Erzincan Çayırlı’da yaklaşık 20.000 dekara ekilen ve son senelerde ekim alanı artan çerezlik ayçiçeğinde beklenen hasat sezonu geldi. Mayıs ayında toprakla buluşan “doğanın sarı gelini” ayçiçekleri, olgunlaşma süreci sonrası biçerdöverlerle toplanmaya başlandı. Bölge için önemli gelir kaynaklarından olan üründe bu sene 8.000 ton rekolte bekleniyor.
KURAKLIK OLSA DA REKOLTE UMUDU DEVAM EDİYOR
Sezonda etkili olan kuraklık ve özellikle tane doldurma sürecindeki yetersiz yağışlar verimi kısmi olarak etkilese de üreticiler genel durumdan memnun olduklarını belirtiyor. Kuraklığa rağmen mahsulün umut verici olduğunu belirten bir bölge üreticisi, "Tane doldurma döneminde yeterli yağış alabilseydik verimimiz çok daha yüksek olabilirdi. Yine de görüntü itibarıyla baktığımızda mahsullerimiz çok kötü değil. Tabii ki bölgesel olarak daha zayıf kalan yerler olacaktır ancak genel olarak baktığımızda durumun kötü olmadığını söyleyebilirim” dedi.

Çayırlı ilçesinde ayçiçeğinde hasadın başlamasıyla beraber tarlalarda biçerdöverlerin mesaisi de artmış durumda. Üreticiler, hava şartları elverdiğince yoğun bir çalışmayla ekim alanlarındaki hasadı bitirmeyi amaçlıyor.
