Grip değil kovid olabilirsiniz! Mutlaka bu belirtilere dikkat edin, kovid kendini bu şekilde ele veriyor

Grip değil kovid olabilirsiniz! Mutlaka bu belirtilere dikkat edin, kovid kendini bu şekilde ele veriyor

Tüm dünyayı pandemiye sürükleyen Kovid-19 varyantı yeniden görülmeye başladı. Son günlerde hasta sayılarında artış görülürken hastanelerde dolup taşıyor. Grip diye hastanelere başvuranlar aslında Kovid olabilir mi? Mutlaka bu belirtilere dikkat edin. Aslında grip değil Kovid olabilirsiniz. İşte tüm detaylar…

FADİME ÇAĞLA TAŞCI

Geçtiğimiz senelerde tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 virüsü bu kez de bir alt varyantı Eris ile gündeme geliyor. 2023 yılı şubat ayında Endonezya'da tespit edilen yeni varyant Türkiye'de de 9 kişide görüldü. Kovid-19’un Omicron varyantı olarak tespit Eris varyantı, diğer SARS-CoV-2 virüs varyantlarında olduğu gibi en sık üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri ile ortaya çıkıyor. Son günlerde sık sık adından söz ettiren Eris varyantının aşı ile ya da geçirilmiş hastalık sonrası oluşan antikorlardan kaçabildiği ve bulaştırıcılığa ya da hastalığa yol açabildiği belirtirdi. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Acar Eris varyantı hakkında merak edilen soruları yanıtladı. İşte tüm detaylar…

ERİS VARYANTI ÖLDÜRÜYOR MU?

Eris varyantının aşıdan ya da geçirilmiş hastalık sonrası oluşan antikorlardan kaçabildiğini Prof. Dr. Ali Acar, bulaştırıcılığa ya da hastalığa yol açabildiğine ifade ettim. Yeni varyantın Omicron ya da daha önceki varyant enfeksiyonlarından daha şiddetli olmadığını ifade eden Acar, diğer enfeksiyonlara göre daha hafif seyrettiğini dile getirdi. Eris varyantında hastaneye yatış ya da ölümle sonuçlanma sıklığının yüksek olmadığına değinen Prof. Dr. Ali Acar, Delta varyantına göre daha hafif olan Omicron’a benzeyen bir virüs olduğunu ifade etti. Elde edilen bilgilerin şu anlık geçerli olduğunu ifade eden Acar, ilerleyen süreçte daha fazla veri elde edilerek kesin değerlendirmeler yapılabileceğini söyledi.

hasta-olmak.jpg
.

GRİP VE ERİS VARYANTI ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

Eris varyantının soğuk algınlığı ve griple karıştırıldığını söyleyen Prof. Dr. Ali Acar, Yeni varyantın soğuk algınlığı hapşırık, tıksırık, burun akıntısı, gözlerde yanma, ışığa karşı hassasiyet, boğaz ağrısı ve bazen yüksek ateş ile seyrederek genelde basit bir üst solunum yolu enfeksiyonuna yol açan açtığını ifade etti. Influenza virüslerinin vücuda girmesi ile birlikte grip belirtilerinin görüldüğünü aktaran Acar, soğuk algınlığına benzer belirtilerin yanında şiddetli kas ve eklem ağrıları, yüksek ateş belirtilerine ve bazen de sistematik tutulum belirtilerinin görüldüğünü söyledi.

hasta-muayene-islem.jpg

Aşılama yöntemi ile her yıl influenza virüsünden korunmanın mümkün olduğunu işaret eden Acar, koronavirüs enfeksiyonunun ilk olarak Aralık 2019'da Çin'de ortaya çıktığını ve tüm dünyada pandemiye neden olduğunu aktardı. Koronavirüste SARS-COV-2 virüsünün görüldüğünü aktaran uzman isim, viral bir hastalık diyerek herkesi uyardı. Prof. Dr. Ali Acar, “Genelde akut üst solunum yolu belirtilerine ve bulgularına yol açmakla birlikte, özellikle yaşlılarda ve kronik hastalığı olanlarda şiddetli solunum yetmezliği ile karakterize akciğer enfeksiyonuna ve ölüme dahi neden olan bir enfeksiyondur” dedi.

ÇOK KOLAY BULAŞ OLUYOR


Eris varyantının şiddeti ve süresinin Omicron varyantına benzediğini dile getiren Acar, Eris varyantının Omicron’a göre daha kolay bulaştığını ancak daha hafif bir hastalığa neden olduğunu vurguladı. Hastalık süresinin kişinin yaşı, altta yatan hastalığa göre değişiklik gösterebildiğini ifade Prof. Dr. Ali Acar, semptomatik belirtiler gösteren kişilerde hafif seyirli olgularla 5 ila 7 gün arasında hastalık belirtilerinin görülebileceğine işaret etti. Bazı kişilerin belirti vermediğini aktaran uzman isim bu dönemde kişilerin bulaştırıcı rolünde yer alabileceğiniz değindi.

grip-olmak.jpg

ERİS VARYANTINDAN NASIL KORUMA SAĞLANIR?

Eris varyantından korunmak için gerekli olan önlemleri açıklayan Prof. Dr. Ali Acar, şu yöntemleri söyledi:

  1. Maske takılması,
  2. El hijyeninin sağlanması,
  3. Hasta olduğu düşünülen kişiler ile aynı ortamda bulunulmaktan kaçınılması,
  4. Öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burnun tek kullanımlık bir mendil ya da dirsek içi ile kapatılması,
  5. Ellerin göz, burun ve ağız ile temasından kaçınılması,
  6. Kalabalık ortamlardan kaçınılması,
  7. Bunların dışında aşı, bilindiği üzere en etkili koruyucu önlemdir.

grip.jpg

MEVCUT AŞILARLA KORUMA SAĞLANABİLİR

2022 yılında ABD'de Omicron varyantına karşı koruma sağlayan bir aşı geliştirildiğini söyleyen Prof. Dr. Ali Acar, 11 Eylül 2023 tarihinden itibaren yeni varyanta karşı etkili aşıların yapıldığını söyledi. Yeni varyant hakkında açıklamalarına devam eden Acar, şu sözleri dile getirdi:


“Bunun en önemli nedeni Omicron varyantının alt tip varyantları ve yeni tanımlanan Eris varyantına karşı eski aşıların etkinliğinin yetersiz olması. Buna karşın Eris gibi yeni varyantlara karşı etkili aşılar ülkemize gelene kadar, risk grubunda bulunanların mevcut aşılar ile aşılanması ve/veya rapel (pekiştirme) dozlarının yapılması hastaneye yatış, ağır hastalık gelişimi ve ölümü azaltabilir.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN