Dünyanın en eskisi Akdeniz’de saklanıyormuş! 3 bin yıldır aranılan hazine Türkiye'de: Külçeleri gören gözlerine inanamadı

Dünyanın en eskisi Akdeniz’de saklanıyormuş! 3 bin yıldır aranılan hazine Türkiye'de: Külçeleri gören gözlerine inanamadı

Dünya yeni bir keşfe imza attı. Dünyadaki en eski batık tam 3.000 yıldır Antalya'da saklanıyormuş. Antalya açıklarında bulunan o batıktan külçe külçe çıkardılar. Görenler ise gözlerine inanamadı. İşte dünyanın en eski batığından en zengin hazine…

nedeniyle batan gemiden çıkan 25 kilo ağırlığındaki külçeler görenleri şaşkına çevirdi. O dönemde para olarak kullanılan külçeler dünyanın en eski Batı olarak bilinen Kumluca Orta Tunç Çağı Batığı'ndan çıktı. İşte dünyanın en eski batığından en zengin hazine…

ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Dünyanın tarihine ışık tutan önemli gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Kültür Varlıkları Koruma ve Onarım Bölüm Başkanı, Sualtı Arkeoloğu Doç. Dr. Hakan Öniz, Antalya kıyılarındaki su altı keşif çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

batik.jpg

Dünyanın en eski batığı olarak tespit edilen Kumluca Orta Tunç Çağı Batığı'nın 50 metre derinliğinde yürütülen su altı arkeolojik çalışmalarının devam ettiğini belirten Öniz, 300 metreye kadar indirilen robotlardan da destek alındığının altını çizdi. 3600 yıl önce batan gemiden çıkarılan bakır külçeler ise görenleri şaşkına çevirdi.

FIRTINA KOCA BİR GEMİYİ YUTTU

Yapılan kazı çalışmalarının 2 ay sürdüğünü belirten Doç. Dr. Öniz, tüm çalışmaların Kültür Bakanlığı izni ile gerçekleştirildiğini vurguladı. Kıbrıs'taki bakır madenlerinden alınan külçeleri taşımak isterken çıkan fırtına nedeniyle batan geminin enkazında gerçekleştirilen çalışmalar devam ediyor.

antalya-batik.jpg

Değerli madenler arasında yer alan bakır eski dönemlerde para yerine kullanılan en önemli ticaret aracıydı. Külçelere dökülen bakır madeninin götürülürken fırtına nedeniyle batması durumunda dünyanın en eski ticaret gemisi batığının Antalya'da yer aldığı vurgulandı. Gemi batığında eski ticaret anlayışı ile ilgili birçok detay yer alırken Kıbrıs krallığının ya da Asurluların vergi için bakır külçelerden yararlandığı ortaya çıkıyor.

betik-enkaz.jpg

GEÇMİŞE IŞIK TUTUYOR

Bakır külçelerin ticaretin yanı sıra heykel, silah, çanak çömlek gibi ürünlere dönüştürüldüğü de görülmektedir. 25 kilogram ağırlığındaki külçelerin 45 santimetre uzunluğunda olduğu vurgulandı. Bakır külçelerin yanı sıra batık gemiden şahsi eşyalar da çıkarıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN