Ceza hukukçusu Prof. Dr. Uğur Alacakaptan hayatını kaybetti

Ceza hukukçusu Prof. Dr. Uğur Alacakaptan hayatını kaybetti

Ceza hukukçusu Prof. Dr. Uğur Alacakaptan, yaşamını yitirdi. Alacakaptan'ın ölüm haberini duyuran İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, "Bir de babam öldüğünde bu denli üzgündüm. Kader çizgimin ressamı gitti" ifadelerini kullandı.

Uzun akademik yaşamı boyunca binlerce öğrenci yetiştiren ve adına makale yarışmaları düzenlenen Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Uğur Alacakaptan 88 yaşında hayata veda etti.

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu sosyal medya hesabından şu mesajı paylaştı:

“Bir de babam öldüğünde bu denli üzgündüm. Kader çizgimin ressamı gitti. Prof. Dr. Uğur Alacakaptan’ı kaybettik. Yanında staj yaptığım, bildiklerimin başucu hocası ışıklar içinde uyu…”

ugur-alacakaptan.png

İstanbul Barosu ise Alacakaptan için şu mesajı yayınladı:

“Av. Prof. Dr. Uğur Alacakaptan’ın yüreği dün gece durdu. Duruncaya kadar demokrasi ve insan hakları için atan yürek durdu dün gece… Çarptıkça özgürlük, dayanışma ve eşitlik için kan pompalayan yürek durdu. O’nu unutmayacağız.”

Türkiye Barolar Birliği ise şu açıklamayı yaptı:

"Duayen hukukçu, hocaların hocası Prof. Dr. Uğur Alacakaptan’ı kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz. Binlerce hukukçunun yetişmesinde emeği olan, insan hak ve özgürlüklerinin yılmaz savunucusu değerli hocamıza rahmet, ailesine ve hukuk camiasına başsağlığı dileriz."

UĞUR ALACAKAPTAN KİMDİR?

Aydın’ın Nazilli İlçesi’nde 1934 yılında doğan Uğur Alacakaptan, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Alacakaptan, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku Bölümü’nde profesörlüğe yükseldi.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi dekanlığı ile İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi kurucu dekanlığı görevlerini üstlenen Alacakaptan, ayrıca CHP Parti Meclisi üyeliği ve Genel Sekreter yardımcılığı görevlerinde bulundu.

1975’te CHP’den Cumhuriyet Senatosu Ankara üyesi seçilen Alacaptan, 12 Ekim 1975 ile12 Eylül 1980 arasında TBMM’de yasama çalışmalarına katıldı. Alacakaptan, bu dönemde Kuzey Atlantik Asamblesi Türk Grubu Başkanı ve Avrupa Konseyi Parlamento Asamblesi Türk Grubu Üyesi oldu.

UĞUR MUMCU İLE ÇİLE DOLDURDU

12 Eylül 1980 askeri darbesi döneminde çeşitli soruşturma ve kovuşturmalara uğrayan Alacakaptan, 24 Ocak 1993’te bombalı saldırısı sonucu yaşamını yitiren gazeteci Uğur Mumcu ile Mamak Cezaevi’nde aynı hücrede yattı, Halk Kurtuluş Ordusu sanıklarıyla aynı cezaevini paylaştı.

kemalist-gnc-271555572-154414576927771-7863028694466958842-n-webp.jpg

Alacakaptan, cezaevinde Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilmeden önce tutuldukları hücrede kaldı. Hapishane günlerinde, İsmet İnönü ile mektuplaştı.

Uzun akademik yaşamı boyunca binlerce öğrenci yetiştiren ve adına makale yarışmaları düzenlenen Alacakaptan, 2010 yılında bir röportajda kendisini “Türkiye’deki ceza hukukçularının en kıdemlisi” olarak tanımlamıştır.

Alacakaptan, 1958 yılında “İngiliz Ceza Hukukunda Suç ve Cezaların Kanuniliği Prensibi”, 1961 yılında “Sarhoşluk Halinde İşlenen Suçlarda Cezai Mesuliyet”, 1968 yılında “İşlenemez Suç”, 1975 yılında “Suçun Unsurları” kitaplarını yayınladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN