Samsun’un Vezirköprü ilçesinde, 3 bin yıllık geçmişe sahip olduğu düşünülen ve Hititlerin kutsal şehri Nerik'te yürütülen arkeolojik kazılar 20. yılını doldurdu. ABD, Avustralya, Almanya ve Türkiye’den uzmanların katılımıyla devam eden çalışmalar, kentte daha önce bulunan 52 basamaklı tünel ve 3 bin yıllık fındık kabuklarının ardından yeni ve dikkat çekici bulgulara ulaştı.

DÜNYADAKİ EN ESKİ ÇAPALARDAN BİRİ NERİK’TE BULUNDU
Nerik Kazı Başkanı Prof. Dr. Rainer M. Czichon, 20 yıllık kazı sürecinde elde edilen bulgularla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kentin Hititlerin Hava Tanrısı'na ait olduğunu, bulunan 26 çivi yazısı tablet parçasının bunu doğruladığını belirtti. Kazıların en dikkat çekici kısmının ise kutsal bir pınarın bulunduğu alanda yapılan çalışmalar olduğunu ifade eden Czichon, "Bu kutsal pınarın içinde hiç beklemediğimiz bir botanik hazine bulduk. Hazine deyince insanlar genellikle altın, gümüş bekliyorlar ama bizim hazinemiz işte bu botanik ve ahşap malzemeler. Tarımdan kalan bir çapa mesela, dünyada belki 3 tane var, ikisi Mısır’da, birisi bizde çıktı" dedi. Czichon, bulunan bu çapaların Hitit dönemine değil, daha sonra pınarı depo olarak kullanan Demir Çağı'na ait olduğunu da ekledi.

KARADENİZ'İN EN ESKİ FINDIĞI NERİK'TE
Kazı alanında bulunan bir başka nadir eser ise 3 bin yıllık fındık kabuğu oldu. Prof. Dr. Rainer M. Czichon, bu fındığın kutsal havuz içinde bulunduğunu ve yapılan radyo karbon tarihlemesi sonucunda Hitit dönemine, yani MÖ 15. yüzyıla ait olduğunun tespit edildiğini söyledi. Bu buluşun, Karadeniz’in en eski fındığının Oymaağaç'tan geldiğini kanıtladığını vurguladı. Kazılarda ayrıca dokuma tezgahı malzemeleri, bir boyunduruk parçası ve sapan ucu gibi ahşap eserlerin de ortaya çıkarıldığı belirtildi.

ARKEOLOJİ VE KÜLTÜREL MİRAS ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ
20 yıllık kazı çalışmalarını değerlendirmek amacıyla "Oymaağaç Höyük-Nerik Kazıları 20. Yılı Vezirköprü Arkeoloji ve Kültürel Miras Çalıştayı" düzenlendi. Samsun Müzesi’nde gerçekleşen ve iki gün süren çalıştaya, Samsun Vali Yardımcısı Hançer Baştürk, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Pınar Sumer gibi önemli isimler katıldı. Çalıştayda, arkeolog ve uzmanlar, kazı alanındaki önemli bulgular üzerine sunumlar yaptı. Etkinliğin, kazı alanında yapılacak aktivitelerle sona ereceği belirtildi.
