El Nino belası şimdide canımızı tehdit ediyor! Uzmanlardan Türkiye için ölümcül uyarı... İzmir, Adana ve Ankara'da görüldü

El Nino belası şimdide canımızı tehdit ediyor! Uzmanlardan Türkiye için ölümcül uyarı... İzmir, Adana ve Ankara'da görüldü

El Nİno belası bitmiyor! Sıcaklarla kuraklığı getirdi şimdi sıra canımızda! El Nino canımızı tehdit edecek noktada! Uzmanlar Türkiye için ölümcül uyarı verdi! Herkes önlemini alsın! İzmir, Adana ve Ankara'da görülmeye başladı...

El Nino aylarca sıcakların mevsim normallerinin üzerinde olmasına sebep oldu. Bu sıcaklar sadece kuraklığı getirmedi. Kuraklıkla beraber salgın hastalığa sebep olacak etkiler de taşıyor. Uzmanlar El Nino nedeniyle artan böcek nüfusun canımızı tehdit ettiği uyarısında bulundu.

Mevsimlerin normalden sıcak geçmesine neden olan El Nino hava olayı ve yüksek nem etkisiyle Türkiye'de kene, sinek, pire gibi böcek türlerinin sayısında artış gözleniyor. Halk sağlığı uzmanları, ülkemizde daha önce rastlanmayan hastalıkların, örneğin Batı Nil Ateşi, Zika ve Tatarcık Humması gibi, görülebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

el-nino-kac-yil-surer2.webp

Artan uyuz vakaları hakkında hekimlerin uyarılarına rastlamış olabilirsiniz. Çukurova Üniversitesi'nden Halk Sağlığı uzmanı Prof. Ertan Kara'ya göre bunun nedeni, küresel ısınma ve nemin böcek sayısını artırmasıdır. Prof. Kara, daha da endişe verici bir duruma dikkat çekmektedir: Türkiye'de daha önce görülmeyen böcek türlerinin çeşitlenmesi ve sayılarının artması nedeniyle Batı Nil Ateşi, Zika ve Tatarcık Humması gibi vakaların görülebileceğine işaret etmektedir.

"Bulaşıcı Hastalık" Riski Keneler, sinekler, pireler gibi hastalık taşıyıcı canlılara "vektör" denir ve bu yolla bulaşan hastalıklara "vektörel hastalık" adı verilir. Vektör türlerindeki değişikliklerin ve çevresel artışın böcek bilimciler tarafından tespit edildiğini belirten Prof. Dr. Kara, "Küresel ısınma ile birlikte gerekli ortamı sağlayıp çoğalan bu vektörler, daha önce bölgemizde görülmemiş olan 'Zika' veya 'Batı Nil Ateşi' gibi hastalıkları da getirebilir. Bu tür örneklerle daha önce İzmir'de birkaç vakada karşılaştık. Batı Nil Ateşi, grip benzeri semptomlar ve deri döküntüleri ile kendini gösterir. Nadiren beyin zarında, beyinde veya diğer organlarda iltihaplanma gelişir. Zika ise özellikle el ve ayaklardaki küçük eklemlerde şişmelere, kas ağrısı, baş ağrısı, gözlerin arkasında ağrı ve kusmaya neden olur" dedi.

"BU HASTALIKLAR SALGINA NEDEN OLABİLİR"

el-nino-kac-yil-surer.webp

Özellikle çeşitli illerde daha önce küçük salgınlara neden olan Tatarcık Humması hastalığından bahseden Prof. Dr. Kara, "Yine küresel ısınmayla birlikte halk arasında "yakağan" veya "mucuk" olarak bilinen Tatarcık sineklerinin türlerinde de değişiklikler yaşandığını ve bu sinekleri daha sık görmeye başladığımızı ifade etmektedir. Bu durum, Tatarcık Humması olarak adlandırılan bir hastalığa neden olur. Yakın geçmişte ülkemizde Adana'nın Kozan ilçesinde, İzmir'in Çeşme ilçesinde ve Ankara'nın Mamak ilçesinde bu hastalık küçük çaplı salgınlar yapmıştı. Bu hastalık grip benzeri belirtiler gösterir. Kırgınlık, bulantı, kusma, yüksek ateş gibi belirtileri içerir. 3 günlük ateş nedeniyle "3 gün hastalığı" olarak da adlandırılır. Gerekli önlemler alınmazsa, bu böceklerin yaşam alanlarına müdahale edilmezse, bu hastalıkların günümüzde de artabileceğini tahmin ediyoruz. Benzer şekilde, başka hastalıklar da ortaya çıkacaktır" diye konuştu.

"KAYNAĞIN KURUTULMASI ŞART"

el-nino-kac-yil-surer1.webpel-nino-kac-yil-surer-2.webp

Böcek bilimcilerin bu konulardaki çalışmalarının önemine vurgu yapan Prof. Kara, belediyelerin yürüttüğü ilaçlama çalışmalarına dikkat çekiyor ve "Yapılan ilaçlama, tüm vektör türleri için her zaman etkili olmayabilir. Hekimler, farklı belirtilerin vektör kaynaklı olabileceğini düşündüğünde, bu konuyu ciddiyetle araştırmalı ve uygun tedaviyi uygulamalıdır. Belirtilerin kaynağının araştırılması, hastalığın yayılmasını önlemek açısından büyük öneme sahiptir" diyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN