Bunun hesabını kim verecek

Bunun hesabını kim verecek

Alev kapanı 6 gündür kırılamazken ‘THK’nın uçakları neden hangarda?’ sorusu öne çıktı. Kurum başkanı, bakım için 4 milyon dolar gerektiğini açıkladı. KARAR yazarı hukukçu Figen Çalıkuşu, kiralanan uçaklara bu rakamdan altı kat fazla ödeme yapıldığını belirtip Orman Bakanı hakkında suç duyurusunda bulundu. ‘8 cana mal olan hesapsızlığın hesabı sorulsun’ çağrıları yapıldı.

Türkiye günlerdir orman varlığını korumak için mücadele ediyor. Sekiz kişinin hayatını kaybettiği felakete müdahalede yetersizlik tartışmaları da dinmiyor. Havadan su atılması hayati önemdeyken Türk Hava Kurumu uçaklarının hangarda tutulmasına tepkiler arttı. ‘Borç var’ diyen THK Başkanı Cenap Aşçı ise uçakların havalanması için 4 milyon dolarlık bakım gerektiğini söyledi. Aşçı’nın geçen yıl bu rakamı 150 bin dolar olarak dile getirmesi kafa karıştırdı.

RUS UÇAKLARININ KİRALAMASINA 6 KAT FAZLA PARA ÖDENDİ

THK’nın 2019’dan itibaren saf dışı bırakıldığını belirten KARAR yazarı Figen Albuga Çalıkuşu ise Rus uçaklarına kiralama bedeli olarak yaklaşık 24 milyon dolar ödeme yapıldığını kaydetti. Çalıkuşu, Orman Bakanı Pakdemirli ile bürokratlar hakkında ‘bilinçli taksirle can kaybına neden olma’ gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. THK’nın son görev yaptığı 2018’de 5 bin hektar orman yanarken bu rakamın geçen yıl 20 bine çıktığına dikkat çekti.

3-agustos-1-sayfa-sayfa-01.jpg

YARDIM İÇİN AYNI MODEL UÇAKLAR GÖNDERİLDİ!

Türkiye eski olduğu gerekçesiyle denizden su çekebilen Canadair’leri yerde tutarken AB Komisyonu, Avrupa’da etkin olarak kullanılan aynı model uçakları destek için yolladı. Eski THK Merkez Denetleme Kurulu Başkanı Bayram Duman “AB’nin uçakları CL-415, bizdekiler CL-215. Aradaki fark beş kova su” dedi.

DÖRT İLDE ALEVLERLE SAVAŞ SÜRÜYOR

Yangın seferberliği dört ilde dokuz noktada devam etti. Manavgat ve Gündoğmuş’ta mahalleler boşaltıldı. İçişleri Bakanı Soylu, Muğla’da evlerinden tahliye edilenlerin sayısının 10 bini bulduğunu bildirdi. İtfaiye ekiplerinden vatandaşlara kadar herkes alevlerin önünü kesebilmek için insanüstü çaba harcarken söndürülen noktalardan yansıyan görüntüler yıkımın boyutunu ortaya koydu.

KAYIPLARIN HESABINI KİM VERECEK

Yedi gündür devam eden alev kapanında sekiz kişi hayatını kaybetti. Ege ve Akdeniz’de telafisi on yıllar sürecek tahribat yaşandı. Yetersiz müdahaledeki ihmaller zinciri ise yargıya taşındı. Avukat, KARAR yazarı Figen Çalıkuşu, THK’nın sistem dışına itildiği 2019’daki ihaleye dikkat çekerek Pakdemirli ve bürokratlar hakkında ‘bilinçli taksirle can kaybına neden olma’ gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Orman yangınlarının söndürülememesi ve Türk Hava Kurumu’nun müdahalede yer alamaması nedeniyle başlayan tartışma yargıya taşındı. Karar yazarı, avukat Figen Albuga Çalıkuşu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bakan yardımcıları, Orman Genel Müdürü ve yardımcıları ile 2019’daki yangın söndürme ihale şartlarını hazırlayan, onay veren kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Çalıkuşu, bu isimlerin, görevi kötüye kullanma, bilinçli taksir ile orman yangınına, can ve mal kaybına neden olmak suçlarından soruşturulmalarını istedi. Dilekçede, THK’nın 2019’dan itibaren söndürme ihalelerinde saf dışı bırakıldığı belirtilirken, kiralanan uçaklara, kurumun uçaklarının bakımı için gerekli paranın altı katı masraf yapıldığı belirtildi.

T24’ten Gökçer Tahincioğlu’nun haberine göre Çalıkuşu, dilekçesinde yangına karşı sorumluluğun Orman Bakanlığı’nda olduğunu vurguladı. Orman Genel Müdürlüğü’nün 2019’a kadar 9 uçağı olan THK ile çalıştığına işaret eden Çalıkuşu “THK uçakları ve pilotları saf dışı bırakılan ve CMC Savunma Sanayi A.Ş iş ortaklığında kurulan sistemde Rusya’dan 3 uçak kiralanmıştır. THK’nın bakımı yapılmış uçuşa hazır 5 uçağı ihaleye sokulmamış, ihale koşullarına göre, 3 Rus uçağına günlük 1.3 milyon lira, 153 gün için toplam 203 milyon lira ödenmesine kararlaştırılmıştır. Bugün dolar kuru karşılığı 23 milyon 882 bin 352 dolardır. THK kayyum başkanı ise uçakları kaldırmak için 4 milyon dolarlık bir yatırma ihtiyaç olduğunu bildirmiştir” dedi.

Altısı uçabilir dokuz uçağı olan THK’nın en son görev yaptığı 2018 yılında 5,3 bin hektar orman yanarken 2019’da 11,3 bin hektar, 2020’de ise 20,9 bin hektar ormanlık alanın zarar gördüğüne işaret eden Çalıkuşu, şöyle devam etti: “Pakdemirli 2019 yılında yangın filosu kurulacağını söylemiştir. Ama kurulmamıştır. Köklü bir kurumu devre dışı bırakacak bir ihale neticesinde yeni sisteminin sadece 3 uçaktan ibaret tutulması en basitinden görevi kötüye kullanmaktır.

THK elinde 9 uçak vardır ve 4 milyon dolarlık yatırıma ihtiyaç vardır. THK Cumhurbaşkanlığı, Bakanlar Kuruluna bağlı bir dernektir. Doğal üye yapısı İtibarıyla 1925 yılından bu yana görev yapan 9 uçağı olan bir kurum için 4 milyon dolar harcamak yerine 3 kiralık uçağa 23 milyon dolar vermekle en etkili önlem ve müdahale sağlanamayacağı ortadadır. THK Onursal Başkanı olan Cumhurbaşkanı tarafından başka ülkelerden uçaklar istendiği ve uçakların geleceği bilgisinin verilmiş olması da bu hukuksal gerçeğin ve yetersizliğin teyidi cümlesinden önemli esaslı delildir.

Tüm bu neden ve gerekçelere göre bildiğimiz sorumlu şüpheler ve Savcılığınız tarafından saptanacak diğer şüpheliler hakkında cezai soruşturmaya başlanılmasına ve ceza davalarının açılmasına karar verilmesini dilerim.”

BAKIM MASRAFI BİR YILDA 3.8 MİLYON DOLAR ARTMIŞ

Orman yangınlarıyla mücadelede devre dışı bırakılan Türk Hava Kurumu’na (THK) kayyım atanan Cenap Aşçı’nın, yangın söndürme uçaklarının bakımıyla ilgili soruya verdiği yanıt sosyal medyada gündem oldu. Söndürme uçaklarının bakım sorumluluğunun THK’da olduğunu vurgulayan Aşçı, gazeteci Afşin Yurdakul’un “Peki neden bakım yapılmadı?” sorusu üzerine “Ben Kayyım Heyeti Başkanı’yım” diyerek sorumluluk kabul etmedi. Yangının başladığı gün ulaşılamayan ve nikahta olduğunu açıklayan Aşçı “Finansal kriz oluşunca 2019 yılında yönetim el çektirildi, biz 3 kişilik bir kayyım heyeti olarak buraya atandık, finansal krizi çözelim diye” ifadelerini kullandı. Kurumun şirketlerinin 1 buçuk milyar lira bankalara borcunun olduğunu belirten Aşçı, THK’ya ait uçakların uçması için gereken bakım maliyetini 4 milyon dolar olarak duyurdu. Ancak, Aşçı’nın bir yıl önce ise bu tutarı 150 bin dolar olarak açıkladığı ortaya çıktı. İki farklı açıklama akıllarda soru işaretlerine neden oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (21)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
21 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN