CHP’li Başarır: ‘Akkuyu Rusya’nın’ diyenlerle anlaşma yerli ve milli olamaz

CHP’li Başarır: ‘Akkuyu Rusya’nın’ diyenlerle anlaşma yerli ve milli olamaz

CHP’li Ali Mahir Başarır, Akkuyu Nükleer A.Ş. CEO’su Anastasia Zoteeva’nın “Bu nükleer santral Rusya’ya aittir. Bu, başka bir ülkenin topraklarında bulunan kendi santralimizdir” sözlerine tepki gösterdi. Başarır, “Bu anlaşmaya imza atanlara soruyorum, siz bu durumdan utanmıyor musunuz? Buna imkan verenler yerli ve milli olmaktan bahsedemezler” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Akkuyu Nükleer A.Ş. CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Anastasia Zoteeva’nın bir televizyon kanalına yaptığı “Biz, kendi topraklarımızda değil, kendimiz için inşa ediyoruz. Bu nükleer santral Rusya’ya aittir. Bu, başka bir ülkenin topraklarında bulunan kendi santralimizdir” açıklamasına tepki gösterdi.

Başarır, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda Zoteeva’nın açıklamasını da ekleyerek “Bu açıklama malumun ilanıdır! Bu anlaşmaya imza atanlara soruyorum, siz bu durumdan utanmıyor musunuz? Buna imkan verenler yerli ve milli olmaktan bahsedemezler” dedi.

Öte yandan Mersin’de inşaatı süren Akkuyu Nükleer Güç Santraline (NGS) enerji üretiminde kullanılacak “taze nükleer yakıt” Nisan 2023’te getirilmiş, böylece tesis, “nükleer santral” statüsüne kavuşarak teknik anlamda açılmıştı.

Rusya Atom Enerjisi Kurumu (Rosatom) Akkuyu Nükleer Güç Santralinin inşaatını ‘Yap-İşlet-Devret’ modeliyle değil ‘Yap-İşlet-Sahip Ol’ sistemiyle üstleniyor. Rosatom’un internet sayfasında anlaşma kapsamında santral inşaatının 2025’e kadar devam edeceği aktarıldı. Buna göre Akkuyu NGS, inşası tamamlandığında Türkiye’ye transfer edilmeyecek ve Rosatom kontrolünde kalacak. Projenin devreye alınmasıyla Türkiye, enerji karşılığında Rosatom’a 15 yıl boyunca kilovat saat başına 12.35 sent ödeyecek. Bazı analistler, bunun dünya ortalamasının 2-3 kat üzerinde olduğunu düşünüyor. Böylece, Rusya’nın yatırımını piyasaya satacağı elektrik üzerinden geri alması öngörülüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN