Doğal gaza bağımlılığı bitirecek proje! Hidrojen yakıtlı kombilere geçiş için tarih verildi: Yerli projeye destek yağıyor

Doğal gaza bağımlılığı bitirecek proje! Hidrojen yakıtlı kombilere geçiş için tarih verildi: Yerli projeye destek yağıyor

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) ve iklimlendirme sektöründe faaliyet gösteren bir firmadan doğalgaza bağımlılığı bitirecek proje müjdesi geldi. İki firmanın işbirliği ile yürütülen proje kapsamında, ekonomik ve çevreci hidrojen yakıtlı kombi üretilecek…

Üniversite sanayi işbirliği kapsamında SAÜ ve Daikin Türkiye’nin hayata geçirdiği “Yüzde 100 Hidrojen Yakıtlı Kombi Tasarımı ve Prototip İmalatı” projesini TÜBİTAK desteklenmeye uygun gördü. SAÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Pehlivan’ın yürüttüğü projede, 4 doktora ve yüksek lisans öğrencisiyle 3 akademisyenin oluşturduğu 7 kişilik ekip bulunuyor.

TÜBİTAK 1505 programı kapsamında yürütülen proje kapsamında hidrojenli yanma süreçlerinde gerekli güvenlik şartlarını sağlayan ve mevcut kombi sistemlerinde en az ekipman değişimiyle doğal gazdan yüzde 100 hidrojene geçişi sağlayacak sistem geliştirilmesi hedefleniyor. Geçen yılın sonunda uygulamaya alınan projenin 2025'in sonunda tamamlanması planlanıyor.

hidrojen-yakitli-kombi.jpg

HEM ÇEVRESEL HEM DE İLK TİCARİLEŞECEK ÜRÜN

Prof. Dr. Hüseyin Pehlivan, AA muhabirine, SAÜ’nün sanayi ile yapılan projelere önem verdiğini belirtti. Doğalgaz yerine daha çevreci olan hidrojen yakıtı ile çalışan kombi projesi geliştirdiklerini söyleyen Pehlivan, "Hem çevresel hem de bu alanda ilk ticarileşecek ürün yönünde bir çalışma için somut adım atılmış oldu. Başvurumuz TÜBİTAK tarafından onaylandı. Çalışmaların bizim tarafımızda olan kısmı, yani simülasyon çalışmaları sürüyor. Almış olduğumuz ilk sonuçlar gayet uyumlu. Modelimizi doğrulamak üzereyiz." dedi.

Pehlivan, hidrojene geçişin uzun bir süreç olduğunu vurgulayarak, "Proje kapsamında hidrojenle uyumlu kombi tasarlamayı düşünüyoruz. Mevcut kombilerimizde bazı sistem bileşenlerinin değişerek çok kısa ve uygun maliyetli bir şekilde adapte olmasını amaçlıyoruz. Ülkemizde veya yurt dışı pazarda 2-3 yıl içerisinde teknik altyapının sağlanacağını öngörüyoruz." diye konuştu.

Hidrojen yakıtının ilerleyen süreçlerde kombi hariç başka alanlarda da kullanılabileceğini aktaran Pehlivan, şunları söyledi:

"Zaten ticari olarak bazı firmalar 2026 ya da 2027'de hidrojenli ürünlerini piyasaya çıkaracaklarını beyan etti. Biz de bu alanda çalışmalarımıza yoğunluk veriyoruz. Çevreci ve uygun maliyetli olması açısından hidrojen çok uygun bir yakıt. Bu tür çalışmalar son yıllarda giderek arttı. Yapılan çalışmaların uygulanabilir olması, devletin imkanlarının daha verimli bir şekilde kullanılması da TÜBİTAK'ın en dikkat ettiği noktalardan biri."

hidrojen-yakitli-kombi-1.jpg

GELECEĞE HAZIR BİR ÜRÜN

Daikin Türkiye AR-GE Genel Müdür Yardımcısı Serhan Kılıç da Hendek ilçesindeki fabrikada klima, kombi, klima santrali gibi pek çok ihtiyaca göre cihaz üretimi yaptıklarını söyledi. Kombilerin evsel ısıtmada kullanılan ve doğalgaz olarak bilinen metan gazı tüketen ürünler olduğunu söyleyen Kılıç, son dönemlerde küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkilerinden dolayı alternatif yakıtlara yönelimin başladığına değindi.

Proje kapsamında kombilerde doğalgazın yerine hidrojen yakıtı kullanılan tasarım üzerinde çalışmalarını söyleyen Kılıç, "Burada tasarım, testler bizim AR-GE'mizde gerçekleşirken üniversite tarafında teorik çözümlemeleri ve simülasyonları gerçekleştirilecek.

Projemizde hidrojen yakıtı kullanan kombi tasarımı üzerinde çalışıyoruz. Günümüzde prototip olarak hidrojen yakıtı kullanan ürünler bulunuyor, hiçbiri sahaya inmiş değil. Bölgesel olarak özellikle İngiltere'de denemeleri var. Projemizin ayırt edici özelliği, bu üründe kendi teknolojimizle katma değer yaratan özgün çözümler uygulamak istiyoruz. Amacımız, hidrojen dağıtım hatlarında kullanılabilir hale geldiğinde projenin sonucunda çıkacak prototip ürünümüzü ürün olarak piyasaya sunmak olacak.” İfadelerine yer verdi.

Kılıç, şuanda hidrojenin yüksek oranda üretim ve dağıtımı gibi konularda engeller bulunduğunu, mevcut hatların doğalgaz için yapıldığını söyleyerek, hidrojen için bu hatlarda rehabilitasyon gerekli olabileceğini, bu engeller aşıldığı zaman doğalgaz yerine hidrojenle çalışan kombilerin, daha endüstriyel ölçekteki kazanların hatta enerji üretim santrallerinin, çok daha çevreci sonuçlar sunacağını ifade etti.

AR-GE çalışmalarına devam ettiklerini ve sonuçta ellerinde geleceğe hazır bir ürün bulunacağını söyleyen Kılıç, ürünlerin seri üretiminin tamamen hidrojenin piyasada elde edilebilir, kullanılabilir olması ile ilgili olduğunu, buna dair Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından da projeler geliştirildiğini belirterek sözlerini noktaladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN