EMEP’li Karaca'dan İşsizlik Fonu eleştirisi: 'Para patrona gidiyor, işçinin alacağına dair güvence yok'

EMEP’li Karaca'dan İşsizlik Fonu eleştirisi: 'Para patrona gidiyor, işçinin alacağına dair güvence yok'

Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca Demir, iş kazasında elini kaybeden ve yıllardır tazminatını alamayan Mustafa Ağkurt’u evinde ziyaret etti. Karaca, patronların ihtiyaçları için kullanılan İşsizlik Fonu’nun neden işçilerin alacaklarını güvence altına almak için devreye sokulmadığını sordu.

Sevda Karaca Demir, Gaziantep’te iş kazası geçirdikten sonra tazminat mücadelesi veren bir işçiyi evinde ziyaret ederek kamuoyuna açıklama yaptı. Karaca, patronların farklı alanlarda yararlandığı İşsizlik Fonu’nun, iş kazası sonrası haklarını alamayan işçiler için neden bir güvence mekanizmasına dönüştürülmediğini gündeme getirdi.

Ziyaret edilen işçi Mustafa Ağkurt’un, Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde Özmen İplik’te çalışırken bir elini makineye kaptırarak kaybettiği belirtildi. Ağkurt’un kazanın ardından 67 gün hastanede kaldığı ve 12 ameliyat geçirdiği aktarıldı. İş kazasından sonra açılan davanın yaklaşık üç yıl sürdüğü, 2019 yılında sonuçlandığı ve mahkemenin 210 bin TL tazminata hükmettiği kaydedildi.

Ancak Ağkurt’un, fabrikanın ve diğer mal varlıklarının devredilmesi nedeniyle tazminatını alamadığı ifade edildi. Bu nedenle kazanın üzerinden yıllar geçmesine rağmen mağduriyetin devam ettiği belirtildi.

“DEVLET YANIMDA OLMADI”

Mustafa Ağkurt, ziyarette yaptığı açıklamada, kazadan sonra yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:

“2016’da kazayı geçirdikten sonra devletin yanımda olmadığını anladım. Ben üç yıl boyunca hak ve hukuk mücadelesi verdim, davayı kazandım ama şu anda alacağımı alamıyorum. Patronun fabrikası vardı, arabası vardı, evi vardı… Hepsini üzerinden atıyor. Sanayi odasında gidip araştırıp bakabilirler. Bu adamın mal varlığı, fabrika nereye gitti? Onun için devletin bu patronlara bir dur demesi lazım. Ama her şey patronlardan yana.”

Üç çocuk babası olduğunu belirten Ağkurt, geçim sıkıntısı yaşadığını vurgulayarak şunları söyledi:

“O dönem paramı alabilseydim belki o günün şartlarıyla bir şeyler yapar, rahatlardım. Şu anda çalışamıyorum. Devletin verdiği maaşla da geçinemiyorum. Benim çocuklarım var, kazadan sonra masraflarım arttı. Sonucumuz rezillik. Olan maaşla da yaşamak çok zor. İş arıyorum. İş de veren yok. Varsa bana bir tane iş veren gidip çalışayım ben. Çalışmak istiyorum. Çünkü geçinemiyorum. 10 yıl oldu. Adalet Bakanlığı’ndan buna bir müdahale etmesini bekliyorum.”

“BU TABLO YÜZLERCE İŞÇİNİN YAŞADIKLARININ ÖZETİ”

İş kazalarının ve sonrasında yaşanan hukuki süreçlerin yeterince gündeme gelmediğini belirten Karaca, yaşananların münferit olmadığını söyledi. Karaca, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Mustafa ağabeyin yaşadıkları bu şehirde yüzlerce işçinin yaşadıklarının bir özeti. Memleketin en önemli gündem maddesi olması gerekirken maalesef iş kazaları, iş kazalarından sonra yaşanan hukuksuzluklar, işçilerin açlıkla boğuşurken adalet mücadelesi vermesi hiç gündem olmuyor.”

Karaca, işçinin alacağını tahsil edememesinin devletin sorumluluk alanına girdiğini belirterek şu soruları yöneltti:

“Soruyoruz şimdi: Mustafa ağabey ve bütün işçiler bu paranın ödenmesini sağlamak için başka ne yapmalıydı? Bir patron malını mülkünü elinden çıkarıp sonrasında da ‘Benim sana ödeyecek bir param yok’ deyip işçileri böyle ortada bırakabilir mi? Çalışma Bakanlığı’nın, Adalet Bakanlığı’nın, bizzat devletin bu soruya cevap vermesi lazım.”

İŞSİZLİK FONU ELEŞTİRİSİ

Karaca, açıklamasında İşsizlik Fonu’nun kullanımına da dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

“İşsizlik Fonu’nu patronlara har vurup harman savurmayı bilenlere soruyoruz. Mustafa ağabeyin elini bu hale getirip sonra da onun geçimi için bir kolaylık sağlamayanlar burada dururken neden Mustafa ağabey işsizlik fonundan yararlanamıyor?”

Karaca, iş kazası sonrası tazminatını alamayan işçiler için İşsizlik Fonu’nun bir güvence mekanizmasına dönüştürülmesi gerektiğini vurgulayarak, bu konuda devlet kurumlarının sorumluluk alması çağrısında bulundu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN