Ders zili kırmızı alarmla çalıyor

Ders zili kırmızı alarmla çalıyor

'Kayıp nesil’ 1.5 yıl sonra sınıfına kavuşuyor. 18 milyon öğrenci yüz yüze eğitim için 6 Eylül’ü beklerken okullara yönelik tedbirler soru işaretlerine neden oldu.

Aşısız öğretmenler en büyük risk unsuru olarak öne çıktı. Sağlık Bakanı Koca da vakadaki tırmanışa dikkat çekti: Öncesine göre daha az güvendesiniz. Tek çözüm aşı...

KÖY OKULUNDAKİ ÖĞRETMENE-ÇALIŞANA
NASIL DÜZENLİ PCR TESTİ YAPILACAK?

Türkiye, OECD ülkeleri arasında okulları en uzun süre kapatan ikinci ülke oldu. Uzaktan eğitimdeki aksaklıklar ‘kayıp nesil’ endişesini doğurdu. Kamuoyunda “Tam zamanlı eğitim için tüm olanaklar seferber edilmeli” çağrıları yapıldı. 6 Eylül takvimine işaret eden Milli Eğitim Bakanı Özer “Önceliğimiz okulları açık tutmak. Önlemlerimizi aldık. Velilerimiz çok rahat olsun” dedi. Ancak aşısız köy okulu öğretmenine haftada nasıl iki kez test yapılacağı konusunda çalışmaların hâlâ sürdüğünü söyledi.

ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 28'İ TAM AŞILI DEĞİL HAVALANDIRMA VE YENİ SINIFLAR BELİRSİZ

Havalandırma sistemlerinin akıbeti ve yeni sınıfların açılıp açılmadığı konusunda da soru işaretleri devam ederken öğretmenlerin yüzde 28’inin tam aşılı olmadığı açıklandı. Uzmanlar, aşısız öğretmene düzenli testle sürecin sağlıklı şekilde yönetilemeyeceğini belirtti. Eğitim-Sen “Öğrencilerin aşılanmasında ne kadar yol alındı? Kaç yeni derslik yapıldı? Atamalar ne durumda?” sorularını yöneltti. Vaka artışına dikkat çeken Sağlık Bakanı Koca ise “Çözüm belli” diyerek vatandaşları aşı olmaya çağırdı.

2908karar.jpg

VAKALAR YENİDEN TIRMANIŞTA

Türkiye’de ‘ben Kovid’i atlattım’ rahatlığının yanına bir de Delta varyantı eklenince vakalar yeniden tırmanışa geçti. Pozitif sayısındaki yükselişi işaret eden Sağlık Bakanı Koca “Çözüm aşı” dedi. Vahim tablo iç karartmaya devam ederken ders ziline bir hafta kala okullara yönelik gerekli tedbirlerin henüz alınmaması ise tepkiyle karşılandı. Kamuoyunda ‘Tam zamanlı eğitim için tam seferberlik’ çağrıları yapıldı.

"BİR NESİL KAYBOLUYOR"

Türkiye, koronavirüs salgınında 1.5 yıl ile okulların en uzun süre kapalı kaldığı ülkeler sıralamasında listenin başını çeken ikinci ülke oldu. Uzaktan eğitim modeliyle geçilen bu sürede yaşanan aksaklıklar ise 18 milyon öğrenciye yönelik ‘Bir nesil kayboluyor’ endişelerine yol açtı.

egitims.jpg

Uzmanlardan ‘gerekli tedbirler alınarak yüz yüze eğitime acilen geçilmeli’ çağrıları yapılırken Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 6 Eylül’de başlayacak eğitim-öğretmi dönemine yönelik açıklama yaptı. Birinci önceliğin sağlık önlemlerinin alınarak okulları açık tutmak olduğunu söyleyen Özer “Önlemlerin takipçisi olacağız. Velilerimiz çok rahat olsun” dedi. Ancak aşısız köy okulu öğretmenine haftada nasıl iki kez test yapılacağı konusunda çalışmaların hâlâ sürdüğünü söyleyen Özer “İstirhamım tüm veli, öğretmen ve çalışanlarımızın Kovid-19 Rehberi’ndeki kuralları harfiyen yerine getirmeleri. Kurallara uyarsak bu süreçleri çok rahat yönetebiliriz” uyarısında bulundu.

Ancak yapılan açıklamaya rağmen özellikle kapalı alanlarda çok daha bulaşıcı olan Delta varyantının Türkiye’de yüzde 90 oranında hakim varyant olması endişelerin artmasına neden olurdu. Aşısını henüz tamamlamamış öğretmenlerin yüzde 28’lik dilimi oluşturması, vahametin boyutunu gözler önüne serdi.

Aşısız öğretmenlerin kendini virüsten nasıl koruyacağı tam bir muamma olmaya devam ederken köy okullarında görev yapan eğitimcilerin hafta 2 testi nasıl yaptıracağına yönelik bir çalışma yapılmaması da tepki çeken bir başka konu oldu. Okulların açılmasına az bir zaman kala tedbirlerdeki aksaklıklar devam ederken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da illere göre haftalık vaka sayılarının yer aldığı haritayı paylaştı.

EN FAZLA VAKA YOĞUNLUĞU RİZE'DE

Bakan Koca’nın paylaşımında vaka yoğunluğunun en fazla olduğu il Rize olarak belirtti. Bayburt, Gümüşhane, Kayseri, Gaziantep, Kilis, Bolu, Hakkâri, Nevşehir, Sinop ve Kars’ın vaka sayılarının bir önceki haftaya göre en fazla artan 10 il olduğunu belirten Bakan Koca “Bu şehirlerden birindeyseniz, öncesine göre daha az güvendesiniz” dedi ve çözümün belli olduğunu söyleyerek aşıya işaret etti.

Kritik süreçte Delta varyantının etkisiyle vaka artışları tırmanışını sürdürürken toplumda oluşan rehavet ortamı da 4’üncü pike kapı araladı. Vahim tablo giderek daha da karamsar bir hale bürünürken Eğitim-Sen 6 Eylül’de çalacak ders zilini işaret etti.

covid-uzaktan-laptop.jpg

Sağlık Bakanlığı’na “Eğitim ve bilim emekçilerinin tamamı aşılandı mı? 12 yaş üstü öğrencilerin aşılanmasında ne kadar yol alındı? Kaç yeni derslik yapıldı? Yeni öğretmen ataması ve yardımcı/destek personel için yapılan çalışmalar ne durumda?” sorularını yöneltti. Kamuoyunda ise “Tam zamanlı eğitim için tüm olanak seferber edilmeli” çağrıları yapıldı.

ÖĞRENCİLERİN SAĞLIĞINI KORUMAK HEPİMİZİN GÖREVİ

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 6 Eylülde çalacak ders zilini işaret ederek tedbir uyarısında bulundu.

Kovid-19 nedeniyle eğitimin aksamaması gerektiğini söyleyen Palandöken “İki yıldır yüz yüze eğitimden mahrum kalan öğrenciler yeni eğitim öğretim sezonuna başlarken okulların temizliği ve güvenliği kadar okul çevrelerinin güvenliği için de tüm önlemler şimdiden alınmalı” dedi.

Çocukların da çevreye karşı bilinçlendirilmesinin onları tehlikelerden korumanın en önemli adımı olduğunu belirten Palandöken “Özellikle öğrencilerin bizzat bulunduğu okul kantini ve servislerde gerekli hijyen tedbirleri ve sosyal mesafe kuralları harfiyen uygulanacak.

Yeni eğitim öğretim sezonu öncesinde tüm okullarda kantinler, sınıflar, koridorlar, tuvaletler ve okul bahçeleri için gerekli temizlik çalışmaları yapılırken okul çevrelerinin temizliği ve güvenliği konusuna da daha dikkatli olunmalı” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN