Doğadan gelen lezzet sofralarda yer alıyor! Hem bedava hem de çok faydalı... Bir tanesi bile şifa saçıyor

Doğadan gelen lezzet sofralarda yer alıyor! Hem bedava hem de çok faydalı... Bir tanesi bile şifa saçıyor

Doğanın bedavadan insanlara sunduğu şifalı bitkiler arasında en çok tercih edilenlerden biri de o bitkimiz. Öyle ki sofralardan eksik olmayan bu bitki hem bedava hem de çok faydalı. Neredeyse bir tanesinden bile şifa fışkırıyor insanlar toplamak için sıraya giriyor…

Ülkemizin neredeyse her yerinde doğanın sunduğu birbirinden çeşitli ve faydalı ürünler bulunuyor. Bu ürünler hem lezzet açısından hem de şifalı olmasından dolayı insanlar tarafından sürekli olarak tercih ediliyor. Bazıları insan emeği ile dikilip ekilirken bazıları ise tamamen doğanın kendi sunduğu ürünler olarak karşımıza çıkıyor. Bunlardan biri de Manisa’da son zamanlarda daha çok çıkmaya başlayan ve halkın akın akın topladığı o bitki.

HEM YEMEKLERDE KULLANIYORLAR HEM SATIYORLAR

Doğada kendiliğinden yetişen ve insan sağlığı için oldukça faydalı olan ısırgan otu, Manisa’da yaşayan vatandaşlar tarafından toplanıyor. Toplanan bu ısırgan otları vatandaşların gözleme ve pidelerin içinde yer alırken doğal yetişen bu otun faydaları adeta saymakla bitmiyor.

yeni-proje-1-006.jpg

Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde mevsim dolayısıyla sararan üzüm bağlarının arasında doğal olarak topraktan fışkıran ısırgan otları yöre halkı tarafından toplanmaya başladı. Özellikle de kış mevsiminde daha sık tercih edilen ısırgan otları birçok yemek de kullanılabildiği için sofraların vazgeçilmez yiyeceklerinden biridir.

yeni-proje-2-007.jpg

“LEZZETİ YANIDNA ŞİFALI OLDUĞUNU DA BİLİYOURUZ”

Bölgede ısırgan otu toplayan vatandaşlardan Hülya Akkaya, “"Gözleme ve pidelerin içine koyuyoruz. Isırgan otunun lezzeti yanında şifalı olduğunu da biliyoruz. Isırgan otu lezzetli olduğu kadar eldiven takılmadan toplandığında ellerimizi kaşındırır. O yüzden eldivenli bir şekilde toplanması gerekiyor" dedi.

yeni-proje-004.jpg

ISIRGAN OTUNUN YARARLARI

Isırgangiller familyasından olan ısırgan otu, uzun yıllardır doğada kendiliğinden yetişen otsu bir bitkidir. Türkiye'nin her yerinde yaygın olarak bulunan bu bitki dik, 4 köşeli, basit ya da tabandan itibaren dallanan bir bitkidir. Üzerinde bulunan yakıcı tüyleri dolayısıyla toplarken oldukça dikkat edilmesi gerekir. Besin değeri oldukça yüksek olan ısırgan otu içerisinde bulundurduğu protein, lif vitamin ve mineraller sayesinde oldukça faydalı bir bitkidir. Öte yandan bol miktarda C d vitamini bulundurduğu için bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve hastalıklar karşısında vücuda bir kalkan olur. Isırgan otunun genel faydaları ise şunlardır:

- İdrar söktürücü,

- Böbrek taşı önleyici,

- Mukoza sağlamlaştırıcı,

- Kan temizleyici,

- Bağışıklık sistemini güçlendirici,

- Anti-inflamatuar,

- Antioksidan,

- Kanser önleyici.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN