Bunu yapan ev sahibi yandı! Hapse bile girebilir... Kiracı haklı, ev sahibi haksız çıkıyor!

Bunu yapan ev sahibi yandı! Hapse bile girebilir... Kiracı haklı, ev sahibi haksız çıkıyor!

Ev sahibi veya kiracıysanız bu haber sizi ilgilendiriyor... Kiracılar ve ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıklarda bazı yanlış davranışları yapan ev sahibi haksız duruma düşüyor. Bunların başında kiracının konakladığı eve girmek ve kiracıyı sürekli arayarak rahatsız etmek var. İşte kiracıların hakları ve ev sahiplerinin asla yapmaması gereken hatalar...

Yükselen enflasyon ve kiralara yüzde 25 zam sınırı ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirdi. Konut kiralarında görülen fahiş artışlar nedeniyle neredeyse her kiracı ve ev sahibi arasında anlaşmazlık yaşanıyor.

Yüzde 25 zam sınırına rağmen enflasyonu sebep gösteren ev sahipleri kiraya daha fazla zam yapmak istiyor. Kiracılar buna itiraz edince de evi satmak istediğini söyleyen ev sahipleri anlaşmazlığı farklı bir boyuta taşıyor.

Bazı ev sahipleri ise sınırı aşarak kiracısının özel yaşamına müdahale eder hale geliyor. Kimi sürekli arayıp rahatsız ederken kimileri ise zorla eve girmeye, kiracının eşyalarını evden atmaya hatta kiracıya şiddet uygulamaya kalkabiliyor.

Eğer ev sahibiniz sizi sürekli telefonla rahatsız ediyor veya sık sık kapıya dayanıyorsa yasalara göre bu davranışlar suç teşkil ediyor.

TUTUKLAMA NEDENİ SAYILIYOR

Avukat Levent Karakoç ev sahiplerinin kiracılarını ısrarlı bir şekilde telefonla aramasının “kişilerin huzur ve sükununu bozma” suçu kapsamına girdiğini, ısrarlı takiple sık sık kiracının kapısına dayanmasının ise tutuklama nedeni olabileceğini ifade etti.

3 AYDAN 1 YILA KADAR HAPİS CEZASI VAR

Karakoç ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıklarında ortaya konan hukuksuz davranışlara karşı yaptırımı şu sözlerle anlattı:

“Bir kira ilişkisi kapsamında kiralayanın yahut onun adına hareket edenlerin (emlakçı, aracı vs. gibi) kira bedelinin arttırılması hususunda kiracıyı ısrarlı bir şekilde araması, konutuna veya iş yerine gelmesi ya da kiracının ikamet ettiği konutun ev sahibi tarafından, kiracıya göz dağı verme maksatlı olarak konuta zarar verilmesi ve benzeri davranışlarda bulunması gibi eylemler temel haliyle “Kişilerin huzur ve sükununu bozma” suçunu teşkil eder. Bu suçun takibi mağdurun şikayetine bağlı olup, şikâyet üzerine fail 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

‘KONUT DOKUNULMAZLIĞINI İHLAL’

Ayrıca her ne sebeple olursa olsun kiracının konutuna, bahçe, depo, balkon vs. gibi eklentilerinin içine kiracının rızası dışında girilmesi veya buradan çıkılmaması halinde, failler hakkında ‘konut dokunulmazlığının ihlali’ suçu ile işlem başlatılabilir ve fail bu suçtan 1 yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılabilir.

‘KİŞİLERİN HUZUR VE SÜKUNUNU BOZMAK’ SUÇUNDAN İŞLEM YAPILIYOR

Ev sahibinin sürekli kapıya gelip kiracıyı rahatsız etmesi halinde kiracı polisi ararsa polisin hemen olay yerine intikal etmesi beklenir. Bu sesler apartmanda gürültüye yol açarsa komşular da polise haber verebilirler. Kiracılar, gerekirse kapıyı açmasınlar hemen polisi çağırsınlar. Polis gelip tutanak tutar. Kiracılar bu tutanak sonrası, ‘Kişilerin huzur ve sükununu bozmak’ ve ‘konut dokunulmazlığını ihlal’ suçlarından suç duyurusunda bulunabilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN