Deprem yardımlarının lojistik tıkanmaya neden olmaması için uzmanlardan önemli uyarı

Deprem yardımlarının lojistik tıkanmaya neden olmaması için uzmanlardan önemli uyarı

Kahramanmaraş merkezli Pazarcık'ta 7.7 ve Elbistan'da 7.6 şiddetinde meydana gelen depremde can kaybı 3 bin 459'a yükseldi. Haluk Levent'in 'şehrin valilikleri ile görüşmeden yardım yollamayın' uyarısını destekleyen Lojistik uzm. Dr. Feyza G. Şahinyazan, yardımların lojistik tıkanmaya neden olmaması için uyardı: Güvendiğimiz kurumlara ayni yardım yerine nakdi yardım yapalım. Tek seferlik büyük bağış yerine, bir süre düzenli bağışçı olalım.

Kahramanmaraş merkezli Pazarcık 7.7 ve Elbistan 7.6 ile meydana gelen yıkıcı depremde bilanço giderek ağırlaşırken yapılan yardımların bir kaosa dönüşmemesi için uzmanlardan uyarılar geldi.

Ahbap Platformu Kurucusu ve Başkanı sanatçı Haluk Levent deprem yardımlarına ilişkin paylaşımda bulunarak “Böyle bir felakette bu ülkeye kötülük yapmak istemiyorsanız lütfen ama lütfen şehrin valilikleri ile görüşmeden yardım yollamayın. Her şey tıkanıyor. Şimdiden 'şu kadar kamyon yollayalım şuraya şunu yollayalım' gibi twitler gördüm. Yapmayın! Etmeyin! Çalışmalar felç oluyor sonra” dedi.

'GÖNDERDİĞİNİZ YARDIMLAR ÖNEMLİ HATLARI TIKAYABİLİR VE ÇÖP OLABİLİR'

Ardından Lojistik Uzmanı Burcu Balçık Levent'in paylaşımını alıntılayarak “Gönderdiğiniz kıyafetler ve diğer yardımlar önemli hatları tıkayabilir ve çöp olabilir” ifadesini kullandı.

Balçık ile Levent'in paylaşımlarını alıntılayan ve lojistik alanında 15 yılık çalışma tecrübesine sahip olan Lojistik Uzmanı Dr. Feyza G. Şahinyazan, yardımların nasıl yapılması gerektiğine ilişkin önerilerde bulunarak uyarılarını sıraladı:

“Son 15 yıldır insani yardım lojistiği üstüne çalışan biri olarak lütfen bu çağrıya kulak verin. Alıntıladığım hoca, bu konuda en çok çalışma yapmış uzmanlardan biri. Haluk Levent de sahadan bildiriyor. Kısaca açıklamam gerekirse:

'KOORDİNASYONSUZ AYNİ YARDIMLARLA İLGİLİ ACELE EDİLMEMELİ'

Bu süreçte herkes elinden geldiğince bir şeyler yapmak istiyor ve vatandaşlarımızın bu hassasiyeti gurur verici. Ancak özellikle koordinasyonsuz ayni yardımlarla (battaniye, ısıtıcı, vb.) ilgili acele edilmemeli. Henüz arama kurtarma ekiplerinin dahi ulaşamadığı yerler var. Hava muhalefeti de eklenince, sağlam kalan karayollarının mümkün olduğunca açık olması çok önemli.

Belki bir faydamız dokunur diye arabaya atlamak, kendi mahallenizde kurumunuzdan yardım tırı, konvoyu oluşturmak istiyor olabilirsiniz. Ancak faydadan çok zararı olabilir şu kritik süreçte. A ilinde bugün battaniye ihtiyacı vardır, sizin yardım gidene kadar, o biter başka ihtiyaç başlar. Sizin yardımlarınız da yolu tıkadığıyla kalır, başka bir merkeze de aktarılamaz, bunun örnekleri çok. Kaynaklarımızı, enerjimizi çok daha verimli kullanabiliriz.

'PEKİ BU AŞAMADA NE YAPILMASI GEREKİYOR?'

'Peki hocam ne yapalım':

1- Öncelikle ve maalesef bu yaraların birkaç günde sarılmayacağı gerçeğiyle yüzleşip enerjimizi ve imkanlarımızı zaman yayalım.

2- Güvendiğimiz kurumlara (akut, belediyeler, ahbap vs.) ayni yardım yerine nakdi yardım yapalım.

3- Mümkünse tek seferlik büyük bağış yerine, bir süre düzenli bağışçı olalım, biz unutsak otomatik ödeme unutmaz.

4- Nakdi yardım imkanı yoksa, ya da daha fazla katkı vermek istiyorsanız, gönüllü olarak güvendiğiniz kurumlara başvurabilir, koordinasyonlu hareket edebilirsiniz.

5- İhtiyaç liste güncelliği çok hızlı değişebilir, bunları yayarak bilgi kirliliği yaratmayalım. Özellikle rapçi, popçu, influencer ya da herhangi bir markanın kendi kafasına göre tır kaldırmasına destek olmayın, alkış tutmayın. Etkileşim vermeyin.

6- Kendi çalıştığınız kurumda da kamyon, tır kaldırılmasını önermeyin, organize etmeyin ön ayak olmayın. Kurumunuzu nakdi yardıma yönlendirin.

7- Bazı insanların, bazı kurumların bu durumu reklam yapma imkanı olarak kullanacaklarını unutmayın. Faydası olmadığı gibi zararı olabilecek harektler hakkında bilinçlenin, bilinçlendirin.

Dayanışmak çok güzel, ama ülkemin iyi insanlarının kaynakları gönüllerinden daha kısıtlı. Zamanımızı, paramızı, enerjimizi verimli kullanırsak daha çok insana yardım edebiliriz.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN