Bursa’da yaşayan ve internette içerik üreten Yusuf Emre Kürkçü ile Engin Altın, çektikleri videolarla Türkiye'deki israfın boyutunu ortaya koyuyor. İkili, "Atık Avcısı" adını verdikleri Youtube kanallarında, çöp konteynırlarından buldukları şaşırtıcı derecede değerli eşyaları paylaşarak binlerce kişi tarafından izleniyor.
Akıllı telefonlardan hiç kullanılmamış yemek takımlarına, değerli takılardan lüks saatlere kadar pek çok eşyayı çöplerden çıkaran ikili, temel amaçlarının çöpe giden bu israfı göstermek olduğunu belirtiyor. Buldukları kullanılır durumdaki eşyalar ise değerlendirilerek ihtiyaç sahiplerine veriliyor.
Tespih onun için adeta huzur ve mutluluk kaynağı! 30 yıldır şehirleri dolaşıyor, tespih satıyor
Kitap okumayı sevmiyordu, fantastik roman yazdı! 17 yaşında yazarlığa adım attı
AMAÇ FARKINDALIK: "İSRAFA DİKKAT ÇEKMEK İSTİYORUZ"
Çektikleri videolarla israf konusunda bir farkındalık oluşturmayı hedeflediklerini belirten Yusuf Emre Kürkçü, kanalı açma amaçlarını anlattı. Kürkçü, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:
"Biz ‘Atık Avcısı’ ismiyle israfa dikkat çekmek maksadıyla bir kanal açtık. Atıklardan değerli eşyalar bulup, bunları değerlendirmek istedik. İnsanların ne kadar israf yaptığını göstermek istiyoruz. Çektiğimiz içeriklerle beraber çöplerde ne kadar değerli eşyaların olduğunu maalesef görmüş olduk."
BULDUKLARI SAATİN FİYATI TAM 800 BİN TL DEĞERİNDE
İkilinin çöplerden bulduğu bazı eşyaların değeri ise duyanları hayrete düşürüyor. Çöpten 200 bin lira değerinde saatler bulduklarını belirten Kürkçü, "200 bin lira değerinde bulduğumuz saatler oldu. Bunların değerini araştırıp öğreniyoruz. Onun dışında kullanılmamış birçok ürün buluyoruz, bunları da ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Bulduğumuz bir başka saat ise internetten baktığımızda 800 bin lira değerinde olduğunu fark ettik. Bizim için çok büyük bir şey ama çöpe atılmış. Arkasında seri numarası var. Gerçekten ilginç bir durum, insanlar bunun yanına yaklaşamazken biz çöpten bulduk" ifadelerine yer verdi.
BULUNAN EŞYALAR İHTİYAÇ SAHİPLERİNE GİDİYOR
Yusuf Emre Kürkçü, ticari bir altyapıları olmadığını, buldukları çok eski albümleri veya koleksiyonluk paraları isteyen takipçilerine gönderdiklerini belirtti. Önceliklerinin ise her zaman ihtiyaç sahipleri olduğunu vurgulayan Kürkçü, sözlerini şöyle tamamladı:
"Aslında ticari altyapımız da yok, bir köşeye atıyoruz. Çok eski tarihlerden kalan albümler, paralar buluyoruz. Koleksiyonluk paralar bulduk. Bunları da aynı şekilde isteyen takipçilerimize gönderdik. Halkımız da bu tarz içerikleri seviyor. İsrafı da yapıyoruz ama bir yandan da israftan uzak kalan bir milletiz. Biz farkındalık oluşturmak istiyoruz. Çöplerdeki eşyaları da değerlendirip ihtiyaç sahiplerine ulaştırabilirsek ne mutlu bizlere."
