Dünyaca ünlü jeoloji uzmanları Maraş felaketini böyle yorumladı: Hepimiz için ders

Dünyaca ünlü jeoloji uzmanları Maraş felaketini böyle yorumladı: Hepimiz için ders

Kahramanmaraş merkezli felaketin ardından uluslararası bilim dünyası Türkiye'deki depremleri değerlendirdi. Uzmanlar, depreme uygun olarak yapılmayan binaların, büyük yıkımı beraberinde getirdiğini söylerken, afetin dünyadaki jeoloji mühendisleri açısından büyük bir ders olduğu belirtildi.

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde, 6 Şubat'ta meydana gelen 7.7 ile 7.6 büyüklüklerindeki depremler, 10 ilde ağır yıkıma sebep oldu. Türkiye’yi yasa boğan depremlerin ardından dünyanın dört bir yanından bilim insanları da depremleri araştırmaya başladı. Jeoloji alanında araştırmalar yayımlayan İngiltere'nin saygın bilim dergilerinden Ground Engineering, depremin dünyadaki jeoloji mühendisleri açısından büyük bir ders olduğunu yazdı.

'İSKAMBİL KAĞIDI GİBİ ÇÖKTÜLER'

Bournemouth Üniversitesi'nden afet yönetimi uzmanı ve jeolog Henry Bang, depremin ardından afet bölgesinde enkaza dönen evlere baktığında binaların sağlam olmamasının Türkiye’deki felaketlere neden olduğunu belirtti. Yapısal altyapı tasarımının Türkiye’deki depremlerin felakete dönüşmesinin temel nedeni olduğunu belirten Bang, “Hasar alan binaların resimlerine bakınca çok güçlü depremlere uygun tasarlanmadıkları belli oluyor. Birçok çok katlı ev iskambil kağıdı gibi çöktü” dedi.

'JEOLOJİK RAPORLARA ÖNEM VERMİYORLAR'

Hull Üniversitesi'nden deprem uzmanı Dave Petley ise, “Yetersiz inşaat kurallarının ya da kuralların doğru şekilde uygulanmamasının yanı sıra, beklenmeyen zemin koşulları da korkunç yıkıma yol açtı” ifadelerini kullandı.

Jönköping Üniversitesi'nden Mühendislik Profesörü Reza Ahmadi Naghadeh de, “Genelde inşaat projelerinde jeolojik raporlara yeterince önem verilmiyor. Bunlara sadece prosedür gözüyle bakılıyor” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN