Haberi duyan marketlere koşuyor! Uzmanlar kara haberi verdi: O tarihten sonra market fiyatları alev alacak

Haberi duyan marketlere koşuyor! Uzmanlar kara haberi verdi: O tarihten sonra market fiyatları alev alacak

Bu haberi duyan marketlere koşuyor! Uzmanlar kara haberi tez duyurdu! O tarihten sonra fiyatlar resmen alev alev! Bizzat tarih verilerek duyuruldu! Elini çabuk tutan kazanacak!

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, Ağustos ayı dünya genelindeki gıda fiyatlarının son iki yılın en düşük seviyesine gerilediğini gösterdi. FAO Gıda Fiyat Endeksi, Ağustos'ta bir önceki aya göre %2,1 düşüşle 121,4 puan olarak kaydedildi. Ancak Türkiye'de, üretim, lojistik ve enerji maliyetlerindeki artışlar ve çiftçi nüfusundaki azalma nedeniyle gıda enflasyonu yaz aylarında dahi yükselmeye devam etti.

YILLIK BAZDA GIDA ENFLASYONU YÜZDE 58,94

14571894-1200x675.webp

Türkiye'de gıda fiyatları, son 36 aydır kesintisiz bir yükseliş trendi izledi. 2023 Ağustos dönemi TÜİK Tüketici Fiyat Endeksi'ne göre, gıda enflasyonu aylık bazda %9,09 artarken, yıllık bazda %58,94 artış gösterdi. Bu oran, Ağustos 2023'teki gıda enflasyonunu %72,9 olarak belirledi.

Ayrıca, tarımsal girdi fiyat endeksi de gıda fiyatlarındaki artışın devam edeceğini gösteriyor. Tarım-GFE Temmuz'da aylık bazda %6,54 artış ve yıllık bazda %34,32 yükseldi. Bu da Tarım-GFE'de son on iki aylık ortalama bazında %69,23'lük bir artışa işaret ediyor.

KIŞ AYLARINDA FİYATLAR ARTACAK

14958103-1200x675.webp

Tarım uzmanlarına göre, üretim maliyetlerindeki bu artışların önümüzdeki aylarda gıda fiyatlarına daha fazla yansıması bekleniyor. Özellikle kış aylarında gıda fiyatlarının hızla artması öngörülüyor.

Ancak bu maliyet artışlarının yalnızca son birkaç yılda değil, son on yılda da istikrarlı bir şekilde devam ettiği belirtiliyor. Girdi maliyetlerindeki artışın son on yılda yaklaşık olarak 20 kat olduğu ifade ediliyor. Bu, çiftçilerin zararına üretim yapmalarına ve tarımdan uzaklaşmalarına neden oluyor.

YAĞIŞLAR GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 90 AZALDI

market-gida-1200x675.jpg​​​​​​​

Ayrıca, Türkiye'de tarımsal üretim için önemli olan yağış miktarlarının azalması da gıda enflasyonunu artırıcı bir etken olarak göze çarpıyor. Özellikle Marmara Bölgesi'nde yaşanan ağustos yağışlarının geçen yıla göre %90 azaldığı belirtiliyor.

Hükümet tarafından açıklanan 2023 tarımsal desteklerin ise, girdi fiyatlarındaki artışları karşılamaktan uzak olduğu ifade ediliyor. Mazot ve gübredeki desteklerin yetersiz olduğu ve çiftçilerin üretmeme düşüncelerine yöneldiği belirtiliyor.

GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞ SAĞLIKLI GIDAYA ERİŞİMİ ZORLAŞTIRIYOR​​​​​​​

Tüm bu faktörler, Türkiye'deki gıda enflasyonunun dar gelirli vatandaşlar için %90 ila %115 arasında değişen oranlarda hissedildiğini gösteriyor. Tarım uzmanı Ali Ekber Yıldırı, gıda fiyatlarındaki bu artışlar, kaliteli ve sağlıklı gıdaya erişimi zorlaştırdığını ve halk sağlığını tehdit ettiğini ifade etti. Örneğin, domates fiyatlarının artması, vatandaşların daha ucuz olan sanayi tipi domateslere yönelmelerine neden oluyor, bu da daha fazla kimyasal işleme tabi tutulan ürünlerin tüketilmesine yol açıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN