EYT'liler başta olmak üzere emekli çalışanlar, prim desteğinin sona ermesi karşısında esnafın usta bulmakta zorlanacağını belirterek alınan kararın reel sektörde olumlu karşılanmadığını dile getirdi. İşte detaylar...
Son torba yasa ile EYT kapsamında emekli olup çalışanlar için önemli bir karar alındı. EYT'nin Hazine'ye olan maliyetini sıkça dile getiren hükümet, emekli işçi çalıştıran işverenlere sağlanan yüzde 5'lik sosyal güvenlik destek primi teşvikini sona erdiriyor.
Esnaf, yüzde 5 sosyal güvenlik destek primi uygulamasının kaldırılmasına tepki göstererek, kararın yeniden gözden geçirilmesini talep etti. İşletme sahipleri, kiralarla ilgili de çağrıda bulunarak, "Çifte vergilendirme gibi bir uygulama" diyerek yeni bir sisteme ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
"EMEKLİLER İŞE ALINMAYACAK"
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, son torba yasa ile emekli çalıştıran işverenlere sağlanan yüzde 5'lik sosyal güvenlik destek priminin sona ermesinin hem emeklileri hem de dükkanında emekli usta çalıştıran esnafı zor durumda bırakacağını belirtti.
Bendevi Palandöken, "Sosyal güvenlik prim desteğinin kaldırılmasıyla işverenlerin emekli ustalarla çalışmaya devam etme cazibesi azalacak. Günümüzde usta bulmak zaten çok zor. Esnaf, çırak bulmakta zorlanırken bir de sosyal güvenlik destek priminin kaldırılması ustasını kaybetmesine neden olacak ve bu durum esnafı ile mesleklerin geleceğini daha da sıkıntıya sokacak" dedi.
"DURUM DAHA DA AĞIRLAŞIYOR"
Bendevi Palandöken, son torba yasa ile birlikte emekli çalıştıran işverenlere sağlanan yüzde 5'lik sosyal güvenlik destek priminin sona ermesinin ciddi sorunlara yol açacağını belirtti. Bendevi Palandöken, "Verilen sosyal güvenlik prim desteği sona erdiğinde yetişmiş ustaları da kaybederek zamanla hem esnafımız zor durumda kalacak hem de mesleklerin kaybolması hızlanacak" dedi.
Günümüz koşullarında esnafa verilen desteklerin artırılması gerektiğini vurgulayan Bendevi Palandöken, "Mevcut desteklerin kaldırılması, esnafın ayakta kalma mücadelesini zorlaştırıyor. Hem esnafın hem de emeklinin yararına olan bu düzenleme devam etmeli" ifadelerini kullandı.
Bendevi Palandöken, artan kira fiyatları ve kira stopaj vergisinin esnaf üzerinde yarattığı yükü vurgulayarak, "Artan kira fiyatlarını ödemekte zorluk çeken esnafa bir de kira stopaj vergisi eklenince durum daha da ağırlaşıyor" dedi.
"ÇİFTE VERGİLENDİRME GİBİ"
Enflasyon rakamlarının TEFE-TÜFE dengesini bozduğunu ve iş yeri kiralarının hızla arttığını belirten Bendevi Palandöken, "Artan iş yeri kiraları malum. İş yeri kirası arttıkça kira stopajı da artacak. Bu da çifte vergilendirme gibi bir uygulama. Zaten iş yerinin mal sahibi bu vergisini ödüyor ama bu haliyle şimdi hem mal sahibi hem de devam eden yüzde 20'lik kira stopajını esnaf yatırıyor. Bu da esnafın sırtında ağır bir yük" ifadelerini kullandı.
Yüksek kira fiyatları içinde yüzde 20'lik kira stopajının işletmelerden alınmasının doğru ve haklı olmadığını savunan Bendevi Palandöken, "Bu yüzden bu payın kaldırılması lazım. Ekonomik tedbirler olarak yapılan çalışmalar enflasyonun düşmesine katkı sağlayacak" dedi.
Esnafın, vergilerini, sigortalarını ve iş yeri kiralarını kazanamaz hale geldiğinde iş yerlerini kapatma riskiyle karşı karşıya kalacağını belirten Bendevi Palandöken, "Bu durumda orta gelir grubundaki çalışan ve esnaf mağdur olacak. Bunun tekrar gözden geçirilmesi lazım. Esnafa bir soluk aldıracak bir sisteme mutlaka ihtiyaç var" dedi.