırma kapsamında bakın sonuç ne oldu? İşte, Türkiye’nin en obezite ve en fit şehirleri…

Dünyada 1 milyarı aşkın insan obeziteyle mücadele ederken, Türkiye bu konuda 200 ülkeden kadınlarda 42’nci, erkeklerdeyse 60’ıncı oldu. Obezitenin kalp hastalıkları, Tip 2 diyabet ve farklı kanser türleri gibi sağlık sorunlarına yol açma riskini artırdığı biliniyor.

TÜRKİYE AVRUPA’DA BİRİNCİ

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, Türkiye %66.8 oranıyla Avrupa’da obezite oranında birinci sırada yer alıyor. Türkiye’nin ardından %63.7’yle İngiltere, %62.3’le Yunanistan, %61.6’yla İspanya ve %59.5’le Fransa geliyor.

turkiyenin-en-obez-illeri-1.jpg

TÜRKİYE’NİN EN OBEZİTE İLİ

Türkiye Obezite Araştırma Derneği (TOAD) verilerine göreyse Türkiye’de obezite oranı en yüksek olan il Adana.

Obezite oranı en düşük olan ilimiz ise Erzurum olarak kaydedildi.

turkiyenin-en-obez-illeri-2.jpg

“OBEZİTEYLE MÜCADELE İÇİN ÖNCELİK DÜZENLİ BESLENME VE SPOR”

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Bariatrik ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kuntay Kaplan, obezitenin çeşitli hastalıklara yol açtığına dikkat çekerek, "Obezitenin eşlik ettiği birçok hastalık mevcut maalesef. Bu hastalıklar arasında en sık rastlananlar arasında hipertansiyon, diyabet, uyku apne hastalığı ve çeşitli kanser türleri bulunmaktadır. Obeziteyle başa çıkabilmek ve bu hastalıklardan korunmak için öncelikle düzenli beslenme ve fiziksel aktivite öneriyoruz. Ancak bu yöntemlerle başarı elde edilemezse, cerrahi müdahalelere başvurabiliyoruz." dedi.

turkiyenin-en-obez-illeri.jpg

Adana’nın Türkiye’nin en obez ili olmasıyla ilgili de konuşan Kaplan, şu ifadelere yer verdi:

"Türkiye Obezite Araştırma Derneği’nin (TOAD) verilerine göre en obez il Adana olarak görünmektedir. En fit il ise Erzurum’dur. Adana’nın, obezitenin en sık görülen il olmasının sebebi gece yeme alışkanlığının, mutfağının zengin olmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye, yüzde 66.8 ile Avrupa’da ilk sırada yer alıyor. Hastalarımıza obeziteden korunma anlamında düzenli spor yapmalarını, düzenli fiziksel aktivite bulunmalarını ve düzenli beslenmeleri konusunda çağrıda bulunuyoruz."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN