Cevapsız sorular ülkesi

Cevapsız sorular ülkesi

Türkiye son birkaç yıldır izahı yapılamayan kararların, aydınlatılamayan faciaların, sorumlusu bulunamayan skandalların gölgesi altında kaldı. Biriken her soru işareti ülkenin sırtına yeni bir yük olarak eklendi. Cevaplarının artık yeni dönemde bulunması beklenen sorular halen içinde olduğumuz sürecin de özeti.

2X128 MİLYAR DOLAR NEREDE

Kuru frenleme hedefiyle Merkez Bankası rezervinden 128 milyar dolar eritildi. Ancak rezerv buharlaşmasına rağmen döviz rekorlar kırdı. Üzerine bir kez daha 128 milyar dolar satıldı. Kime satıldı, kimler kazandı? Neden bir soruşturma yapılmadı?

10 BİN DOLAR ALAN SİYASETÇİ KİM

Suç Örgütü lideri Sedat Peker’in siyaset mafya ilişkileriyle örülü vahim ifşaatları sonrası İçişleri Bakanı ‘Peker’den her ay 10 bin dolar alan siyasetçi’ iddiasını ortaya attı. Vekiller zan altında bırakıldı ancak lekeyi temizleyecek hiçbir adım atılmadı.

DEVLET DEPREMDE İLK 48 SAAT NEREDEYDİ

50 binden fazla insanın hayatını kaybettiği Kahramanmaraş depremlerinin ardından en kritik iki günde AFAD ekipleri neden gecikti? Deneyimli madenciler, askeri birlikler neden sahada yoktu? Yabancı ekipler neden havalimanında bekletildi?

KIZILAY ÇADIRLARI NEDEN SATTI

6 Şubat yıkımının ardından vatandaşlar kış soğuğunda sokakta barınak beklerken Kızılay’ın deposunda çadır olduğu ortaya çıktı. Bunlar neden ilk anda afet bölgesine sevk edilemedi? Talimat mı beklendi? Türkiye’nin şefkat eli neden çadır sattı?

SÖNDÜRME UÇAĞIMIZ NEDEN YOK

Türkiye’ye felaketi yaşatan orman yangınlarına neden erken müdahale edilemedi? Yangın söndürme uçakları neden tepkilere rağmen hangarda tutuldu? Yangınlara müdahalede yetersiz kalan THK aldığı 80 milyon dolar krediyi nereye harcadı?

FACİALARDA NEDEN CEZA ALAN YOK

Soma ve Ermenek gibi maden felaketlerinde raporlara yansıyan ihmaller zincirine rağmen asıl sorumlular neden ceza almadı? Tekirdağ ve başkentteki tren facialarında da aradan yıllar geçmesine rağmen sorumlular yargı önüne çıkarılamadı.

TONLARCA KOKAİNİN ALICISI KİMDİ

Kolombiya’dan yüklenen 5 ton kokainin alıcısı olan İzmir’deki şirketle ilgili neden etkili soruşturma yapılmadı? Ekvador’daki limandan çıkan Mersin varışlı gemiye Panama’da düzenlenen baskında bulunan kokainin asıl sahibi kimdi?

ÇİN'E NEDEN ETKİLİ BİR TAVIR YOK

Doğu Türkistan’da milyonları toplama kamplarına dolduran, kültür soykırımı uygulayan Çin, vahşeti örtbas etmek için her yolu denedi. Ancak ne Türkiye’den ne İslam dünyasından, Müslümanlara zulme karşı etkili bir adım atılmaması vicdanları kanattı.

DEZENFEKTANCI BAKAN NİYE YARGILANMADI

Eski Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın, Kovid’in en etkili olduğu dönemde kendi şirketi üzerinden piyasa fiyatlarının üstünde bir bedelle başında bulunduğu bakanlığa dezenfektan sattığı ortaya çıkmıştı. Bu satışa ilişkin neden yargılama yapılmadı?

SİNAN ATEŞ CİNAYETİNİN FAİLLERİ NEREDE

Siyasilere, gazetecilere organize saldırılar düzenlendi. Kılıçdaroğlu’na linç girişiminde arka plandaki isimlere neden dokunulmadı? Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş’in katledilmesinde asıl failler neden perde gerisinden çıkarılmadı?

1204krt01a-tum.jpg

Türkiye Cumhuriyeti’ni ikinci yüzyıla taşıyacak 14 Mayıs’a seçimlerine 32 gün kaldı. 20 yılı deviren AK Parti iktidarı döneminde yaşanan ve kamuoyunu uzun süre meşgul eden pek çok olay yaşandı. Van depremi, Elazığ Depremi, Maraş depremler, Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirmesi, dış politika adımları, 33 askerin Rusya tarafından Suriye’de şehit edilmesi, ABD yaptırımları, ekonomi gidişatta yaşanan krizler, günden güne tırmanan enflasyon ve vatandaşın alım gücünün erimesi, günlerce süren orman yangınları gibi. Bu gelişmelere yönelik iktidarın politikaları muhalefet tarafından uzun süre eleştirildi. Yaşanan eksikliklere ve ihmallere rağmen hiç bir sorumlu istifa etmedi.

Sorumlulara rağmen yargılanan hiç bir yetkili ceza almadı. Gelinen aşamada bu olayların üzerinden yıllar geçmesine rağmen kamuoyunda onlarca soru hala cevap bekliyor. Kamuoyunda sürekli tekrarlanan ve cevap bekleyen sorular şöyle:

Kovid salgınında ilk aşılar neden, acil durumdaki hastalar beklerken önce iktidar partisi yöneticilerine yapıldı? Neden en kritik zamanlarda aşı temin edilemedi? (30 Nisan 2021)

Toplantı yasaklarına rağmen yapılan kalabalık siyasi ve resmi törenlerle, mitinglerdeki bulaşa bağlı olarak yaşanan ölümler ve bu olayların sorumluları neden araştırılmadı?

301 işçinin zincirleme ihmallerle hayatını kaybettiği Soma’daki maden faciasında asıl sorumlular neden ceza almadı? Yargıtay kararının bozulmasının ardından patron nasıl kurtuldu? (28 Ocak 2021)

Soma, Ermenek maden kazaları ve Tekirdağ, Ankara tren faciaları gibi büyük ihmallere bağlı ölümle olaylarda yargı neden gerekeni yapmıyor? Neden her defasında kamu görevlileri hatta büyük şirketlerin yöneticileri korunuyor?

Belediyeler üzerinden gri pasaportla iltica skandalında asıl sorumlular hakkında neden işlem yapılmadı? (23 Nisan 2021)

12- 128 milyar dolar nasıl buharlaştı ve neden bu konuda soruşturma yapılmadı? (1 Şubat 2021)

13- 2021/2022 yaz aylarındaki orman yangınlarında neden hızlı müdahale yapılmadı ve yangın söndürme uçakları neden kullanılamadı? (30-31 Temmuz-2-3-6 Ağustos 2021)

Yangınlara müdahalede yetersiz kalan THK aldığı 80 milyon dolar krediyi nereye harcadı? (8 Ağustos 2021)

Yangınların faciaya dönüşmesine yol açan gece görüş helikopterleri eksiği giderildi mi? (23-24 Haziran 2022)

Başında bulunduğu bakanlığına malzeme satan bakan neden yargılanmadı?

Bakanlığına bağlı arsayı kendi otel zincirine kiralayan veya yakın akrabalarına adrese teslim ihale verdiği ortaya çıkan bakanlar görevlerinden neden alınmadı? (2 Mayıs 2021)

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na siyasi yasak getirmeyi amaçlayan ‘ahmak davası’nda kimler rol oynadı? Davanın ilk hakiminin “Bana baskı yapıldı” sözleri neden araştırılmadı?

İmamoğlu’na ceza verilmesi için kimler aracı oldu? (12 Kasım-15 Nisan 2022)

KOİ modeliyle yapılan büyük yatırımlarda ihaleyi kazanan firmalara ihale sonrası çeşitli gelişmeler bahane edilerek sağlanan ilave imkanlar ve kaynaklar neden kamuoyuyla paylaşılmıyor? Bütün kamu ihaleleri üzerindeki örtü neden giderek kalınlaşıyor?

20 yıl boyunca neden politik-bürokratik tek bir yolsuzluk yargılaması yapılmadı?

Taşkesenlioğlu kardeşler hakkındaki yolsuzluk ve iş takibi iddiaları neden soruşturulmadı?

Yaklaşık 4 milyon göçmene ilişkin neden bir uyum politikası oluşturulmadı? Bu yönde adım atıldı mı? (29 Temmuz 2021)

İçişleri Bakanı Soylu’nun “İBB’de terörle bağlantılı 557 kişi var” iddiası ve Erdoğan’ın benzer ifadeleri sonrası bu kişilerle ilgili neden bir işlem yapılmadı? (28 Aralık 2021-9 Ocak 2022)

Kadın cinayetlerinin önüne geçilemezken Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu kadınları korumaya dönük İstanbul Sözleşmesi’nden neden çıkıldı? (21 Mart 2021)

Doktor göçüne karşı neden önlem alınmadı, Türkiye’nin yetişmiş beyinlerinin gidişine seyirci kalındı? (8 Aralık 2021-23 Mayıs 2022)

OSB’lerde geçen yıl fabrikaların üretim durdurmasına yol açan enerji kriziyle gelen gaz kesintilerine karşı aradan geçen zamanda bir önlem düşünüldü mü? (25-26 Ocak 2022)

Muhsin Yazıcıoğlu’nun ölümüne ilişkin soruşturmada karanlıkta kalan noktalar neden aydınlatılamadı? Düşen helikopterin rotasına giren üç askeri uçağın kamerası neden 13 yıl incelenmedi? (12 Nisan 2022)

Popülist söylemlerle işletmeye açılan ancak aylarca uçak inmeyen havalimanlarında müteahhitlere Hazine’den ne kadar garanti ödemesi yapıldı? (20 Mayıs 2022)

Hükümetin 2019’da başlattığı ‘Her Yıl 100 Bin Yeni Sosyal Konut’ projesinin akıbeti ne oldu. Aynı proje yeni gibi açıklanırken 250 bin konutta ne aşamaya gelindi? (15-16 Eylül 2022)

Seçim öncesi Körfez’deki ‘dostlar’dan gelen dolarlar ne karşılığında geldi? Geri ödemesinin ne zaman hangi şartlarda yapılacağına ilişkin neden bir açıklama yapılmadı? (9 Aralık 2022)

ÇİN’İN UYGUR ZÜLMÜNE ANKARA NEDEN SESSİZ?

Doğu Türkistan’da yıllardır yaşanan zulme rağmen neden Pekin’e ciddi bir tepki gösterilmiyor? Çin zulmünü yerinde incelemek için göndereceğini açıklayan Ankara neden dört yıldır heyet göndermedi? (26 Mart 2021)

Çin kamplarındaki T.C. kimlikli Uygurlar aradan geçen iki yılda kurtarıldı mı? (30 Mart 2021)

Dış siyasette neden kavga ettik neden şimdi barışıyoruz. Mısır’la Mursi’nin devrilmesiyle diplomatik köprüleri neden attık. Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi sonrası Riyat ile neden kavga ettik, neden şimdi barışı sağlayıp borç para aldık? Mavi Marmara saldırısından sonra İsrail ile ilişkileri neden kopardık, şimdi neden barışıyoruz? ABD eski Başkanı Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik yazdığı Mektup’ta “Aptal olma” demesine rağmen neden gerekli cevap verilmedi?

S-400’LER NİYE ALINDI, NEDEN AKTİFLEŞTİRİLMEDİ?

Suriye’de 34 askerimizi şehit eden Rusya’ya neden tepki gösterilmedi? Kamuoyundaki itirazlara rağmen alınan S-400’ler neden alındı ve neden depoda çürütülüyor? Türkiye’nin F-35 Programı’ndan çıkarılmasına neden olan S-400’ler aktif edilmemesine rağmen neden hala Türkiye’nin verdiği para geri verilmedi veya Türkiye neden hala F-35 programına geri dönmedi? Türkiye’nin Suudi Arabistan’dan borç ve swap kotası alabilmek için kapattığı Kaşıkçı Cinayeti Dosyası’nın arka planında neler yaşandı? İstanbul’un göbeğinde yaşanan cinayeti örtbas etmek için Suud yönetimine hangi sözler verildi? (2-8 Nisan 2022-21 Haziran 2022)

15- 15 Temmuz darbe girişiminin bir numaralı sponsoru olduğu hükümet tarafından söylenen Birleşik Arap Emirlikleri ile hangi şartlarla anlaşma sağlandı? BAE’nin Türkiye’ye borç para vermesi dışında Türkiye ne gibi sözler verdi?

SİYASETE ORGANİZE SALDIRILAR NİÇİN CEZASIZ?

Siyasete organize saldırıların failleri neden serbest bırakıldı? Saldırı emirlerini kim verdi? (16-17-20 Ocak 2021, 13-14 Şubat 2021)

Kılıçdaroğlu’na linç girişiminde arka plandaki isimlere neden dokunulmadı? (2 Mart-22 Haziran 2021)

Varış adresi Türkiye olan tonlarca kokaine ilişkin neden ciddi bir adım atılmadı? Gerçek alıcılar tespit edilmedi? (11-17 Mayıs 2021)

İçişleri Bakanlığı’nın İBB elindeyken el koyduğu 40 yolsuzluk dosyasında adım atıldı mı? (6 Şubat-9 Haziran 2021)

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in ifşaatlarıyla ortaya saçılan siyaset mafya ilişkileriyle örülü vahim iddialar karşısında adım atıldı mı? (20-24-31 Mayıs 2021)

10 bin doları alan milletvekili neden ortaya çıkarılmadı (6-7-8-16-17-21 Haziran 2021) Sezgin Baran Korkmaz soruları? (24 Haziran 2021)

Kamu bankaları Rıza Zarrab skandalı nedeniyle ABD’de yargılanırken dönemin siyasi ve bürokratik sorumluları neden Türkiye’de yargı önüne çıkarılmıyor? Başta Osman Kavala mahkumiyeti olmak üzere birçok siyasi davada açıktan ve en yukarıdan yapılan baskılar neden araştırılmıyor? Ülkü Ocakları eski Başkanı Sinan Ateş suikastı üzerindeki karanlık perde neden aralanmadı?

DEPREM PARALARI NEREYE HARCANDI?

Deprem riski açıkça ortadayken 6 Şubat öncesinde, deprem şehirlerinde neden önlem alınmadı? 20 yıl boyunca dönüyüm için süre varken neden riskli binalar tahliye edilerek insanların hayatını kurtarmak için adım atılmadı?

6 Şubat Depremi’nin hangi bölgede, hangi şehirlerde ve hangi şiddette olacağı bilimsel olarak tahmin edilmişken ve bu konuda prova bile yapılmışken hükümet neden depreme müdahalede koordinasyonu sağlayamadı? Neden deprem bölgelerine neden ancak 2, 3 veya 4. Günden sonra ulaşılabildi?

Kahramanmaraş depreminde asker neden sahaya geç çıkarıldı? En az 50 bin kişinin hayatını kaybettiği ve 600 bin binanın, 2,5 milyon dairenin yıkıldığı; ardından geç ve yanlış müdahale nedeniyle kayıpların devam ettiği 6 Şubat depreminde neden tek bir siyasi ve bürokratik sorumlu görevden alınmadı? Suçlular, sorumlular neden korundu?

Maraş Depremi’nde ihmali örtmek için, hükümetin asıl odaklanmasının İstanbul depremi olduğu iddiasına rağmen neren bu şehirdeki okul ve hastaneler başta olmak üzere depreme dayanıksız binaların Tahliyesi ancak 6 Şubat’tan sonra akıl edilebildi?

Deprem için yapılan Tek Yürek Türkiye Kampanyası’nda vadettiği yardımları yatırmayan kişi ve kurumların isimlerinin açıklanması neden ve kim tarafından engelleniyor.

21b usulüyle verilen milyarlarca lira değerindeki ihaleleri hangi şirketlere hangi kriterlere göre verildi? Bu şirketlerin bazıları depremde yıkılan bina ve yılların müteahhidi olmasına rağmen bu kez yine aynı usulle onlara neden deprem konutları ihaleleri verildi?

Aile mahremiyeti olmaması nedeniyle afetzedeler tercih etmemesine rağmen KYK yurtları neden öğrencilere açılmadı? Neden aylarca uzaktan eğitimde ısrar edildi?

Ankara’nın göbeğinde organize bir cinayetle işlenen Sinan Ateş cinayetinde gerçek failler neden yakalanamadı? Siyasilerle bağlantı neden karanlıkta kaldı?

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
11 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN