Ekşi Sözlük'ün kapatılma nedeni belli oldu

Ekşi Sözlük'ün kapatılma nedeni belli oldu

21 Şubat'ta erişime kapatılan Ekşi Sözlük'ün kapatılmasının sebebi belli oldu. Söz konusu internet sitesi BTK yetkililerinin aktardığına göre, Ekşi Sözlük, "Cumhurbaşkanlığı veya milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması" gerekçesiyle erişime engellendi.

İnternet sitesi Ekşi Sözlük, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) 21 Şubat 2023 tarihli kararıyla erişime engellendi. Söz konusu tarihten itibaren siteye giriş yapılamazken BTK’nın sorgu sayfasında, “eksisozluk.com, 21/02/2023 tarihli ve 490.05.01.2023.-100029 sayılı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kararıyla erişime engellenmiştir” ifadelerine yer verildi.

Söz konusu kararın ardından Ekşi Sözlük'ün sosyal medya hesabı aracılığıyla yapılan açıklamada "Merhaba, erişim engeli konusunda bir karar olduğunu gördük; ancak ayrıntısı hakkında bilgi sahibi değiliz, yetkililerden bilgi almaya çalışıyoruz, bilgi aldıkça paylaşacağız" ifadelerine yer verdi.

Ekşi Sözlük yöneticisi Başak Purut'tan kendisine gelen mesajı paylaşan gazeteci İsmail Saymaz, paylaşımında "Ekşisözlük kapatıldı, siteye girilemiyor. Site yöneticisi Başak Purut’tan gelen mesaj: “Saat 21:00 itibariyle BTK tarafından ekşi sözlük’e erişim engeli getirildi. tarafımıza ulaştırılmış herhangi bir karar bulunmuyor. Bir BTK yetkilisi ile iletişime geçebilmemiz mümkün olmadı.” dedi.

BTK'DAN AÇIKLAMA

BTK'dan bir yetkilinin verdiği bilgiye göre, site 5651 Sayılı İnternet Kanunu'nun 8/A maddesinde yer alan gerekçelerle kapatıldı.

Independent'tan Gülseven Özkan'ın haberine göre; 2015'te 6639 sayılı kanunla "5651 sayılı İnternet Ortamımda Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunu'na yeni madde eklendi.

EKŞİ SÖZLÜK NEDEN KAPATILDI?

Kanun'a 2015 yılında eklenen "Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi" başlıklı ilgili (8/A) maddede, şu ifadeler yer alıyor:

Yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması sebeplerden bir veya birkaçına bağlı olarak hakim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, Cumhurbaşkanlığı veya milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması ile ilgili Bakanlıkların talebi üzerine Başkan tarafından internet ortamında yer alan yayınla ilgili olarak içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararı verilebilir.

Ayrıca kanun, "intihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu madde kullanımını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik" gibi suçları oluşturduğu konusunda yeterli şüphe sebebi bulunan yayınlara da erişim engelini içeriyor.

İlgili maddeye göre, Bakanlıklar ve Cumhurbaşkanlığı erişim engeli isteğinde bulunabiliyor. Kanunda, "Cumhurbaşkanlığı veya ilgili Bakanlıkların talebi üzerine Başkan tarafından verilen içeriğin çıkarılması ve/veya erişim engellenmesi kararı Başkan tarafından 24 saat içinde sulh ceza hakiminin onayına sunulur" ifadeleri de yer alıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN