EYT'lileri yakından ilgilendiriyor: Bunu yapmayan emekli olamayacak! Özgür Erdursun, madde madde anlattı

EYT'lileri yakından ilgilendiriyor: Bunu yapmayan emekli olamayacak! Özgür Erdursun, madde madde anlattı

"EYT'de emeklilikte çok günün önemi yok, sizden istenen şartları tamamlamazsanız çok gününüz olsa da emekli olamazsınız" diyen sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun, emekli olmak için gerekli şartları paylaştı. İşte, emekli olmak için yapılması gerekenler...

Milyonlarca çalışana emeklilik yolu açan emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) kanun düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle birlikte, Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalı süresini tamamlamış olan emekli olabiliyor.

Ayrıca vatandaşların işe başlama tarihine bağlı olarak 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında değişen prim günü şartını sağlamış olmaları gerekiyor.

EYT İLE NASIL EMEKLİ OLUNUR?

EYT düzenlemesi sonrası emekli olmak için gerekli şartları sıralayan sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun, "EYT'de emeklilikte çok günün önemi yok, sizden istenen şartları tamamlamazsanız çok gününüz olsa da emekli olamazsınız" dedi.

Özgür Erdursun, emeklilik şartlarını şöyle sıraladı:

"Örneğin;

- Erkek bir sigortalının emekli olması için SSK'da 5975 gün isteniyor ve 7300 günü var ancak BAĞ-KUR günü toplam günlerinden az yani daha çok SSK'lı olarak çalışmış ancak son 2520 gün içinde BAĞ-KUR gün sayısı 1260 günden fazla ise ne SSK, ne de BAĞ-KUR'dan emekli olamaz,

- Emeklilik için müracaatta bulunsa bile ret cevabı alır,

- SSK'dan emekli olabilmesi için son 2520 gün içinde prim günlerini 1260 günün üzerine çıkarması, BAĞ-KUR'dan emekli olmak için ise 9000 günü tamamlaması gerekir,

- Emeklilikte özellikle son 2520 gün içinde daha çok prim günü BAĞ-KUR'da olanlar sorun yaşıyor,

- Uzun süre SSK'lı olarak çalışmış ancak son 2520 gün içinde 1260 günden daha fazla BAĞ-KUR primi olanlar SSK'da ilk işe başlama tarihine göre (5.000-5.975) günü tamamlasalar dahi, kadın ise 7.200 erkek ise 9.000 güne tabi oluyor yani BAĞ-KUR'lu oluyor.

- Son 2520 gün içinde 1260 günden daha fazla BAĞ-KUR primi olanlar SSK'dan emekli olmak istiyorlarsa, SSK'lı olarak kaç gün daha çalışıp, son 2520 gün içinde SSK prim gün sayısını 1260 günün üzerine çıkarması gerekecek."

ASGARİ ÜCRETLİ VE ÜZERİ EMEKLİ NE KADAR MAAŞ ALIR?

Asgari ücret ve üzerinde çalışıp emekli maaşlarının ne kadar olacağına ilişkin ise Özgür Erdursun, şu ifadelere yer verdi:

"- Sigorta primleri asgari ücret üzerinden ödenenlerin SSK'ya da BAĞ-KUR'dan emekli olmaları durumunda emekli aylıklarının en alt aylığa tamamlama uygulaması devam ettiği sürece aynı aylığı alırlar,

- SSK'da kök aylık daha yüksek olur,

- Asgari ücretin üzerinde çalışanlarda ise SSK'dan emekli emekli olmaları durumunda emekli aylıkları BAĞ-KUR'a göre daha yüksek olur."

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR?

Yasanın yürürlüğe girmesi sonrası şartları yerine getirenler süre sınırı olmaksızın SGK ve e-Devlet'ten başvuru yapabilecek.

Öte yandan hali hazırda 7 bin 500 TL olarak ödenen taban emekli aylığı, kök maaşlara getirilen zammın ardından yine 7 bin 500 TL seviyesinde kalırken, yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında günden güne eriyen emekli maaşları ile geçinmek imkansız hale gelmiş durumda.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN