Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı tarafından yayımlanan yeni mevzuatla birlikte, yurt dışından bireysel kullanımları için elektronik cihaz getiren vatandaşların ödeyeceği tutarlar kesinleşti.
Resmi Gazete kararları kapsamında, yolcuların ticari ithalat amacı gütmeden ülkeye soktuğu teknolojik ürünlerin harçları aynı kaldı.
Yüksek akıllı telefon fiyatları nedeniyle sınır ötesinden cihaz alımına yönelen tüketiciler, gümrük vergisi hesaplama işlemlerinin ardından yolcu beraberinde getirilen cihazlar için ek bir zamlı tarife ile karşılaşmayacak.
Yeni yılda da mevcut euro bedelleri üzerinden ödeme alınacak.
YURT DIŞINDAN GETİRİLEN TELEFONLAR İÇİN NE KADAR ÖDENECEK?
Yürürlüğe giren yeni karar uyarınca, söz konusu teknolojik ürünler için 2019 yılında belirlenen euro cinsi tarife İstanbul başta olmak üzere tüm Türkiye gümrüklerinde geçerliliğini koruyor.
Yurt dışından getirilen cep telefonları için 20 euro karşılığı TL tutarında Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) bandrol bedeli tahsil edilecek.
Bilgisayarlar ve tabletler için ise 10 euro karşılığında işlem yapılacak.
Vatandaşlar güncel kur dalgalanmalarına tâbi olarak hesaplanan meblağları gümrük noktalarında yetkililere ödeyecek.
Yüksek fiyatlara rağmen artık kaliteli ürün bulunamıyor
TELEVİZYON VE RADYOLARIN TRT BANDROL ÜCRETLERİ KAÇ EURO OLDU?
Düzenleme kapsamında görsel ve işitsel yayın alabilen diğer cihazların tarifeleri de net olarak paylaşıldı.
Televizyonlar için ekran boyutuna ve özelliklerine göre 8 ile 80 euro, radyolar için ise 1 ile 2 euro arasında değişen bedeller yatırılacak.
Video oynatıcılar için 18 euro seviyesi korunurken, televizyon ağırlıklı birleşik cihazlar için 9 ile 21 euro tutarında ödeme planı uygulamasında karar kılındı.
UYDU ALICILARI VE MEDYA KUTULARININ GÜNCEL BEDELİ NEDİR?
Teknoloji marketlerinden alınan ve yolcu beraberinde getirilen set üstü medya kutuları ile her türlü uydu alıcısı için yedi euro tutarında harç belirlendi.
Radyo ağırlıklı birleşik cihazlar için bir ile 18 euro, görsel ve işitsel yayınları alabilen diğer yenilikçi aletler için de iki ile 15 euro karşılığı TL tutarında tahsilat sürecek.
Yetkililer, kurallara uymayan veya yasa dışı yollarla kayıt dışı ürün getirmeye çalışanlara yönelik denetimlerin sınır kapılarında artarak devam edeceğini bildirdi.
İstanbul'daki dev fabrikada her 14 saniyede bir akıllı telefon üretiliyor
