BM raporu ortaya koydu: Göçmen türlerin yarısının popülasyonu azaldı

BM raporu ortaya koydu: Göçmen türlerin yarısının popülasyonu azaldı

Küresel ısınma nedeniyle meydana gelen aşırılıklarla beraber artık 4 mevsim yaşanmazken, doğal yaşam alanının tahrip edilmesi ve insan İnsan faaliyetlerinin etkisi sonucu göç eden canlı türleri tehlike altına girdi. Birleşmiş Milletler'in "Dünyadaki göçmen türlerin durumu" başlıklı raporunda ötücü kuşlar, deniz kaplumbağaları, balinalar ve köpek balıkları gibi göçmen türlerinin neredeyse yarısının popülasyonunun azaldığını bildirdi.

2023 yılında İklim değişikliği ve El Nino etkisiyle küresel sıcaklık ortalamalarında rekor değerler kaydedilirken, Meydana gelen aşırılıklar nedeniyle tehlike altındaki canlı türü sayısı da artmaya devam ediyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Göç Eden Yabani Hayvan Türlerinin Korunmasına İlişkin Sözleşmesi (CMS), "Dünyadaki göçmen türlerin durumu" başlıklı rapor yayımladı.

GÖÇMEN TÜRLERİN YÜZDE 44'ÜNÜN POPÜLASYONUNDA AZALMA

Uluslararası Doğayı Koruma Birliğinin (IUCN) hazırladığı , nesli tükenme tehdidi altında olan türlerin yer aldığı Kırmızı Liste'deki bilgiler baz alınarak hazırlanan raporda, dünya genelindeki göçmen türlerin yüzde 44'ünün popülasyonunda azalma olduğu tespit edildiği belirtildi.

Raporda, BM tarafından gözlemlenen neredeyse 1200 türün beşte birinden fazlasının da nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bilgisi aktarılan raporda şu ifadeler yer aldı:

"Değişen mevsimle farklı çevrelere göç eden ötücü kuşların, deniz kaplumbağalarının, balinaların, köpek balıklarının ve diğer göç eden türlerin doğal yaşam alanının tahrip edilmesi, balıkçılık, yasa dışı avlanma, kirlilik ve iklim değişikliği sebebiyle tehlikeye girdi."

Özbekistan'ın Semerkant kentinde düzenlenen BM'nin vahşi yaşam konulu konferansında yayımlanan raporun başyazarı Kelly Malsch, "Bunlar sürekli yer değiştiren canlılar. Beslenmek ve üremek için hareket ederler ayrıca yolda kısa süreli duraklayacak bölgelere de ihtiyaç duyarlar." ifadelerini kullandı.

Konferansın katılımcıları, göçmen türlerin korunmasına ilişkin önerileri ve nesli tükeneceğinden endişe edilen birkaç yeni türün listeye alınıp alınmamasını değerlendirecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN