EYT'yi kaçıranlara bir fırsat daha! 3600 gün priminiz varsa yaşadınız: İşte emekliliği öne çekecek 8 formül

EYT'yi kaçıranlara bir fırsat daha! 3600 gün priminiz varsa yaşadınız: İşte emekliliği öne çekecek 8 formül

Emeklilikte yaşa takılanlar fırsatını kaçırdığı için üzülenlere bir fırsatı daha var! Emekliliğinizi öne çekebilirsiniz! 3600 gün priminiz varsa yaşadınız! 6 yıl önce bile emekli olabilirsiniz! İşte emekliliği öne çekecek 8 formül...

Türkiye’de emeklilik hayali kuran milyonlarca çalışan emeklilik tarihini merakla beklerken, bu tarihi erken getirmenin yollarını arıyor. Çalışma hayatı ile ilgili mevzuatta emeklilik için gerekli prim ve yılının doldurulması gerek. Bu süre erkekler için 25 yıl iken kadınlar için 20 yıl olacak şekilde uygulanıyor. Bunun dışında da belli başlı şartlar bulunuyor. Emekliliği öne çekmenin de belli durumları var.

EMEKLİLİĞİ ÖNE ÇEKECEK 8 FORMÜL

kimler-erken-emekli-olabilir1.jpg

1. ÇOCUK AVANTAJI

Kadın çalışanlar için çocukları üzerinden prim kazanma imkanı bulunuyor. Bu borçlanma ile 3 çocuğa kadar 2160 gün, yani 6 yıl kazanılabilir. Böylece çocuk sahibi olan bir anne, belirli şartları sağladığında 6 yıl erken emekli olabilir.

2. ASKERLİK

Erkek sigortalılar için askerlik süreleri, yaşın geri çekilmesi ve prim kazanma imkanı sağlar. Askerlik borçlanması yapılarak sigorta giriş tarihi borçlanılan gün kadar geriye çekilebilir, bu da en az 1 yaş önce emeklilik imkanı sunar.

3. KISMİ EMEKLİLİK

15 yıl ve 3600 gün prim ödemiş olanlar, yaş şartına bakılmaksızın daha fazla çalışmadan emekli olabilirler. Ancak kadınlarda yaş şartı 58, erkeklerde ise 60 olarak belirlenmiştir. Bu imkan, 9 Eylül 1999 öncesi sigortalılar için geçerli.

4. YÜZDE 60 RAPOR

İş yapabilme gücünü en az yüzde 60 kaybedenler, sağlık raporu alarak malulen emekli olabilirler. Bu durumda en az 1800 gün prim yeterli olup yaş şartı aranıyor. Ancak malulen emeklilerin çalışmaları durumunda emekli maaşları kesilir.

5. VERGİ İNDİRİMİ

Engelli çalışanlar, en az yüzde 40 engellilik oranı ile vergi indirimi aldıklarında yaş şartına bakılmadan belirli bir süre içinde emekli olabilirler.

6. YIPRANMA

Ağır işlerde çalışanlar, belirli meslek gruplarındaki sigortalılar sigortalılık sürelerine gün eklenerek ve işe giriş tarihi geriye çekilerek emeklilik şartlarını sağlayabilirler.

7. ANNEYE PRİM

Muhtaç derecede engelli çocuğa sahip annelerin, primlerinin dörtte biri toplam primlerine eklenerek belirli bir süre içinde emekli olmaları sağlanır.

8. YURT DIŞINDA YAŞAYANLARA AVANTAJ

Yurt dışında yaşayan sigortalılar, çalıştıkları süreleri satın alarak Türkiye'den emekli olabilirler.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN