CHP, Atatürk'ün o sözlerini hatırlattı: Sistemsiz ve kanunsuz başkanlık düşünülemez

CHP'nin, Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 84. yılı dolasıyla paylaştığı videoda, Atatürk'ün başkanlık sistemiyle ilgili sözlerine yer verildi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938 Perşembe günü saat 09.05'te 57 yaşında hayatını kaybetti.

Cenaze, 20 Kasım 1938 tarihinde Ankara'ya getirildi ve 21 Kasım 1938 günü büyük törenle Etnografya Müzesi'ndeki geçici kabrine konuldu.

Cenaze törenine dünya devletleri özel temsilciler gönderdi. Törende, Çanakkale'de ve diğer muharebelerde Atatürk'e karşı savaşmış yabancı generaller de yer aldı.

Atatürk'ün naaşı, ölümünün 15. yılı olan 10 Kasım 1953 tarihinde Anıtkabir'e nakledildi.

ataturk-anitkabire-ne-zaman-defnedildi.jpg

CHP, ATATÜRK'Ü BAŞKANLIK SÖZLERİYLE ANDI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatının 84. yılı dolayısıyla sosyal medya hesaplarından paylaşım yaptı.

CHP'nin, "Sözün sözümüz, yolun yolumuzdur" notunu düşerek paylaştığı videoda, Atatürk'ün başkanlık sistemiyle ilgili söylediği, "Sistemsiz ve kanunsuz tarzda, Reisicumhurlukla Başvekaleti birleştirmeyi düşünmedim ve düşünecek adam olmadığım bütün milletçe malumdur zannederim" sözlerine ver verildi.


"BAŞKANLIK SİSTEMİNİ UYGULAMAYI HİÇ DÜŞÜNMEDİM"

CHP'nin alıntı yaptığı Mustafa Kemal Atatürk'ün 2 Ekim 1930 tarihleri sözlerinin tamamı şöyle:

"Milletin genel eğilimi benim şu ve bu zaruret karşısında başbakan olmamı icap ettirirse, bu vazifeyi büyük bir tevazu ve minnetle yapmaya hazırım.

Bu takdirde benim aynı zamanda cumhurbaşkanlığını üzerimde bulundurmamın elbette kanuni imkanı yoktur.

Amerika sistemini memleketimizde uygulamayı hiç aklıma getirmedim. Sistemsiz ve kanunsuz tarzda Cumhurbaşkanlığı ve başbakanlığı birleştirmeyi asla düşünmedim.

Ve düşünecek adam olmadığım, bütün milletçe malumdur zannederim."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN