Bu yaz denize girerken dikkatli olun, et yiyen bakteriler ayağınızı kapabilir! Çevre kirliliğinin sonuçları ağır olacak

Bu yaz denize girerken dikkatli olun, et yiyen bakteriler ayağınızı kapabilir! Çevre kirliliğinin sonuçları ağır olacak

Doğayı kirleten insanoğlu, yakın zamanda ağır bedeller ödeyecek. Araştırmacılar, et yiyen bakterilerin deniz yosunu ve plastiğe binerek kıyılara gelebileceğini, bunun da insanlar için büyük tehlike oluşturabileceği uyarısında bulundu. İşte detaylar...

Denizlerdeki plastikler ve yosunlar nedeniyle ortaya çıkmaya başlayan et yiyen bakteriler, tehlike saçıyor. Uzmanlar, bugünlerde denize girebildiğini fakat ilerleyen aylarda bu tehlikenin yoğunlaştığı yerlerde denize girmenin mümkün olmayacağını dile getiriyor.

TV100'den Barış Yahya Çinçin'in haberine göre, Water Research dergisinde 2023 Mayıs ayında yayımlanan bir çalışma, denize atılan plastik atıklar ile dev deniz yosunu çiçeklerinde bulunan ve insanlarda hastalığa neden olabilecek 100'den fazla türü bulunan Vibrio bakterisinin genomlarını analiz etti.

Bilim insanları, açık okyanusta bulunan Vibrio bakterilerinin, insanlarda hastalığa neden olabilecekleri anlamına gelen 'patojenik' olarak bilinen Vibrio türleri ile benzer genetik özelliklere sahip olduğunu tespit etti.

deniz-kirliligi-nedenleri.jpg

PLAJLARI İŞGAL EDİYOR

Bulgular, et yiyen bakterilerin Florida, Karayipler ve Meksika Körfezi'ndeki kalın sargassum hasırlarının kıyıya vurduğu başka yerlerdeki plajları işgal ettiğine dair korkuları artırdı.

Hollanda Kraliyet Deniz Araştırmaları Enstitüsü'nde deniz mikrobiyoloğu ve son çalışmanın yazarlarından biri olan Linda Amaral-Zettler, bazı genetik bileşenleri paylaşsa da, tüm Vibrio bakterilerinin patojen olmadığını söyledi.

Mikrobiyolog Amaral-Zettler, "Sanki herkesin sargassum onları öldürecekmiş gibi kaçması gerektiğini düşünmüyorum" dedi. Durum böyle değil. Ancak potansiyel riskler hakkında sorumlu bir şekilde düşünmemiz gerektiğini düşünüyorum" dedi.

deniz-kirliligi-sonuclari.jpg

ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA ARTACAK

İnsanlara çiğ veya az pişmiş kabuklu deniz ürünleri yiyerek veya açık yaralar yoluyla Vibrio türleri bulaşabilir. En tehlikeli tür olan Vibrio vulnificus et yeme hastalığına neden olur, ancak bu enfeksiyonlar nadir görülür.

Scientific Reports dergisinde Mart ayında yayınlanan ayrı bir çalışma, iklim değişikliği ve daha sıcak deniz yüzeyi sıcaklıkları et yiyen bakterinin yayılmasını kolaylaştırdığından, ABD'nin doğu kıyısı boyunca Vibrio vulnificus'un neden olduğu enfeksiyonların önümüzdeki yıllarda önemli ölçüde artabileceğini buldu.

Son aylarda bilim insanları, deniz yüzey sıcaklıkları rekor kıran seviyelere ulaştığı ve daha da ısınabileceği için uzun süreli bir okyanus ısı dalgası hakkında alarm verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN