Dünyada ilk kez Konya’da görüldü! 1570 rakımda ortaya çıktı! Dünyanın gözü kulağı Konya’da

Dünyada ilk kez Konya’da görüldü! 1570 rakımda ortaya çıktı! Dünyanın gözü kulağı Konya’da

Uzmanlar tarafından yapılan çalışmalar dünyada bir ilk olma özelliği taşıyan bir bitki türünü keşfetti. Dünyada yalnızca Konya'da bulunuyor gören gözlerine inanamıyor. Biyoloji uzmanı Prof. Dr. Haydar Öztaş ve eşi Prof. Dr. Fulya Öztaş, o bitkiyi ortaya çıkardı. İşte tüm detaylar…

Dünyada ilk olma özelliği taşıyan bir bitki türü keşfedildi. Dağda gezerken fotoğrafladıkları bir bitki türü üzerinde çalışmalar gerçekleştiren iki biyoloji uzmanı büyük soğanlı, yassı yapraklı, kısa gövdeli, konik çiçekleme özelliği gösteren ve uzun çiçek sapları bulunan çiçekten aldığı örnekler üzerinde çalışmalar gerçekleştirdi. Detaylı laboratuvar çalışmaları ile birlikte literatürde yer almayan bitki türünün yeni bir temsil olduğu ortaya çıktı. Prof. Dr. Fulya ve Haydar Öztaş’ın anısına çiçeğe ‘oztasii’ (Leopoldia oztasii) ismini verme kararı aldılar. Makalede geçen açıklamalar doğrultusunda çiçeğin Türkçe isminin Konya morbaşı olarak isimlendirildiği görüldü.

KONYA'DA KEŞFEDİLDİ

Doğa keşfi yapmayı seven Selçuk Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fulya Öztaş ile Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden biyoloji uzmanı Prof. Dr. Haydar Öztaş, gördükleri bitkileri fotoğraflamayı sevdiklerini söyledi. 2021-2023 yılları arasında Konya'da dağlık alanda ilk kez görüp fotoğrafladıkları bir çiçek üzerinde yaptıkları çalışmalar doğrultusunda dünyada bir ilk olarak görülme özelliğinin bulunduğu söylendi. 2 biyolog çalışmalarda Yüzüncü yıl Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hüseyin Eroğlu ve Doç. Dr. Mesut Pınar ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden Prof. Dr. İsmail Eker’den yardım aldı.

konya-morbasi.jpg

DÜNYADA İLK KEZ GÖRÜLDÜ

Bir araya gelen akademisyenler bitkinin çiçeklenme ve meyve verme dönemleri üzerinde incelemelerde bulundu. Alınan örneklerin yeni bir türe ait olduğu sonucunu ortaya çıkarırken büyük soğana sahip, yassı yaprakları bulunan, kısa gövdeli, konik çizgileme özelliği olan aynı zamanda uzun çiçek saplarına sahip olan bir bitki türünün keşfi yapıldı. Detaylı laboratuvar çalışmaları ile birlikte herbaryum ve literatür karşılaştırmaları sonucu bitkinin bilim için yeni bir türü temsil ettiği sonucuna varıldı.

morbasi.jpg

1570 RAKIMDA BULUNDU

Yeni bir bitki türünün bilime kazandırıldığını ifade eden Prof. Dr. Fulya Öztaş, şu açıklamalarda bulundu:

“Konya’nın çevresindeki yüksek dağların doruklarında, mayıs sonlarında çiçek açan bir bitki. Oldukça görkemli güzel bir görüntüye sahip. Bu çiçeğe 1570 rakımlı bir tepede rastladık. Botanikçi akademisyenlerden fikir alışverişinde bulunduk. Çalışmalar sonucunda yeni bir tür olduğu ortaya çıktı ve bu türe de bizim soyadımızı verdiler, bizi onurlandırdılar. Sonra saygın bir bilim dergisinde makalesi yayınlanarak literatüre kazandırılmış oldu."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN