Eşine 'eşeksin' diyen kocayı Yargıtay ağır kusurlu buldu

Eşine 'eşeksin' diyen kocayı Yargıtay ağır kusurlu buldu

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, bir boşanma davasında eşine “Eşeksin, hayvansın” diyerek hakaret eden erkeği ağır kusurlu buldu. Daire, söz konusu ifadelerin kadının kişilik haklarına saldırı niteliğinde olduğuna hükmederek, kadın lehine maddi ve manevi tazminata karar verilmesi gerektiğine karar verdi.

Bir süredir şiddetli geçimsizlik yaşayan çift, Aile Mahkemesi’nde karşılıklı boşanma davası açtı. İlk derece mahkemesi, erkeğin aile yaşantısını olumsuz etkileyecek şekilde her gün alkol aldığını, eşine küfür ettiğini ve “Eşeksin, hayvansın” sözleriyle hakaret ederek eşini aşağıladığını belirledi.

Mahkeme, erkeğin bu davranışları nedeniyle tam kusurlu olduğuna hükmetti.

MAHKEME TARAFLARI EŞİT KUSURLU BULDU

Kararın istinaf edilmesi üzerine Bölge Adliye Mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararını kaldırarak dosyanın yeniden görülmesine karar verdi.

Dosyanın yeniden görüldüğü Aile Mahkemesi ise tarafları eşit kusurlu kabul ederek kadının maddi ve manevi tazminat taleplerini reddetti. Bunun üzerine dosya temyiz edildi.

YARGITAY ERKEĞİ AĞIR KUSURLU BULDU

Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, tarafların eşit kusurlu kabul edilmesini doğru bulmadı.

Daire, erkeğin alkol kullanması, eşine küfür etmesi, “Eşeksin, hayvansın” diyerek hakaret etmesi ve aşağılamasının süreklilik gösterdiğine dikkat çekti. Kadına yüklenen fiziksel şiddetin ise bir kez gerçekleştiğini belirten Yargıtay, boşanmaya neden olan olaylarda erkeğin kadına göre daha ağır kusurlu olduğuna hükmetti.

KADINA MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT ÖDENECEK

Yargıtay kararında, erkeğin kusurlu davranışlarının kadının kişilik haklarına saldırı oluşturduğu belirtildi.

Daire, boşanma nedeniyle kadının maddi desteğini kaybettiğini ve ağır ya da eşit kusurlu olmadığını belirterek, tarafların sosyal ve ekonomik durumları ile hakkaniyet kuralları dikkate alınarak kadın lehine uygun miktarda maddi ve manevi tazminata hükmedilmesi gerektiğine karar verdi.

Bu gerekçelerle yerel mahkemenin kararı bozuldu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN