CHP'li Gürer, çiftçinin sorunlarını gündeme getirdi: İthal buğday çözüm değil

CHP'li Gürer, çiftçinin sorunlarını gündeme getirdi: İthal buğday çözüm değil

Son dönemde artan zamlar çiftçiyi de etkiledi. Mahsullerin üretiminin satışından pahalı olması üreticiyi etkiliyor. TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer ise buğday üreticisinin yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Gürer, "TMO, çiftçiden buğday almalı; İthalatçı anlayıştan yeniden çiftçi kara gün dostu konumuna ermelidir. Çiftçi yalnız tüccara mahkum edilirse önümüzdeki dönemde sıkıntılar daha da artar. İthal buğday çözüm değil" ifadelerine yer verdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TMO’nun yanlış uygulamaları nedeniyle, tüccara mahkum edilen buğday üreticisinin dolandırıcılar eliyle de mağduriyet yaşadığını söyledi. TMO’ya, çiftçinin buğdayını alması için çağrıda bulunan Gürer, “TMO, çiftçiden buğday alımında yarattığı sorun dolandırıcıların iştahını kabarttı. Randevu sisteminin işleyişinde aksama dolandırıcılara kapı açtı. Zamanında müdahaleye rağmen bu tür sorunların oluşması ortaya çıkan boşlukların varlığındandır” ifadelerine yer verdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) randevu sisteminin tıkanması, lisanslı depoların sadece 42 ilde bulunması gibi sorunların buğday üreticisini, TMO yerine ürünü tüccara satmak zorunda bıraktığını ve bu arada dolandırıcılarında türemesine yol açtığını söyledi. “Sahte gübreden sonra sahte alıcılar ile çiftçi başı dertte “ dedi.

fethi-gurer.jpg
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer

TÜCCAR DÜŞÜK FİYAT VERİYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “TMO bu yıl daha buğday hasadı olmadan ilk beş ayda 6,5 milyon ton buğday ithal etti. Özellikle ekim süreci kurak gitmesi önlem amaçlı ithalata yöneliş getirdi. Bahar yağmurlarım bazı bölgelerde iyi olması ürünü önemli ölçüde kurtardı. TÜİK Mayıs ayı Bitkisel üretim tahmini de 20 milyon 500 bin ton buğday üretimi öngörüldü. Taban fiyat Mayıs ayında Çukurova’da hasat başlamasına rağmen haziranda açıklandı. Geçen yıla göre % 24 lük bir artış verildi. Çiftçi hasat yaptı. Halen de hasat devam ediyor. Ağustos'a kadar hasat devam edecek. Bu kere ürününü hasat sonrası TMO verecek TMO randevu sistemi bazı bölgelerde tıkandı.

İTHAL BUĞDAY ÇÖZÜM DEĞİL

Dünyada buğday fiyatlarının artış eğiliminde olduğuna işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Ülkemiz tarımda ciddi sıkıntıları var. Sorunlar hep halının altına süpürülüp geçiştiriliyor. Ülkemizde hububat ekim alanı daralıyor. Üretim artan nüfusa göre yerinde sayıyor. Verim artışı ile kısmen açık kapatılıyor. Dahilinde İşleme Rejimi kapsamında 7-10 milyon ton aralığında buğday ithal ediliyor. Bu buğdayı ülkemizde üretebiliriz .Ayrıca artan nüfusa göre üretim planlaması gerçekleştirip daha çok üretimle maliyeti düşürme olanağı da var. Özellikle hızla sulu tarıma yönelik düzenlemeler sağlamalıyız. Kuru tarımda bir dönümde 270 kg ürün alınırken sulu tarımda 800 kg kadar dönüm verimi çıkabilmektedir. Bu yolla üretim artışı ve maliyet düşüşüne kapı aralanabilir” dedi.

ÜRETİCİ TÜCCARA DÜŞÜK FİYATTAN BUĞDAY SATMAK ZORUNDA KALIYOR

Önümüzdeki Kasım-Aralık ayında yeniden ekim yapmasının artan girdi maliyetleri ile mümkün görünmediğine dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “TMO, çiftçiden buğday almalı; İthalatçı anlayıştan yeniden çiftçi kara gün dostu konumuna ermelidir. Çiftçi yalnız tüccara mahkum edilirse önümüzdeki dönemde sıkıntılar daha da artar. Piyasayı dengelemek çiftçiyi korumak iktidarın görevidir Bu süreçte TMO eliyle doğru planlanmalıdır. O nedenle TMO; bir an önce randevu sisteminde tıkanmaları aşıp çiftçinin buğdayını almalıdır” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN