Doktora sahip çıkalım

Doktora sahip çıkalım

Salgına karşı 1.5 yıldır canla başla mücadele eden sağlıkçılar için ek aşı ödemesi sağlanacağı duyuruldu. Ancak Aile Hekimleri Federasyonu, sekiz farklı başlıkta konulan kriterler nedeniyle hekimler ve aile sağlığı çalışanlarının yalnızca yüzde 5’nin fondan faydalanabildiğini belirtti. Gelinen noktada Sağlık Bakanı’nın konuya el atarak durumu meslektaşlarının lehine çevirmesi yönünde beklenti oluştu.

HAVA ASAL

Türkiye’de salgınla mücadelenin taşıyıcı kolonu sağlık çalışanları oldu. Can kurtarmak için canları pahasına çalışan kahramanlara sağlanan desteklere yönelik sıkıntılar ise öne çıktı. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu 2. Başkanı Hacı Yusuf Eryazğan, Sağlık Bakanlığı’nın aile hekimleri için 3 bin, aile sağlığı çalışanları için ise bin 500 TL aşı ek ödemesi verileceğini ilan ettiğini hatırlattı. Ancak ödemeyi yalnızca yüzde 5’lik kesimin alabildiğini belirtti.

‘CANSİPERANE GÖREV YAPIYORUZ ÜZÜLMEK İSTEMİYORUZ’

Kamuoyunun yanıltıldığını savunan Eryazğan “18 aylık süreçte 6 ay şartlı ek ödeme aktarıldı. Bunu aile hekimlerinin yüzde 20’si, son ek ödemeyi ise sadece yüzde 5’i alabildi” dedi. Ek fonların sekiz şarta bağlandığını kaydeden Eryazğan düzenleme çağrısı yaptı: Yüzde 50 hiç almadı. Kalanlara da 200-500 lira şeklinde bahşiş gibi paralar yattı. Can havliyle çalışıp şehitler veren aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına yapılanı kabul etmeyeceğiz.

3-eylul-sayfa1.jpg

HASTANEYE YATANLARIN YÜZDE 90’I AŞISIZLAR

Sağlık Bakanı, aktif vakaların yüzde 81’ini tam aşılı olmayan kişilerin oluşturduğunu açıkladı. Koca “Hastaneye yatanların yaklaşık yüzde 90’ı tam aşısı bulunmayanlar. Vefat edenlerin yüzde 90’ında ya aşı yok ya da eksik” dedi. Eldeki dozları işaret eden Koca, Bilim Kurulu’nun artık okulların kapanmasını gündeme almak istemediğini belirtti.

KATLAMALI CEZA İSTİFALARI GETİRİYOR

1 Temmuz’da yürürlüğe giren ‘Aile Hekimliği Yönetmeliği’nin ‘yan etkileri’ isyan ettirdi. Özlem Sezen (Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu): Yönetmelik yüzünden 3 bin hekim ve aile sağlığı çalışanı istifa dilekçesi imzaladı. Hekim bir kişiyle sözlü atışsa bile ceza puanı alıyor. Sosyal medyada paylaşınca ceza ikiye katlanıyor. Aile hekimleri sağlık sisteminin birinci basamağı. Bu sistem çökerse tüm basamaklar çöker. Doğan Eroğulları (TTB): İş güvencemiz ortadan kaldırılıyor. Sözleşme feshi kolaylaştırılıyor, beş kez önlüksüz görüldüğümüzde sözleşmemiz feshedilebiliyor.

DOKTOR EK ÖDEMEDE DÜZENLEME BEKLİYOR

1.5 yıldır devam eden salgında canı pahasına en ön saflarda mücadele eden aile hekimlerine aşı ek ödemesi verileceği duyuruldu. Ancak uygulama dar bir kapsamdan ileri gidemedi. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu 2’nci Başkanı Hacı Yusuf Eryazğan “Bu şartlı ek ödemeyi aile hekimleri içerisinden yüzde 20’si, son ek ödemeyi de sadece yüzde 5’i alabildi” dedi. Sağlık Bakanlığı’nın, sağlık çalışanlarının mağduriyetlerini giderecek yeni bir düzenleme yapması bekleniyor.

aklaşık iki yıldır dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’yi de etkisi altına alan koronavirüs salgınında mücadele eden sağlık çalışanları, pandemi savaşında halkın kahramanı oldu. Ancak canları pahasına Kovid’e karşı mücadele eden ‘Pandemi Savaşçıları’na verilen ek ödeme sözü ise havada kaldı. Salgının Türkiye’de baş gösterdiği ilk günler, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “Hakkınızı ödeyemeyiz” dediği sağlık çalışanları için ek ödeme yapılacağını açıkladı. Ancak Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu 2’nci Başkanı Hacı Yusuf Eryazğan, Sağlık Bakanlığı’nın aile hekimleri için 3 bin TL, aile sağlığı çalışanları için ise 1.500 TL aşı ek ödemesi verileceğini ilan ettiğini ama bu ödemeyi aile hekimlerinin sadece yüzde 5’inin alabildiğini belirtti. Yaşananların nedeni olarak ödemelerin 8 şarta bağlandığını işaret Eryazğan “AHEF olarak yaklaşık 18 aydır canını dişine takmış, aşıların 60 milyonunu yapmış, can havliyle çalışan ve bu sebepten dolayı şehitler veren aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına bu yapılanı asla kabul etmeyeceğiz. AHEF olarak Sağlık Bakanlığı’na çağrımız: Yaptığınız bu algıyı bir an önce düzeltip özür dilemeniz gerekiyor. Hem insanların 3 bin lira 1.500 lira aldıklarını tüm kamuoyuna bildiriyorsunuz hem sekiz tane şart getiriyorsunuz hem de bu şekilde bir paranın yatmadığını görüyoruz” ifadelerini kullandı. Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı algıların kendilerini usandırdığını söyleyen Eryazğan “Sağlık Bakanlığı, aile hekimliğiyle ilgili kamuoyunu sürekli yanıltıyor. Bu yanıltıcı haberlerden en önemlisi, aile hekimlerinin ek ödeme aldığıdır. Aile hekimleri 18 ay boyunca sadece 6 ay şartlı ek ödeme almıştır. Bu şartlı ek ödemeyi de aile hekimleri içerisinden sadece yüzde 20’si, son ek ödemeyi de sadece yüzde 5’i alabilmiştir” şeklinde konuştu. Sağlık çalışanlarına yönelik verilen sözlerin tutulmamasına kamuoyundan da sert tepki geldi. Sosyal medyadan Sağlık Bakanlığına ‘Canı pahasına fedakarlık yapmanın karşılığı bu mu? Hatadan dönülerek gerekli düzenlemeler yapılsın’ çağrıları yapıldı.

‘PANDEMİ EK ÖDEMESİNİ ALMAK NEREDEYSE İMKANSIZ’

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr. Özlem Sezen, 1 Temmuz’da uygulanmaya başlanan ‘Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne ilişkin KARAR’a konuştu. Sağlık Bakanlığı’nın getirmiş olduğu yeni yönetmelikle iş güvenliğini hiçe saydığını belirten Sezen “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde bir komisyon kurulacağı belirtiliyor. Aile Hekimlerinin işlerine son verme yetkisini elinde bulunduran komisyonun hangi şartlarda kurulacağı kimlerden oluşacağı belirtilmiyor. Aile Hekimleri bu ülkedeki sağlığın birinci basamağıdır. Eğer aile hekimliği sistemi çökerse bütün basamaklar çöker” uyarısında bulundu. Sezen “Aile hekimliklerine pandemi ek ödemesi Kovid aşısı şartına bağlandı. Bizim hastanelerde olduğu gibi ayrı bir Kovid aşı odamız yok. Ancak ek ödemeden yararlanabilmek için 8 madenin yerine getirilmesi gerekiyor. Bu şartları ve yüzdeleri tutturmak ve pandemi ek ödemesine almak neredeyse imkansız” ifadelerini kullandı.

TTB: 3 BİN 391 AİLE HEKİMİ İSTİFA DİLEKÇESİNİ HAZIRLADI

Yürürlüğe girdiği 1 Temmuz’dan itibaren tartışmaların odağında kalan ödeme sözleşme yönetmeliğine ilişkin bir dikkat çeken açıklama da Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Üyesi Kazım Doğan Eroğulları’ndan geldi.

Bu sözleşmeyle iş güvenliğinin ortadan kalktığını ifade eden Eroğulları “Ceza puanlarını artıran bu yönetmeliğe karşıyız. Bir basın mensubu ile konuşmanın yönetmelikteki ceza puanındaki karşılığı 50 puandır. Sosyal medyada bu işin içinde. Bu konuyla ilgili bir paylaşım yaptığımda ilk aldığım 50 puan katlanıyor ve 2 paylaşımda benim haneme 150 puan yazılıyor. Bu puanla da sözleşmem tek taraflı feshedile biliniyor” dedi. Sözleşmenin ifade özgürlüğünü ortadan kaldırdığını vurgulayan Eroğulları “Kafamızın üstünde bir bürokrasi kılıcı var ve kafamızı her an koparacak durumda sallanıyor. İdareci sizi sevmiyorsa söylediğiniz iyi şeyden bile size ceza puan verebilir. Tamamen keyfi bir uygulama söz konusu” dedi. Öte yandan, TTB’den yapılan açıklamada yönetmeliği kabul etmeyen 3 bin 391 aile hekiminin istifa dilekçesi hazırladığı belirtildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN