Doğalgazla çalışan kombiler bir bir kaldırılıyor! Evler 5 kat daha sıcak olacak! O tarihe kadar tüm sistem değişecek

Doğalgazla çalışan kombiler bir bir kaldırılıyor! Evler 5 kat daha sıcak olacak! O tarihe kadar tüm sistem değişecek

Doğalgazla çalışan kombiler tek tek kaldırılıyor. O tarihe kadar doğalgazda çalışan kombi kalmayacak. 'Sıfır Emisyon Binaları' için düğmeye basıldı. İşte tüm detaylar…

Fosil yakıt kullanımına karşı yeni önlemler alınırken Avrupa ülkelerinden şaşırtan karar geldi. Aylar süren müzakerelerin ardından Avrupa parlamentosu üyeleri, ulusal hükümetler ve Avrupa Komisyonu yeni Binalarda Enerji Performansı Direktifi (EPBD) için anlaşma sağladığı. AB ülkeleri 2040 yılına kadar fosil yakıt kullanımına son verecek. Aşamalı olarak durdurulacak sistem doğrultusunda 2030 yılı itibariyle yeni inşa edilen evlerde dahil olmak üzere tüm binalarda 'Sıfır Emisyon Binaları' olarak yapılacak. Sistemin 2.050 yılına kadar tamamlanması bekleniyor. İşte tüm detaylar…

DOĞALGAZ KOMBİSİ KULLANAN KALMAYACAK

Sonhaber'de yer alan açıklamalar doğrultusunda AB doğalgaz kullanımını azaltma kararı aldı. AB kurumları tarafından alınan kararlar doğrultusunda 2040 yılına kadar doğalgaz kombilerinin tamamının kaldırılacağı belirtildi. Ulusal Bina Yenileme Planlarına yeni bir yol haritası ekleneceği belirtilirken 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla AB ülkelerinin fosil yakıtlarla çalışan kombilerin kurulumuna teşvik sağlamayacağı belirtildi. Doğalgaz kombilerini için 2040 yılı Hedef yıl olarak belirlenirken ev ısıtması dahil olmak üzere tüm AB'nin CO2 emisyonlarının %12'sini oluşturduğu belirtildi.

kombi-acmak.jpg

Yeni karar ile birlikte çevreyi kirleten her şeyin önüne geçileceği anlaşılırken ülkelerin milyarları çarçur etmesinin de bir anlamı olmadığı belirtildi. Bu kararda geçtiğimiz süreçte yaşanan doğalgaz krizinin olduğu da düşünülüyor. Yeni bir kriz yaşanmaması amacıyla doğalgaz kullanımı yerine aşamalı olarak daha çevreci bir tüketim sağlanması bekleniyor.

KOMBİYE GÖRE 5 KAT DAHA VERİMLİ

Temiz ısıtma alternatifi olarak kata genelinde popülerlik kazanan ısı pompaları 2022 yılı itibariyle %39 oranında artış gösterdi. 3 milyona yaklaşan kullanım ile birlikte rekor seviyeye ulaşılırken ısı pompalarının kombileri oranla 3 ile 5 kat daha verimli çalıştığı görülmektedir.

kombi-isinmak.jpg

DIŞ CEPHE YENİLEMESİ YAPILACAK

Konutların performansının arttırılması amacıyla asgari enerji performans standartları ile birlikte dış cephe yenilemesi yapılacak. Yenilenen çevreye göre tüm koşullar göz önüne alınarak 2030 yılına kadar bugünün en düşük %16'lık performansı aşması bekleniyor. 2033 yılına kadar da %26'lık bir performans oluşması bekleniyor.

sifir-emisyon-bina.jpg

GÜNEŞ ENERJİSİ DEVREYE ALINIYOR

Avrupa parlamentosu ve AB Konseyi ulusal hükümetler ile bir araya gelirken müzakereler sonucunda anlaşmaya vardı. Binalarda güneş enerjisi sisteminin devreye alınması bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN