Borcu yüzünden kara kara düşünenlere çıkış kapısı! Yeni yasayla müjde geldi, işte borçları silecek formül

Borcu yüzünden kara kara düşünenlere çıkış kapısı! Yeni yasayla müjde geldi, işte borçları silecek formül

Kamuya borcu olan vatandaşların fırsat ayağına geldi. Borçların ana parasını ister peşin ister taksit yöntemi ile ödeyerek tüm borçlarınızdan kurtulabilirsiniz. %1.36 katsayı ile ödeme yapılırken 4 yıl taksit imkanı da sunuluyor. İşte yeni düzenleme hakkında merak edilen tüm detaylar…

Gelmiş geçmiş en kapsamlı borç yapılandırma süreçleri için açıklamalarda peş peşe geliyor. Ak Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, yasa tasarısının meclis gündeminde yer aldığını belirtti. 24 maddeden oluşan tasarı tüm borçların tasfiye edilmesini kapsamaktadır. Vergi prim ve cezalarını kapsayan tasarı, işletmelerin birikmiş borçlarını, faiz ve gecikme cezalarını da kapsamaktadır. İşte yeni düzenleme hakkında merak edilen tüm detaylar…


YENİ TASARININ DETAYLARI BELLİ OLDU


Geçmiş dönemlere kıyasla daha geniş kapsamlı bir yapılandırma kasası düzenlemesi gündemde yer alırken konu hakkındaki detaylarda açıklanmaya devam ediyor. Önceki süreçte adli para cezaları tasarı içerisinde yer almazken belediyelere ait olan borçlar ve genel sağlık sigortası prim borçları da tasarı dışında tutulmuştu. Yeni düzenleme ile daha geniş bir kapsama yönelik çalışma yapılırken taksit sayılarında da güncelleme yapıldı. 2 ayda bir ödenen ve 36 aya kadar uzatılan vade seçenekleri de yapılandırma düzenlemesi ile birlikte 6 ay ve 48 aya uzatılabilecek.

para-borc-yapilandirma-paketi.jpg

TARİH SÜRELERİ UZATILDI


Yeni tasarı ile birlikte kapsam alanında yer alan tarih sürelerinin de uzatılmasına karar verildi. İcralık ya da davalık olan tüm alacak ve borçlar için süre 31 Aralık 2022 tarihi olarak belirlendi. Belirlenen tarih kapsamında borçlar için yapılandırma yapılabileceği aktarıldı. Borç yapılandırması için başvuru süreleri de uzun tutuldu. Başvuru süresi için 3 aylık bir süre tanınırken son tarihin 30 Nisan 2023 olduğu açıklandı.

AKSATANLARA MÜJDE VERİLDİ


Yeni düzenleme kapsamında taksitlerini aksatan vatandaşlar içinde bir yenilik yapıldı. Daha önceki düzenleme kapsamında bir takvim yılı içerisinde aksatma süresi 2 ile sınırlandırılırken Yeni düzenlemede aksatma hakkı 3'e çıkarıldı. Ancak belirlenen daha önceki yasada olduğu gibi bu yasada da ilk iki taksitin zamanında ödenmesi gerekmektedir. Şartların gerçekleşmemesi durumunda yapılandırmanın bozulacağı belirtildi. Ilk iki taksitin düzenli olarak ödenmesi durumunda yıl içerisindeki 3 taksitte aksatma yapılabiliyor. Daha sonraki süreçlerde taksitlerin ödenmesi durumunda yapılandırmada herhangi bir bozulma söz konusu olmayacak.

para-paraa.jpg

KÜÇÜK BORÇLARA ELVEDA


Yapılan düzenleme ile birlikte diğer bir yenilik ise küçük borçlar için yapıldı. Herhangi bir başvuru yapmadan küçük borçların silineceği belirtilirken Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından tahsil edilecek alacakların ise vadesinin 31 Aralık 2022 tarihinden önce olması gerekmektedir. 1 Ocak 2023 itibariyle ödenmemiş ve tüm tahsil daireleri itibarıyla asli ve feri toplamı 2 bin lira ve altında bulunanların tahsilinden vazgeçilecek. 2.000 lira altında birçok kuruma borcu bulunan vatandaşların ise borçlarının tamamının silineceği duyuruldu. Silinen borçlarla birlikte dava ve icra takipleri de kaldırılmış olacak.


BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK?


Borcu bulunan vatandaşların hangi kuruma borçları varsa başvurular da yine aynı kurum üzerinden yapılacaktır. Başvurular bizzat yapılabildiği gibi online olarak da kurumların internet siteleri üzerinden ya da e-devlet sistemi üzerinden yapılabiliyor. 30 Nisan 2023 tarihine kadar başvuru alınacağı belirtilirken ödemelerin ise bu tarihten sonra yapılacağı aktarıldı. Peşin mi taksit seçenekleri sunulurken gecikme cezası ve faizlerde ise %90'a varan indirim uygulanacağı duyuruldu. Taksitli ödeme yapmak isteyen vatandaşlar için taksit sayısına göre belirlenecek olan güncelleme katsayıları doğrultusunda indirim yapılacak. 1 Kasım 2016 tarihinden önce borcu bulunan kişiler içinde Yİ-ÜFE'deki değişim oranları dikkate alınmaktadır. 1 Kasım 2016 tarihinden itibaren aylık %0.75 oranı baz alınmaktadır. Vatandaşların tercih ettiği seçeneklere bakılmaksızın ödemelerde fazla yük olmayacak şekilde ayarlama yapılmaktadır.

para-para.jpg

ANA PARAYA DOKUNULMAYACAK


Ödeme yapacak kişilerin ana para borcu tahsil edilirken silinen kısımların ise zaman içerisinde gelmiş olan faiz ve gecikme cezaları kapsamında alınacağı belirtirdi. Borcunu peşin olarak ödeyecek kişiler içinde avantajlar sunulurken gecikme cezaları ve faiz oranları için indirim uygulanacağı duyuruldu. Bu ödemelerde katsayı söz konusu olmayacak. Faiz ve cezalar silinirken Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınırken hesaplanacak tutarın %90'ından tahsil işlemi yapılacak. İdari cezalardaki borçlar içinde yüzde 25 indirim yapılacak.

KATSAYILAR VADELERE GÖRE DEĞİŞİKLİK GÖSTERİYOR


Yeni düzenlemede daha uzun vadeler yer alırken taksit seçenekleri de 12 aydan 48 aya kadar uzatıldı. Vatandaşların seçmiş olduğu taksit sayısına göre farklı katsayılar uygulanmaktadır. Bu kapsamda yeni düzenlemede belirlenen tutarlar şu şekildedir:

  • On iki eşit taksit için (1,09),
  • On sekiz eşit taksit için (1,135),
  • Yirmi dört eşit taksit için (1,18),
  • Otuz altı eşit taksit için (1,27),
  • Kırk sekiz eşit taksit için (1,36) katsayı kullanılırken ana para içinde bu oranlar söz konusu olacak.

Başvuru yapan borçluların ise tercih ettikleri taksit süresi kapsamında uygun ödeme planı yapılmaktadır.

para-odemek.jpg

ERKEN ÖDEME İMKANI SUNULUYOR

Taksitli ödeme seçeneği kapsamında vatandaşların süreyi beklemeden erken ödeme yapabileceği duyuruldu. Tercih edilen süre kapsamında ise ödenecek tutar ilgili katsayıya göre düzeltilmektedir.


İŞLETMELER İÇİN HÜKÜMLER BELLİ OLDU


İşletmelerde bulunduğu halde kayıtlarda yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlar hakkında da belirlenen hükümler geçerli olmaktadır. Bu hükümler şu şekildedir:

a) Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri (adi, kollektif ve adi komandit şirketler dâhil), işletmelerinde mevcut olduğu hâlde kayıtlarında yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşları kendilerince veya bağlı oldukları meslek kuruluşunca tespit edilecek rayiç bedel ile bu Kanunun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan sürede bir envanter listesi ile vergi dairelerine bildirmek suretiyle defterlerine kaydedebilirler. Bildirime dâhil edilen kıymetler için amortisman ayrılmaz.


b) Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler aktiflerine kaydettikleri emtia için ayrı, makine, teçhizat ve demirbaşlar için ayrı olmak üzere özel karşılık hesabı açarlar. Emtia için ayrılan karşılık, ortaklara dağıtılması veya işletmenin tasfiye edilmesi hâlinde sermayenin unsuru sayılır ve vergilendirilmez. Makine, teçhizat ve demirbaşlar envantere kaydedilir ve ayrılan karşılık birikmiş amortisman addolunur. İşletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler ise söz konusu emtiayı defterlerinin gider kısmına satın alınan mal olarak kaydederler.


c) Bu fıkranın (a) bendi uyarınca beyan edilen; makine, teçhizat, demirbaş ve emtialann bedeli üzerinden tabi olduğu oranlann yansı esas alınarak katma değer vergisi hesaplanır ve ayrı bir beyanname ile sorumlu sıfatıyla beyan edilerek, beyanname verme süresi içinde ödenir. Makine, teçhizat ve demirbaşlar üzerinden ödenen bu vergi, hesaplanan katma değer vergisinden indirilemez. Emtia üzerinden ödenen vergi genel esaslara göre indirilir, ancak iadeye konu edilmez. Bu emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlar için 3065 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin (2) numaralı fıkrası hükmü uygulanmaz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN