El Nino’dan korunmak için hayati öneriler! Yazı bahar havasında geçireceksiniz

El Nino’dan korunmak için hayati öneriler! Yazı bahar havasında geçireceksiniz

Ülkemizi kasıp kavuran sıcaklara karşı korunma konusunda yediğimiz yemeklerin de payı olduğunu biliyor muydunuz? Sıcak havalarda tercih edeceğiniz bazı besinler ise tam aksine vücudunuzu serin tutmaya yardımcı olacaktır. İşte size yaz sıcağında bahar konforu yaşatacak olan sofranızdan eksik etmemeniz gereken o besinler...

Sıcak havalarda yanlış beslenmek vücut sıcaklığının daha da artmasına neden olabilir. Bu yüzden tercih edeceğiniz serinletici besinlerle vücut sıcaklığınızı düşürebilir, sıcak yaz günlerinde rahat edebilirsiniz.

Dr. Ender Saraç, yazın sıcak günlerinde ne yediğimize dikkat ederek vücut hararetimizi azaltabileceğimizi belirtiyor.

İşte Dr. Ender Saraç'ın önerdiği o serinleten besinlerden bazıları...

gul-suyu-markasiz.jpg

GÜL SUYU

Spreyli bir şişeye koyup buzdolabında beklettiğiniz gül suyunu yüzünüze püskürtmek cildinize faydalarının yanı sıra ferahlık verecektir.

Öte yandan soğuk suya bir çay kaşığı gül suyu koyup biraz da kaya şekeri karıştırarak içmek hem serinlik verir hem de sakinleştirir.

yesil-erik.jpg

YEŞİL ERİK

Buzdolabında bekletilmiş serin erikler yazın en güzel serinleticilerinden biridir. Susuzluğu giderir. İçeriğindeki potasyum ise sıcağın kaslarda oluşturduğu yorgunluğu azaltır.

KAYA ŞEKERİ

Nöbet şekeri de denilen kaya şekeri dilinizin altına alıp kıtlama usulü emdiğinizde hem serinlik hem de enerji verir.

yogurt.jpg

YOĞURT VE AYRAN

Yoğurt ve ayran hem serinletici özellikleri hem de probiyotik özelliklere sahip oluşuyla yaz aylarında sofranızdan eksik etmemeniz gereken besinlerdir.

Yoğurt, serinletici probiyotik özellikleri sayesinde ferahlatıcı bir seçenektir. Ayran ise su, yoğurt ve tuz ile yapılan serinletici bir içecektir.

limonata-nane.jpg

NANELİ VE LİMONLU İÇECEKLER

Nane çayı, naneli limonata veya buzlu limonlu su gibi içecekler, serinletir ve ferahlatır.

DEREOTU

Tıpkı nane gibi rahatlatıp serinletir ve susuzluk hissinin azalmasına yardımcı olan doğal bir taze baharattır.

kabak.jpg

KABAK-SALATALIK-ACUR

Kabak familyasından sakız kabağı, acur, salatalık gibi besinler susuzluğu giderici etkileriyle serinletir. Ancak bu yiyeceklere fazla tuz katılmamalıdır; bu eylem susuzluğu giderici etkilerini azaltır.

toz-zerdecal.jpg

TOZ ZERDEÇAL:

Zerdeçal özellikle karaciğerin ateş elementinden zarar görmesini engeller. Vücuttaki bütün yangısal olayların gerilemesine yardımcı olur, serinletir.

KİŞNİŞ

Ülkemizde henüz yeterince yaygınlaşmamış ama çok şifalı ve afrodizyak özelliği de gösteren bir baharattır. Taze kişniş görüntüsü biraz maydanoza benzer. Serinletici, enerji veren etki gösterir. Kişniş şekeri de bir tatlı kaşığı kadar yendiğinde serinletici etki verir.

meyan-koku.jpg

MEYANKÖKÜ

Özellikle Adana ve Mersin'de kavurucu sıcaklara karşı içilen ve meyan kökü bitkisinden yapılan meyan şerbeti hem enerji veriyor hem de vücudun hararetini alıyor.

ZEYTİNYAĞI

Yaz mevsiminde özellikle de sıcaklığın arttığı günlerde hazmı kolay, sindirim sistemini yormayan ve cildi nemlendiren etkileriyle en sağlıklı yağ tercihi zeytinyağıdır.

Zeytinyağlı yemeklerin yanı sıra salatalarda da zeytinyağı kullanmayı ihmal etmeyin.

smoothie.jpg

SMOOTHİELER

Smoothie tarifleri taze meyve, yoğurt ve buzun birleşimiyle hem lezzet hem serinlik hem de sağlık vadediyor.

KAVUN-KARPUZ

Kavun ve karpuz yaz aylarında enerji veren, toksin attıran ve serinleten favori meyvelerdir.

karpuz-dondurmasi.jpg

KARPUZ DONDURMASI:

Karpuzu dondurarak yapacağınız bu lezzetli besin vücudunuzu iki kat daha fazla ferahlatacaktır.

domat-salatalik-biber.jpg

TAZE SEBZE VE MEYVE SOSLARI

Patates, makarna, et ve benzeri yemeklerde kullanacağınız yemek sosları özellikle de domates, salatalık ve biber gibi sebzelerle yapılan soslar, ve cacık gibi yan ürünler yemeklere lezzet katmasının yanı sıra serinletici bir etki de yapacaktır.

maden-suyu.jpg

MADEN SUYU

Soğuk içilmelidir. İçine biraz taze nane ve limon katarsanız susuzluğu giderir ve serinletir.

Tüm bu yiyeceklerin yanı sıra bol su içmek de vücudunuzu serin tutmanın başlıca anahtarlarından biridir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN