Canlı yayında açıkladı: Asgari ücrete yüzde 50 zam! Tarih belli oldu, komisyon toplanıyor

Canlı yayında açıkladı: Asgari ücrete yüzde 50 zam! Tarih belli oldu, komisyon toplanıyor

Asgari ücretle çalışan milyonlarca vatandaş, hayat pahalılığı karşısında 2024 Ocak ayında maaşlarına ne kadar zam yapılacağını merakla bekliyor. 2023 yılının sonuna yaklaşırken olası zam oranları da netleşmeye başladı. Ünlü ekonomist, asgari ücrete yüzde 50 oranında zam beklediğini söyledi. Peki, 2024 asgari ücret ne kadar olacak? 2024 asgari ücrete ne kadar zam yapılacak? İşte, 2024 asgari ücret zam tahminleri...

Enflasyon rakamlarıyla birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işçi sendikaları ve işverenlerle ilgili gerekli anket çalışmalarını yapıyor. Bu iki veri, asgari ücret belirlenirken ele alınacak. Fakat 20 Kasım 2023 günü toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda revizyona gidilecek.

Konuya dair açıklamayı geçtiğimiz haftalarda yapan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Başkanı Ergün Atalay, "Bugüne kadar hiç kurmadığımız bir asgari ücret komisyonu olacak" dedi. Ergün Atalay, komisyonda asgari ücretli iki kadın ve iki erkek çalışanın olacağını belirtti.

3 Ocak 2024 tarihinde açıklanacak yılın son enflasyon rakamı şimdiden merak edilirken, konuyla ilgili merak edilenleri yeminli mali müşavir ve ekonomist Muhammet Bayram, CNN Türk canlı yayınında anlattı. Muhammet Bayram'ın açıklamaları şöyle:

2024 ENFLASYON FARKI KAÇ OLUR?

"Devletimizin pandemiden itibaren çalışanların, sabit dar, orta gelirlinin yanında oldu. Bu da son yapılan yüksek artışlara konu olabilir. Yine bir yüksek artış bekliyorum, son yapılacak yüksek bir artıştır.

2024'ün ortasından itibaren enflasyonun düşmesini öngörüyoruz. SSK ve BAĞ-KUR emeklileri enflasyon farkı kadar zam alacaklar. Bu da yüzde 38-40'lar seviyesinde olacaktır.

2023/08/09/ekonomist-muhammet-bayram-eyt-yorumu.jpg
Muhammet Bayram

2024 ASGARİ ÜCRETE NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Memur ve memur emeklilerimiz enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı alıyorlar. Yüzde 9 refah payı yansıyacak ve bununla birlikte memur, memur emeklisi yüzde 50 zam alacak. Bütün meslek gruplarına yüzde 50 artış yapılacağını öngörüyoruz.

Asgari ücret bu orana göre belirlenmiyor. Gıda fiyatlarında artış yaşanıyor burada fahiş fiyatla mücadele kapsamında alınacak önlemler önemli. Yüzde 50'ye yakın bir asgari ücret zammını bekliyorum.

2024 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

16 bin TL seviyesinde bir asgari ücret azami olacaktır. 16 bin TL'den başlamak üzere yeni asgari ücret konuşulacaktır. Şu anda piyasada asgari ücret, 11 bin 402 TL tutarı neredeyse kalmadı, ara zam yapıldı."

Yüzde 40 zam formülünde 2024 Ocak net asgari ücret 15 bin 962 TL olacak. Yüzde 45'lik formülde 16 bin 532 TL, yüzde 50'lik formülde 17 bin 103 ve yüzde 55'lik formülde ise 17 bin 673 TL'ye yükselmesi bekleniyor.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN