Doğal gaz depolama tesisi İstanbul'da depreme neden olabilir! Kimsenin değinmediği konuyu gündeme getirdi

Doğal gaz depolama tesisi İstanbul'da depreme neden olabilir! Kimsenin değinmediği konuyu gündeme getirdi

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi'ne inşa edilen ve Avrupa'nın en büyüğü olan Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi'ndeki enjeksiyon ve çıkarma işlemlerinin depreme neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi'nin ikinci fazının açılışını yaptı.

Marmara Denizi'nin 3 kilometre açığında yapılan 31 bin metrelik deniz sondajı ile tesisin kapasitesinin 4,6 milyar metreküpe çıkarıldığını aktardı.

silivri-dogal-gaz-depolama-tesisi-depreme-neden-olur-mu.jpg

2007 yılında hizmete giren Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi'nin ek kapasitesi için Marmara Denizi'nde 18 kuyuda sondaj işlemi gerçekleştirildi.

2 platform kuruldu ve kapasite 4,6 milyar metreküpe günlük geri üretim ise 75 milyon metreküpe çıktı.

Avrupa'nın en büyüğü olan tesis, Türkiye'nin yıllık doğal gaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 8'ini karşılayabilecek duruma geldi.

silivri-dogal-gaz-depolama-tesisi-kapasitesi-ne-kadar.jpg

"DOĞAL GAZ TESİSİ DEPREME NEDEN OLABİLİR"

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi ile ilgili sosyal medya hesabından bir uyarıda bulundu.

Prof. Dr. Görür'ün dikkat çektiği hususlar şöyle:

Bu tür depolar dünyada az değil. Doğal gaz buralardaki eski gözenekli gaz veya petrol rezervuarlarına basılarak (enjeksiyon) depolanıyor ve istendiğinde de kullanılıyor.

Bu işlemler eski ve yeni sondaj kuyuları vasıtasıyla gerçekleştiriliyor. Hem enjeksiyon hem de çıkarma aşamasında belirli büyüklükte (4,0) depremlerin oluşması mümkün.

Zaten şu anda da Batı Marmara'da gaz çıkışlarına bağlı çok sayıda depremler oluşuyor. Bu depremler iki nedene bağlı olarak gelişiyor: Gözenek ortamındaki basınç değişimi ve Gözenek elastik (porelastik) stres değişimi.

Onun için Trakya'yı gaz deposu haline getirirken gaz depolama alanlarının Marmara Denizi içerisindeki Kuzey Anadolu Fay Zonunda depremler oluşturabileceği, depremleri tetikleyebileceği unutulmamalı ve bu açıdan Trakya'nın sismik özellikleri ve Marmara Denizi tüm ayrıntılı ile incelenmelidir.

naci-gorur-silivri-dogal-gaz-depolama-tesisi-istanbul-depremi.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN