CHP'li Yavuzyılmaz: Bakan istifası için kaç madenci daha ölmeli?

CHP'li Yavuzyılmaz: Bakan istifası için kaç madenci daha ölmeli?

Amasra’da 43 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin davada, ocaktaki ilk müdahaleyi yapan maden işçisi Hasan Özkanca ifade verdi. Özkanca, patlama sırasında madencilerin maskelerini takamadığını anlattı. CHP’li Deniz Yavuzyılmaz ise “Kaç madencinin hayatını kaybetmesi gerekiyor ki Enerji Bakanı Türkiye’de istifa etsin?” diye sordu.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesine ait maden ocağında 14 Ekim 2022’de 43 işçinin hayatını kaybettiği, 9 işçinin yaralandığı patlamaya ilişkin 7’si tutuklu 23 sanığın yargılanmasına Bartın Adliyesi’nde devam edildi. Duruşmada tanıkların dinlenilmesi sürerken Mahkeme Başkanı’nın, “Üretim baskısı var mıydı?” şeklindeki sorusuna maden işçisi Murat Kahraman, “İllaki oluyordu. Özellikle yardım kömürü için üretim baskısı vardı” yanıtını verdi.

Nezaretçi Hasan Özkanca da patlama sonrasını, “-350 kotunda 4-5 arkadaşımı gördüm, hepsinde nabız vardı ve müdahale etmeye çalıştım. Gücümün yettiği kadar temiz havaya çıkarmaya çalıştım. Uyuştuğumu hissedince ayrılmak zorunda kaldım. Maskeleri yanlarında duruyordu, takamamışlar. Vücutlarında yanık yoktu, kıyafetleri normaldi. Zehirlendikleri anlaşılıyordu” sözleriyle anlattı. Özkanca, pratik olarak iki yıldır maske eğitimi verilmediğini, kazadan sonra eğitimlerin sıklaştığını sözlerine ekledi.

Öte yandan CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, TBMM’de Enerji ve Çalışma bakanlıklarının soruşturma taleplerini kabul etmediğini söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan CHP Gölge Kabinesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı, soruşturma izin taleplerini kabul etmiyor. Soruşturma izin talebini vermesi gerekirdi. Şu anda Amasra müessesesine sıkıştırılmış bu davanın TTK Genel Müdürlüğü ve Enerji Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı yetkililerini kapsaması gerekirdi. Biz, araştırma komisyonuna Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nın da gelerek görüşlerini aktarmasını istedik ancak bu talebi yerine getirmedi. Kaç madencinin hayatını kaybetmesi gerekiyor ki Enerji Bakanı Türkiye’de istifa etsin? 43, 53, 103, 1000? Kaç işçi hayatını kaybederse istifa edecek” ifadelerine yer verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN