Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İsveç'e NATO vetosu: Bize uygulanan yaptırımı kenara koyamayız

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İsveç'e NATO vetosu: Bize uygulanan yaptırımı kenara koyamayız

Gölcük Tersane Komutanlığında Hızırreis Denizaltısı Havuza Çekme ve Selmanreis Denizaltısı İlk Kaynak Töreni'ne katılan Erdoğan, İsveç'in NATO üyeliği konusunda yaptığı başvurunun veto edilmeye devam edileceğini açıklayarak "İsveç'in bize karşı yaptırım uygulamasını bir kenara koyamayız. İpe un serme politikasından vazgeçilmeli, terörle mücadelede destek ve yaptırımlar başta olmak üzere Türkiye'nin haklı beklentileri karşılanmalıdır" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğamn, Gölcük Tersane Komutanlığında Hızırreis Denizaltısı Havuza Çekme ve Selmanreis Denizaltısı İlk Kaynak Töreni'ne katıldı.

Türkiye'nin müttefik ülkelerden gerekli desteği göremediğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye, ne savunma ihtiyaçlarının giderilmesinde, ne de 40 yıllık terörle mücadelesinde müttefiklerinden beklediği desteği görmemiştir. Ülkemiz çoğu zaman gizli açık yaptırımlara, tehdit, baskı ve şantajlara maruz bırakılmıştır" diye konuştu.

Erdoğan ayrıca, NATO üyeliği için başvuruda bulunan İsveç'i veto etmeye devam edeceklerini açıkladı.

"HAKSIZ YAPTIRIMLARI UNUTMADIK"

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"Kıbrız Barış Harekatı nedeniyle ülkemize uygulanan haksız yaptırımları asla unutmadık. Teröristlere yönelik meşru harekatlarımız nedeniyle hedef konulduk. DEAŞ'la sahada göğüs göğüse mücadele ettiğimiz dönemde bile aklı hayale gelmeyecek iftiralara uğradık. Bize parasıyla verilmeyen silahlar eli kanlı terör örgütlerine bedelsiz olarak onbinlerce TIR'la aktarıldı. 15 Temmuz gecesi demokrasimize kasteden, 251 evladımızı şehit eden FETÖ'cü alçaklar birçok Avrupa ülkesi tarafından korundu. Vatandaşlarımıza vize konusunda olmadık engeller çıkaran bu devletler; demokrasi ve halk düşmanlarını sorgusuz sualsiz bağırlarına bastı. Suriye'de terör elebaşıları kırmızı halılar serilerek karşılandı.

Suriye'de binlerce masumu katleden terör elebaşıları kırmızı halılarla karşılandı. Batılı liderler tarafından başkanlık saraylarında ağırlandı. Bizde görüşmelerinde adaletten, hukuktan dem vuranlar; eli kanlı katilleri baş tacı etmekten utanmadılar.

BEKLEDİĞİMİZ DESTEĞİ GÖREMEDİK

Ukrayna'daki başarıları ile adına şarkılar bestelenen silahlı insansız hava araçlarımız Karabağ savaşında masumları katleden ölüm makineleri olarak yaftalandı. Bugün Türkiye'nin NATO'nun güvenliğine yaptığı katkılardan övgüyle bahsedenler, düne kadar Libya'da, Suriye'de attığımız attığımız adımlar dolayısıyla ülkemizi acımasızca eleştiriyorlardı.

Bizler eskilerin tabiriyle feleğinden geçmiş bir milletimiz. Tarihimizin hiçbir döneminde bedel ödemeden bir imkana sahip olmadık, çok zorlu mücadeleler yürüttük. DEAŞ'ın sınır illerimizi hedef alan roket saldırılarıyla boğuştuğumuz günlerde hava savunma sistemimiz sökülüp götürüldü. Yakın tarihten geriye dönüp baktığımızda karşımıza çıkan şudur; Türkiye ne savunma ihtiyaçlarının giderilmesinde, ne meşru sınır ötesi harekatlarında, ne 40 yıllık terörle mücadelesinde müttefiklerinden beklediği desteği görememiştir.

İSVEÇ'İN YAPTIRIMINI BİR KENARA KOYAMAYIZ

Türkiye, terör koridoru marifetiyle kuşatılmak istendi. Dost bildiğimiz ülkelerin ihanetlerine, müttefik bildiğimiz ülkelerin ayak oyunlarına rağmen teröre karşı başarılı olduk. Türkiye ne savunma ihtiyaçlarının giderilmesinde ne de 40 yıllık terörle mücadelesinde müttefiklerinden beklediği desteği görmemiştir.

Destek ve katkı bir yana; ülkemiz çoğu zaman gizli-açık yaptırımlara, ambargolara, tehdit ve baskılara, şantajlara maruz bırakılmıştır. Çifte standart sık sık tecrübe ettiğimiz, iliklerimize kadar yaşadığımız bir vaka olmuştur. Bölgemizde meydana gelen kritik hadiselere rağmen; güvenlik ve savunma konularında aynı tutum ısrarla sürdürülüyor.

NATO'da ve üyesi olduğumuz diğer uluslararası kuruluşlarda oynadığımız hayati rol apaçık ortadayken, kimi müttefiklerimizle hâlâ yaptırımların kaldırılmasını konuşuyor, özellikle İsveç'in şu anda bize karşı yaptırım uygulamasını hiçbir şekilde bir kenara koyamayız. Bunların makul bir izahı yoktur. İttifak dayanışmasının en üst düzeyde tutulması gereken bir dönemde ipe un serme politikasından vazgeçilmeli; terörle mücadelede destek ve yaptırımlar başta olmak üzere, Türkiye'nin haklı beklentileri karşılanmalıdır.

NATO için bedel ödeyen bir ülke olarak, milli güvenliğimize dair hususlarda; ucu açık diplomatik ifadelerden ziyade somut adımlar görmek istiyoruz. Temel güvenlik hassasiyetinin gözetilmediği bir genişleme politikasının ne bize ne NATO'ya hayrının dokunmayacağına inanıyoruz.

TÜRKİYE'Yİ DÜNYA LİDERİ YAPACAĞIZ

Savunma sanayi konusunda tarih yazmaya devam edeceğiz. Bu konuda Türkiye'yi dünya lideri yapana kadar çalışmaya devam edeceğiz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN