Bu tarhanayı içen hasta olmuyor! Manisa usulü tarhana bildiklerinizden çok farklı: İçinde yok yok

Bu tarhanayı içen hasta olmuyor! Manisa usulü tarhana bildiklerinizden çok farklı: İçinde yok yok

Kış aylarının vazgeçilmez çorbası tarhana, her derde deva olmasıyla bilinirken özellikle de bu tarhanayı içen adeta hastalık yüzü görmüyor! Manisa usulü tarhana daha önce bildiğiniz tarhanalardan çok farklı… İçinde yok yok. İşte Manisa usulü tarhana çorbası…

Tarhana çorbası geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmez çorbaları arasında yer alıyor. Lakin bu çorba bildiğiniz diğer çorbalardan çok daha farklı. Hem içerisine katılan sebzeler ve meyvelerden hem de şifalı bitkilerin kullanılması bu tarhanayı özel kılıyor. İçen resmen hastalık yüzü görmüyor.

Manisa’ya özel bu tarhananın içinde sebze ve meyvelerin yanı sıra bölgede yetişen şifalı bitkiler de ekleniyor. Demirci tarhanası olarak geçen bu tarhana, kadınların elinde günler süren çalışmayla tüketime hazır hale getiriliyor.

tarhana-6.jpg

BÖLGEYE ÖZGÜ YÖRESEL TAT

Özellikle de kış aylarında çokça tercih edilen tarhana çorbası, Demirci bölgesinde, bölgeye özgü yöresel usullerle hazırlanıyor. Alışık olduğumuz tarhanaların yanı sıra bu tarhananın içinde hünnap, iğde, kuşburnu, nane ve alıç gibi farklı şifalı bitkilerin yer aldığı tarif, bölge kadınlarınca el birliğiyle yapılıyor.

tarhana-5.jpg

Tarhanalar kuruduktan sonra kadınlar her parçayı ufalayarak toz haline getiriyor. Son aşamada ise elekten geçirilen tarhanalar, beze serilip bir süre bekletildikten sonra tüketime hazır hale geliyor.

tarhana-4.jpg

İMECE USULÜ TARHANA

Tarhanayı uzun yıllardır alıştıkları şekilde yaptıklarını söyleyen Sevinçler Mahallesi sakinlerinden Ayten Dönmez, "Tarhana kadınlar tarafından imece usulü ile yapılır. Tarhana yapımında kazanımıza ilk önce biberlerimizi doğrayıp domates ile kazana atarız. Patates, kuşburnu, hünnap, soğan, sarımsak, elma, ayva gibi meyve, sebze ve bitkiler koyarız. Kazanımızı odun ateşinde harcını bulması için bir gün kaynatırız” dedi.

tarhana-3.jpg

Keziban Baş ise sonbahar mevsiminde yaptıkları tarhanaları kış aylarında şifa niyetine tükettiklerini açıkladı. Öte yandan hazırladıkları tarhanaları başka bölgelere de gönderdiklerini söyleyen Baş, "Tarhana kadınlar tarafından imece usulü ile yapılır. Tarhana yapımında kazanımıza ilk önce biberlerimizi doğrayıp domates ile kazana atarız. Patates, kuşburnu, hünnap, soğan, sarımsak, elma, ayva gibi meyve, sebze ve bitkiler koyarız. Kazanımızı odun ateşinde harcını bulması için bir gün kaynatırız" dedi.

tarhana-2.jpgtarhana-1.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN