Günde 200 tanesini ipe geçiriyorlar! 1 TL'ye almam diyen 20 TL'ye kapışıyor! Meyvesi hayırsız kabuğu hayırlı çıktı

Günde 200 tanesini ipe geçiriyorlar! 1 TL'ye almam diyen 20 TL'ye kapışıyor! Meyvesi hayırsız kabuğu hayırlı çıktı

Adana'nın verimli topraklarında bolca bulunuyor meyvesi hayır etmese de kabuğu yok satıyor. Bu yıl bolluk yaşanmasına rağmen kimsenin kıymet bilmediği o meyvenin kabukları yeni yıla damga vuruyor. Pazardan kilo kilo alıp 2 katına satıyorlar.

Adana'nın Kozan ilçesinde yaşanan narenciye bolluğu çiftçinin yüzünü güldürmese de aktarların favorisi oluyor. Kış denildiği zaman akla ilk gelen meyvelerden biri olan narenciyenin bu yıl verimi artsa da isteyeni azalıyor. Meyve olarak 1 TL'ye satılırken kabuklarından ayrılan meyveler 20 TL ediyor.

PAZARDA 20 TL'YE SATILIYOR

Adana'nın Kozan ilçesi Konak köyü sakinleri ellerinde kalan narenciyeleri kabukları ile değerlendirmeye başladı. Kilosu 1 TL olmasına rağmen satışında istenilen verimi alamayan ürünler kabukları ile para ediyor. Narenciyeleri soyduktan sonra kabuklarını günlerce kurutan köylüler bu kabukları pazarda 18-20 TL'den satıyor. Kış mevsiminde hastalıklardan korunmak için çay yapanlar bu kabukları peynir ekmek gibi tüketiyor.

portakal-kabugu-kurusu.jpg

GÜNDE 200 KİLOLUK VERİM

Kozmetik alanından sanayiye kadar pek çok farklı alanda işlev sağlayan narenciye kabukları doğal alternatiflerin başında geliyor. Limon, portakal ya da turunçgilleri römork ile taşıyarak Evlerinin önüne getiren köy sakinleri ise 200 kiloya kadar olan narenciyeleri özenle soyduktan sonra hepsini tek tek ipe diziyor. Büyük krizi fırsata çeviren köy halkının yüzü de fazlasıyla gülüyor.

adana-portakal-kabugu.jpg

HEM EKONOMİYE HEM BÜTÇEYE FAYDA

Mahalle Sakine Suzan Yıldırım bu yöntemi israfı önlemek amacıyla yaptıklarını dile getirerek "Torunlarım getiriyor biz soyup kurutuyoruz. Meyvenin fiyatı dalında 1-2 TL, kabuğunu 20 TL'ye kadar satıyoruz. Ağaçta kalsa çiçeğine zarar yere dökülse toprağa bizde böyle ekonomiye kazandırıyoruz." dedi.

Her evden yaklaşık 500 kilogramlık kabuk çıktığını belirten köy sakini Ahmet Yeğenoğlu ise dalında kalan ürünlerin ağaçlara da bahçeye de zarar olduğunu vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN