'Görünmez katil' İstanbul'a döndü

'Görünmez katil' İstanbul'a döndü

DSÖ verilerine göre dünyada her yıl 10 kişiden 9’u hava kirliliğine bağlı olarak hayatını kaybederken, İstanbul'da da tehlike çanları çalıyor. Megakentte hava kirliliği oranı, pandemi önlemlerini gevşetilmesiyle geçen yıla göre yüzde 5 arttı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünyada her yıl 10 kişiden 9’u hava kirliliğine bağlı olarak hayatını kaybediyor. Hava kirliliği, İstanbul'da da tehlikeli boyutlara doğru ilerliyor.

Pandemi dönemindeki tedbirler kapsamında insanların evde olması ve bu sayede araç kullanmamasından dolayı azalan hava kirliliği, normalleşme süreciyle birlikte yeniden artmaya başladı.

ttgg.png
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Hava İzleme Merkezi'nin sitesi

EVDE KALINCA HAVA TEMİZLENDİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) hava kalite ölçüm istasyonlarındaki verilere göre, hava kirliliği oranı, pandemi nedeniyle tam kapanma günlerinin daha fazla olduğu 2020 yılına göre yüzde 5 arttı.

Ortalama hava kirliliğinin en fazla ölçüldüğü istasyon yüzde 84,39 ile Aksaray oldu. Aksaray'ı yüzde 64,42 ile Çatladıkapı istasyonu, yüzde 54,45 ile Ümraniye 2 istasyonu izledi.

HAVA KİRLİLİĞİ EN AZ ŞİLE'DE

Sputnik'te yer alan habere göre aynı dönemde hava kirliliğinin en az ölçüldüğü istasyon yüzde 5,59 ile Şile olurken, Arnavutköy'de yüzde 18,61, Kandilli'de ise yüzde 18,62 olarak ölçüldü.

Geçen yılın aynı dönemine göre bu yıl kentteki 12 istasyonda ise kirlilik oranı arttı. Artış kaydedilen istasyonlar Başakşehir yüzde 278, Esenyurt yüzde 92, Sultangazi 4 yüzde 90, Avcılar yüzde 55 , Çaltadıkapı yüzde 48, Ümraniye 2 yüzde 18 olarak sıralandı. Aynı dönemde Şile'de hava kirliliği yüzde 1 artış gösterdi.

EN ÇOK BEŞİKTAŞ'TA AZALDI

Bir önceki yılın aynı dönemine göre hava kirliliğinin azaldığı istasyonların başında yüzde 32 ile Beşiktaş yer alıyor. Beşiktaş'ı yüzde 24 ile Selimiye, yüzde 22 ile Kandilli 2, yüzde 16 ile Şirinevler ve yüzde 11 ile Esenler izledi. Üsküdar 1'de ise hava kirliliği yüzde 1 azaldı.

'GÖRÜNMEZ KATİL' SAĞLIĞIMIZI TEHDİT EDİYOR

Temiz Hava Hakkı Platformu'nun 'görünmez katil' olarak nitelendirdiği verilerine göre, Türkiye, Dünya Hava Kirliliği Raporu'nda 46'ncı sırada yer alıyor. 2017 yılından beri hava kirliliği nedeniyle trafik kazalarının en az 6 katı kadar kişi hayatını kaybediyor.

Dünyanın Hava Kirliliği: Gerçek Zamanlı Hava Kalitesi Endeksi haritasına göre hava kirlilik ölçeğinde Türkiye genelinde, özellikle solunum rahatsızlığı olan insanlar ve hayvanlar için hayati riskinin mevcut olduğu görülüyor. Bunun yanı sıra Kayseri, Konya, Hatay ve Ankara'nın bazı noktalarında tehlike oranı çok daha yüksek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN