Hatay depreminde telefonlar yine çekmedi: 15 gün geçti iletişimde hiçbir şey değişmedi

Hatay depreminde telefonlar yine çekmedi: 15 gün geçti iletişimde hiçbir şey değişmedi

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşanan iletişim sorunu arama kurtarma çalışmalarını etkilemiş ve tepkilere neden olmuştu. Hatay’ın Defne ve Samandağ ilçelerinde meydana gelen 6.4 ve 5.8 büyüklüğündeki depremlerde GSM operatörleri bir kez daha sınıfta kaldı. Şirketler önlem aldıklarını belirtse de Pazartesi akşamı meydana gelen Hatay merkezli depremlerde yine iletişim kurulamaması operatör firmalarının acil durumlara hazır olmadığı gözler önüne serdi.

Türkiye’yi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşanan iletişim sorunu büyük tepkilere neden oldu. Arama kurtarma çalışmaları aksarken, depremzede vatandaşlar yakınlarına ulaşamadı. İletişimde yaşanan aksaklık nedeniyle hem depremzedelerin hem de bölgede arama kurtarma çalışmalarını yürüten ekiplerin tepkisini çeken GSM şirketleri önlemlerini aldıklarını açıklamıştı. Ancak Pazartesi akşamı Hatay’ın Defne ve Samandağ ilçelerinde peş peşe meydana gelen 6.4 ve 5.8 büyüklüğündeki depremler iletişim kesintisini de beraberinde getirdi.

Hatay’da meydana gelen son iki depremde de yaşanan iletişim kesintisi GSM operatörlerinin yetersizliğini bir kez daha ortaya koydu. Deprem döneminde GSM operatörlerinin performansı hakkında Bloomberg HT’ye değerlendirmelerde bulunan Koz Partners Genel Müdürü Koray Öztürkler, afet sırasında bina üzerindeki baz istasyonlarının çökmesi durumunda istasyonların kullanılamaz hale geldiğini belirttiği konuşmasında, çökmeyen istasyonlarda ise yakıtın bittiğini ve elektrik kesintisinden dolayı istasyonların devre dışı kaldığını söyledi.

Alternatif enerji kaynaklarıyla baz istasyonlarının güçlendirilmesi gerektiğini belirten Öztürkler, ayrıca şehir içi iletişimin kuleler ile daha iyi sağlayacağını vurguladı.Ulusal dolaşım konusuna da değinen Öztürkler, operatörlerin hepsinin ayrı ayrı müdahalede bulunduklarını, “hâlbuki tek vücut olarak” müdahale etmeleri gerektiğini söyledi. Teknik ve ticari nedenlerden dolayı anlaşmanın sağlanamadığını söyleyen Öztürkler, “Bu iş artık ticarinin ötesine geçtiği için en azından afet ortamlarıyla alakalı olarak böyle sistemlerin devreye girmesi lazım.” ifadelerini kullandı.

‘FİBER VE MOBİL ALT YAPIYA YATIRIMLAR YILDAN YILA DÜŞÜYOR’

Koz Partners Genel Müdürü Koray Öztürkler, Türkiye’nin fiber alanında “çok geride” olunduğunu belirttiği değerlendirmesinde, “Çok iyi bir fiber altyapı olsa, buradan sağlanacak hotspot’larla baz istasyonu çökmesine rağmen bölgedeki insanlara iletişim imkanı sağlanabilir. Devletle tek vücut olup hukuki engelleri kaldırmak lazım. GSM şirketlerinin fiber ve mobil altyapısına yaptığı yatırımlar yıldan yıla düşüyor” dedi.

‘ENERJİ SORUNU EN BÜYÜK ENGELLERDEN BİRİ OLDU’

GSM operatörleri elinden geleni yaptıklarını her defasında ifade ederken, en büyük sorunun enerji iletimi olduğunu paylaştı. Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy da Kahramanmaraş depremlerinin ardından yaptığı açıklamada aynı problemi işaret ederek “Enerji sorunu en büyük engellerden biri oldu. Yakıt ikmali bile yaptık ama yetmedi. Çünkü bir yerden sonra yakıtta bitti. Sektör olarak regüle edilen bir sektörüz. Afet konusunda uçtan uca değerlendirilmesi gerekiyor. 4 tane önceliğimiz var aslında. Elektrik, yakıt, kritik personelin geçiş önceliği ve riskli yapıların önceden bildirilmesi. Tüm baz istasyonları elektrikle çalışıyor. Bu büyük afet sonrasında elektrik kesintileri gerçekleşti.

Tabi bu kesintiyle birlikte bizim baz istasyonlarımızda yer alan jeneratörler devreye girdi. Ancak jeneratörlerin de dayanma teknolojisi GSM için konuşuyorum maksimum 4 saat. Daha büyük jeneratör seçeneğimiz yok çünkü baz istasyonlarını desteklemiyor. Her 4 saatin sonunda bu baz istasyonlarına bir yakıt takviyesi yapılması gerekiyor. Birinin buraya gidip yakıt takviyesi yapması gerekiyor. Bölgede bu kadar büyük bir yıkım olduğu için de lojistik sorunu devreye girdi. 450 arkadaşımız ilk günden beri hem yakıt takviyesi hem de baz istasyonlarının onarımı için çalıştı” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN