Amik Ovası’nda buğdaylar kuraklığa yenildi. Verim neredeyse sıfırlandı, çiftçi hasat umudunu kaybetti. 38 yılın en kurak sezonu yaşanıyor.
Türkiye’nin en verimli toprakları arasında yer alan Hatay Amik Ovası, son 38 yılın en kurak dönemini geçiriyor. Kurak geçen kış ve ilkbahar mevsimleri, buğday tarlalarını adeta çoraklaştırdı. Çiftçiler, ürün alamadıkları arazilerde büyük maddi kayıplar yaşarken, umutlarını hayvan otlatmaya bağladı.
YAĞIŞLAR YETERSİZ KALDI, TOPRAKLAR ÇATLADI
Yağışlı havasıyla tanınan Hatay’da yılın ilk dört ayında mevsim normallerinin çok altında kalan yağışlar, tarım alanlarını olumsuz etkiledi. Bereketiyle bilinen Amik Ovası’nda bu yıl topraklar susuzlukla kavrulurken, özellikle Kumlu ve Reyhanlı ilçelerinde ekili buğday tarlalarında ciddi zararlar meydana geldi. Kuraklık, arazilerde derin yarılmalara yol açarken buğdaylar ise hasat olgunluğuna ulaşamadı.
ÇİFTÇİDEN ACI TABLO: “BU YIL HASATTA ÜRÜN YOK”
Kumlu Muhtarlar Derneği Başkanı ve aynı zamanda buğday üreticisi olan Reşit Duman, kuraklık nedeniyle buğday başaklarının gelişemediğini belirtti. Duman, “600 dönüm araziye buğday ektim. Ancak başaklar kısa kaldı ve taneler oluşmadı. Ektiğimiz ürünler hayvan yemi oldu. Tohum, gübre, emek hepsi boşa gitti” diyerek yaşanan zararı anlattı.
Amik Ovası’nda bu yıl hasatta büyük kayıplar yaşanacağını ifade eden Duman, “38 yıldır böyle kurak bir yıl görmedik. Topraklarımız bereketli ama su olmadıktan sonra ürün de olmuyor. Hasat zamanı bu defa hayal kırıklığı oldu” diye konuştu.
“BİÇERDÖVER PARASINI BİLE KARŞILAYAMAYACAĞIZ”
Hataylı çiftçi Kudret Taner de kuraklığın yol açtığı zararları dile getirdi. Bin dönümlük buğday tarlasına 3 milyon TL masraf yaptığını söyleyen Taner, “Bu yıl hiçbir şekilde karşılık alamayacağız. Verim yok denecek kadar az. Biçerdöveri tarlaya soksak, hasat maliyetini bile çıkartamaz. Çiftçilik hayatımda böyle bir sezon yaşamadım” dedi.
YERALTI SU SEVİYELERİ ALARM VERİYOR
Kuraklığın etkisi sadece ürünle sınırlı kalmadı, yer altı su kaynaklarında da ciddi düşüşler yaşandı. Çiftçi Caner Dinçer, bu yıl su kuyularında beklenenden çok daha erken kuruma belirtileri olduğunu belirterek, “Genelde ağustos ayında kuruyan kuyular, bu yıl mayıs ayında kurumaya yüz tuttu. Yağmurun neredeyse hiç yağmadığı bir yıl geçiriyoruz. Bazı çiftçiler tarlalarını hasat edemeyip hayvanlarını otlattı” ifadelerini kullandı.
VERİMLİ OVA KURAKLIĞA TESLİM
Verimliliğiyle Türkiye tarımında önemli bir yere sahip olan Amik Ovası, bu yıl kuraklıkla adeta savaşıyor. Ancak bu savaşta çiftçi kaybediyor. Yetersiz yağış, artan maliyetler ve su kaynaklarındaki azalma, bölge çiftçisini üretimden kopma noktasına getirdi.