Doğalgaz faturasında adı soyadı yazanlar dikkat! Faturalar artık böyle gelecek: EPDK yeni sistemi duyurdu

Doğalgaz faturasında adı soyadı yazanlar dikkat! Faturalar artık böyle gelecek: EPDK yeni sistemi duyurdu

Deprem bölgesinde yaşayan vatandaşların doğal gaz kullanımlarına ilişkin yeni bir karar alındı. Yaşanan afet nedeniyle bölge ekonomisi çöktü, vatandaşlar zor günler yaşıyor. Sağlam kalan evlerinde oturmaya devam edenlerin doğal gaz tüketimleriyle ilgili EPDK'dan açıklama geldi. İşte detaylar...

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), olağanüstü hal (OHAL) kapsamındaki bazı illerde 31 Mayıs 2023'e kadar tüm doğalgaz konut aboneleri ile yıllık tüketimi 100 bin metreküp ve altında olan diğer tüm tüketicilerin sayaç okuma işlemlerini durdurdu.

DEPREM BÖLGESİNDE DOĞAL GAZ FATURASI KESİLMEYECEK

EPDK konuya ilişkin kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle OHAL kararı alınan veya afet bölgesi ilan edilen yerlerde faaliyet gösteren doğal gaz dağıtım şirketlerinin, deprem sonrası dağıtım faaliyetlerinin sürdürülmesini sağlamak amacıyla gerekli olan hizmetler (acil müdahale, bakım-onarım, kaçak arama, acil 187, çağrı merkezi, müşteri şikayet başvuru süreçleri, gaz açma işlemleri vb.) hariç olmak üzere, ilgili mevzuattan kaynaklanan süreli yükümlülükleri OHAL süresince ertelenecek.

OHAL kararı alınan veya afet bölgesi ilan edilen illerden Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illerinin tamamı ile Gaziantep ilinin İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki doğal gaz abonelikleriyle ilgili olarak 21 Mart 2023 tarihli ve 32139 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 20 Mart 2023 tarihli ve 6974 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı çerçevesinde 31 Mayıs 2023'e kadar, tüm konut aboneleri ile yıllık tüketimi 100 bin metreküp ve altında olan diğer tüm tüketicilerin Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği'nin 'tüketimlerin tespit edilmesi, tahakkuk ve faturalandırma' başlıklı 48. maddesi kapsamında sayaç okuma işlemleri durdurulacak.

GECİKME ZAMMI ALINMAYACAK, TAKSİT İMKANI SAĞLANACAK

'Hizmetin durdurulması' başlıklı 44. madde kapsamında, acil müdahale nedeniyle can ve mal güvenliğini korumak amacıyla yapılması gereken kesintiler ile diğer mevzuat gereğince yapılması gereken kesintiler dışındaki kesintiler ve bu kesintilere ilişkin bildirimler de 31 Mayıs 2023'e kadar durdurulacak.

'Tüketimlerin tespit edilmesi, tahakkuk ve faturalandırma' başlıklı 48. madde ve 'Faturaların Ödenmesi' başlıklı 49. madde kapsamında fatura tahakkuk ve tahsilat işlemleri 31 Mayıs 2023'e kadar ve bu tarih de dahil olmak üzere ertelenecek.

Bu süredeki toplam doğal gaz tüketimine esas fatura bedeli, 2023 yılı haziran ayı fatura döneminden itibaren gecikme zammı olmaksızın eşit taksitlerle 6 ayda tahsil edilecek.

Borçtan dolayı doğal gazı kesilerek hizmeti durdurulmuş olan tüketicilere, talepte bulunulması halinde, ödeme koşulu aranmaksızın yeniden doğal gaz verilecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN