CHP’li Genç’ten bütçe tepkisi: Faiz gideri yatırımın iki katı

CHP’li Genç’ten bütçe tepkisi: Faiz gideri yatırımın iki katı

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, 2026 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi’ne ilişkin yaptığı değerlendirmede, bütçedeki faiz giderlerinin 2 trilyon 742 milyar TL’ye ulaşarak yatırım harcamalarının iki katını geçtiğini söyledi. Genç, “Bu tablo, üretimi değil borcu finanse eden bir bütçeyi ortaya koyuyor. Hükümet faiz ödemek için borçlanıyor, borçlandıkça da daha fazla faiz ödüyor. Bu kısır döngünün bedelini halk ödüyor” ifadelerini kullandı.

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, 2026 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi’ne ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, faiz giderlerinin yatırım harcamalarının iki katına çıktığını belirterek, “Bu bütçe geleceği değil, geçmişin borcunu finanse ediyor. Ekonomik büyümeyi değil faiz ödemelerini büyütüyor” dedi.

Genç, bütçede faiz giderlerinin 2 trilyon 742 milyar TL’ye ulaştığını ve bunun Gari Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSHY) yüzde 3,5’ine denk geldiğini vurguladı. 2025’te bu rakamın 2 trilyon 152 milyar TL olduğunu hatırlatan Genç, “Sadece bir yılda 700 milyar liralık ek faiz yükü yaratıldı. İktidar faiz ödemek için borçlanıyor, borçlandıkça daha çok faiz ödüyor. Bu kısır döngünün faturası halkın vergileriyle ödeniyor” ifadelerini kullandı. Genç, Hazine’nin 2025’in ilk sekiz ayında 2 trilyon 976 milyar TL borçlandığını hatırlattı.

'BORCU BORÇLA KAPATMA SİYASETİ'

Kamu net borç stokunun 8,9 trilyon TL’ye, iç borç çevirme oranının ise yüzde 143’e çıktığını aktaran Genç, “Her 100 liralık borç ödemesi için 143 lira yeni borç alınıyor. Bu, sürdürülebilir borç yönetimi değil, borcu borçla kapatma siyasetidir” ifadelerini kullandı.

Genç, ayrıca hükümetin “faiz dışı fazla” söyleminin gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Faiz dışı fazla 443 milyar TL, faiz gideri 2 trilyon 856 milyar TL. Yani fazla dediğiniz şey, faiz ödemesinin altıda biri bile değil” değerlendirmesini yaptı.

Vergi gelirlerinde adaletin bozulduğunu belirten Genç, dolaylı vergilerin toplam vergi gelirlerinin yarısına yaklaştığını hatırlatarak, “Bu bütçeyi emekçi değil, tüketici finanse ediyor. Hazine raporlarına göre vazgeçilen vergi tutarı GSYH’nin yüzde 3’ü. Yani bütçe açığı kadar gelir, imtiyazlı kesimlerden feragat edilmiş durumda” görüşüne yer verdi.

Yatırım harcamalarının 1 trilyon 312 milyar TL’de kaldığına dikkati çeken Genç, şunları kaydetti:

“Yatırımın payı faiz ödemesinin yarısı bile değil. Bu bütçe geleceği değil, geçmişin borcunu finanse ediyor. Bu bütçe ekonomik büyümeyi değil faiz ödemelerini büyütüyor. Üretimi değil rantı destekliyor. Faize giden her kuruş, halktan eksilen ekmektir. Adil bir vergi sistemi kurulmadan bütçe gerçekten halkın bütçesi olamaz. Bu nedenle bu bütçeye ‘istikrar’ değil, borç istikrarı bütçesi diyoruz.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN