Danıştay’dan kritik karar: Cezaevinde avukat-hükümlü görüşmelerinin kaydedilmesi hukuka aykırı

Danıştay’dan kritik karar: Cezaevinde avukat-hükümlü görüşmelerinin kaydedilmesi hukuka aykırı

Danıştay, Çağdaş Hukukçular Derneği’nin açtığı dava sonucunda, cezaevlerinde hükümlü ve avukat görüşmelerinin kayıt altına alınmasına izin veren yönetmelik maddesini iptal etti.

BÜŞRA AKDAŞ

Danıştay 10. Dairesi, Çağdaş Hukukçular Derneği’nin (ÇHD) açtığı dava sonucunda, cezaevlerinde avukat ile hükümlü arasındaki görüşmelerin kayıt altına alınmasını öngören yönetmelik maddesini iptal etti. Mahkeme, söz konusu düzenlemenin hukuka aykırı olduğuna hükmetti.

Karara konu olan “Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yönetmelik”'in 72. maddesi, hükümlü ve avukat görüşmelerine yönelik ciddi kısıtlamalar getiriyordu.

Yönetmeliğe göre;

  • Görüşmeler sesli ve görüntülü olarak kaydedilebiliyordu.
  • Görüşmelerde görevli personel hazır bulundurulabiliyordu.
  • Avukatın hükümlüye verdiği belgeler ve dosyalara el konulabiliyordu.
  • Görüşmelerde tutulan notlar incelenebiliyordu.

Ancak, Danıştay 10. Dairesi, bu düzenlemenin hukuka aykırı olduğuna ve iptal edilmesi gerektiğine karar verdi.

Resim

Resim

"SAVUNMA HAKKINA MÜDAHALE"

Çağdaş Hukukçular Derneği, dava dilekçesinde bu düzenlemenin savunma hakkını ihlal ettiğini ve avukat-hükümlü görüşmelerinin gizliliğini ortadan kaldırdığını savunmuştu. Danıştay, verdiği iptal kararında bu düzenlemenin hukuka uygun olmadığı ve savunma hakkını ihlal ettiği görüşüne yer verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN