EYT'lileri yıkan karar çıktı! Prim günü Meclis'e takıldı: Artık böyle uygulanacak

EYT'lileri yıkan karar çıktı! Prim günü Meclis'e takıldı: Artık böyle uygulanacak

Ülkemizin ana gündem maddelerinden birisi olan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorunu geçtiğimiz gün karar bağlandı. TBMM Genel Kurulu'nda alınan karar ile birlikte milyonlarca vatandaşın beklediği EYT düzenlemesine ilişkin kanun teklimi görüşmeleri sona erdi. Yapılan teklif ise 395 oyla kabul edildi. Planlamaya göre ilk etapta 2 milyon 250 bin kişinin emekli olması düşünülüyor. İşte tüm detaylar...

EYT DÜZENLEMESİ KABUL EDİLDİ!

Ülkemizde uzun zamandır tartışma konusu olan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlenmesi geçtiğimiz gün Meclis'in bir araya gelmesiyle birlikte kararlaştırıldı. TBMM Genel Kurulu'nun bir araya gelmesi ile birlikte EYT'ye alakalı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 Sayılı KHK'da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi verilen 395 kabul oyu ile birlikte kabul edilerek yasa haline geldi.

Meclis'te yasalaşan EYT ile birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası atılarak Resmî Gazete'de yayınlanmasıyla birlikte yürürlüğe girmesi bekleniyor. EYT için başvuru süreci Resmî Gazete'de yayınlanmasının ardından başlaması bekleniyor.

EYT'ye dair yapılan açıklamalara göre ilk etapta 2 milyon 250 bin kişi emeklilik hakkında sahip olacak. Prim ve Sigortalık süresinin tamamlayan vatandaşlar ile birlikte EYT'den faydalanan vatandaş sayısı sürekli olarak artmaya devam edecek.

emeklilik-yasi-kac-oldu.jpg

EYT'DEN KİMLER FAYDALANABİLİYOR?

TBMM Genel Kurulu'nda alınan karar ile birlikte Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesiyle birlikte 8 Eylül 1999 yılı öncesinde sigorta girişi olan kadınlarda 20, erkeklerde ise 25 yıllık sigorta süresinin tamamlanması halinde emeklilikten faydalanılabilecek. Emeklilik süresi doldurulduğunda işe başlama tarihine göre 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında değişiklik gösteren prim günü şartı olduğunun da bilgisi paylaşıldı.

Prim günü sayısı dolmayan erkek vatandaşlar için askerlik borçlanması, prim günü dolmayan kadınlar için ise doğum borçlanması yapılabiliyor. Eksik günler bu şekilde doldurulabiliyor. Yasanın Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesi ile birlikte ilk maaşların nisan ayı itibariyle yatması bekleniyor. Bu bağlamda işverenin sosyal güvenlik destek priminden yararlanması adına emekli ve yaşlılık aylığı bağlananların tekrardan işe başlaması için ön görülen süre 10 gün olarak belirlenirken alınan karar ile birlikte 30 güne yükseltildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN