Değeri her geçen gün daha da anlaşılıyor! Karaciğer dostunun tanesi 65 TL’den satılıyor

Değeri her geçen gün daha da anlaşılıyor! Karaciğer dostunun tanesi 65 TL’den satılıyor

Karaciğer dostu olarak bilinen ve şifa deposu özelliğiyle sofraların vazgeçilmezi olan enginarda hasat mevsimi İzmir Menemen’de tüm hızıyla başladı. Mart ayı itibarıyla yoğunlaşan hasat sürecinde, tarladan sofraya uzanan yolculukta "çanak" enginarın tanesi 65 TL’den alıcı bulurken, üreticiler artık sadece pazarlarda değil, internet üzerinden de tüm Türkiye’ye gönderim yapıyor.

Ege’nin bereketli topraklarında baharın müjdecisi olan enginar hasadı, Menemen ilçesinde üreticilerin yoğun mesaisiyle start aldı. 2010 yılından bu yana aile işletmesi olarak üretim yapan çiftçiler, bu yılki rekolteden ve artan ilgiden oldukça memnun. Geleneksel pazarcılık yöntemlerinin yanına dijital satışı da ekleyen üreticiler, vakumlu paketlerle karaciğerin en yakın dostunu Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırıyor. İlaç kabul etmeyen hassas yapısı nedeniyle tamamen doğal yöntemlerle yetiştirilen Menemen enginarı, hem lezzeti hem de sağlığa faydalarıyla bu yıl da mutfakların yıldızı olmaya aday.

İNTERNET SATIŞLARI PAZAR TEZGAHLARINI GERİDE BIRAKTI

Menemen’de enginar üretiminin öncülerinden olan Cumhur Kocabıyık, üretim modelindeki değişime dikkat çekiyor. Eskiden sadece yerel pazarlarda satılan enginarın, artık dijital platformlar sayesinde 81 ile ulaştığını belirten Kocabıyık, internet üzerinden gelen taleplerin pazar satışlarını geçmeye başladığını ifade ediyor. 10 dönümlük arazide haftada iki kez yapılan kesimlerle 5 bin adede kadar mahsul elde edilirken, tüketicilerin taze ve soyulmuş ürün tercihi üretimin rotasını belirliyor.

cumhur-kocabiyik-enginar.jpg

İLAÇSIZ VE DOĞAL ÜRETİM

Enginar yetiştiriciliği, büyük bir sabır ve fiziksel güç gerektiriyor. Üreticiler, enginarın kimyasal ilaçları kesinlikle kabul etmediğini, herhangi bir müdahalenin doğrudan bitkiye zarar verdiğini vurguluyor. Bu nedenle Menemen’deki üretim süreci, yabani otlarla mücadeleden hasada kadar tamamen organik bir yaklaşımla yürütülüyor. Tarlanın bir ucundan diğerine ağır yüklerle yapılan bu mesai, Nisan ayının ortasına kadar aralıksız devam edecek.

VAKUMLU ÇANAK ENGİNARIN TANESİ 65 TL

Piyasada sakız enginarın dalındaki fiyatı 50 TL’den başlarken, işlenmiş ve tüketime hazır hale getirilmiş "çanak" enginarın fiyatı 65 TL olarak belirlendi. Soyum maliyetlerinin adet başına 10 TL’yi bulması fiyatlara yansırken, üreticiler tüketicinin işini kolaylaştırmak adına ürünleri soyup vakumlayarak veya limonlu su içerisinde kargoluyor. Bu yöntem, ürünün tazeliğini koruyarak uzak şehirlere güvenle ulaşmasını sağlıyor.

cumhur-kocabiyik-enginar-1.jpg

KÜÇÜK AİLE İŞLETMELERİ EKONOMİYİ SIRTLIYOR

Menemen Ziraat Odası verilerine göre, ilçede yaklaşık 400 dönümlük bir alanda enginar üretimi yapılıyor. Genellikle küçük aile işletmeleri tarafından sürdürülen bu üretim, bölge ekonomisi için stratejik bir önem taşıyor. Özellikle çanak enginarın katma değerinin yüksek olması, yerel üreticinin yüzünü güldürürken; iklim değişikliğinin getirdiği yağış dengesizliklerine rağmen verimliliğin korunması sezonun geri kalanı için umut veriyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN