RTÜK ve BTK cezaları sonrası ABD’den çağrı: Sansürü teşvik edecek eylemlerden kaçının

RTÜK ve BTK cezaları sonrası ABD’den çağrı: Sansürü teşvik edecek eylemlerden kaçının

RTÜK’ün bazı televizyon kanallarına ceza kesmesi ve BTK’nın ‘milli güvenlik ve kamu düzenini koruma’ gerekçesiyle Ekşi Sözlük’e erişim engeli getirmesi konusunda ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama geldi. Açıklamada "Ortaklarımızı kovuşturma başlatmaktan, televizyon kanallarına para cezası vermekten, internet sitelerini engellemekten, eleştirel bilgi paylaşımını bastırma ya da sansür ve otosansürü teşvik etme etkisi yaratabilecek diğer eylemlerden kaçınmaya çağırıyoruz" denildi.

RTÜK’ün bazı televizyon kanallarına ceza kesmesi ve BTK’nın ‘milli güvenlik ve kamu düzenini koruma’ gerekçesiyle Ekşi Sözlük’e erişim engeli getirmesi konusunda ABD’den açıklama geldi. Dışişleri Bakanlığı sözcülüğü tarafından yapılan açıklamada ifade özgürlüğünün önemine vurgu yapıldı.
VOA Türkçe’ye açıklama yapan bakanlık sözcülüğü, daha önce de birçok kez ifade ettiğimiz gibi gazetecilerin ve tartışmalı veya rahatsız edici söylemleri olan bireylerin ifade özgürlüğü, demokrasiyi her zaman güçlendirir ve (bu özgürlüğün) korunması gerekir.

Bakanlık yazılı açıklamasında, ‘’Ortaklarımızı kovuşturma başlatmaktan, televizyon kanallarına para cezası vermekten, internet sitelerini engellemekten, eleştirel bilgi paylaşımını bastırma ya da sansür ve otosansürü teşvik etme etkisi yaratabilecek diğer eylemlerden kaçınmaya çağırıyoruz’’ denildi.

TELE1, HALK TV VE FOX TV’YE CEZA VERİLDİ

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) dün TELE1, Halk TV ve Fox TV’ye deprem yayınları nedeniyle çeşitli cezalar açıkladı. Kurul üyesi İlhan Taşçı’nın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre RTÜK, TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’ın deprem bölgesinden katıldığı yayın nedeniyle Halk TV’ye; Merdan Yanardağ ile Emre Kongar’ın 18 Dakika programında depremle ilgili sağcı iktidar eleştirisi nedeniyle de Tele 1’e yüzde 5 para, 5 kez de program durdurma cezası verdi. Fox’ta Orta Sayfa ile Halk TV’de Halk Meydanı programına özgürce kanaat oluşumunu engellemekten yüzde 3’er para cezası verildi. Tüm bu cezalar deprem sonrası yorum ve haberlere dayandırıldı.

‘BTK HANGİ PAYLAŞIM OLDUĞNU GÖSTEREMEDEN BÜTÜN PLATFORMA ENGEL GETİRDİ’

RTÜK’ün kararının açıklanmasından önce Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), sözlük tabanlı bir tartışma forumu olan Ekşi Sözlük internet sitesine erişimi engelledi. BTK, engel kararını 5651 sayılı yasanın 8/a maddesine göre aldığını açıkladı. Bu madde milli güvenlik ve kamu düzeninin korunmasına dair yaptırımı ifade ediyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı daha önce de Türkiye’de ifade ve basın özgürlüğü ile ilgili açıklamalarda bulunmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN